Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ποδηλατόδρομος για τη …βιοποικιλότητα

Ποδηλατόδρομος για τη …βιοποικιλότητα

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Μια προσπάθεια συγκερασμού τηςανάπτυξης του οικολογικού τουρισμού και της επισκεψιμότητας σεαγνοημένα από τοευρύ κοινό σημεία του  Κόσυνθουκαι τηςΒιστονίδας, λόγω μη εύκολης προσβασιμότητας, με παράλληλη παροχή τηςδυνατότητας αύξησης του «κινήματος» των ποδηλατών, με τη δημιουργίαποδηλατόδρομου που θα διατρέχει την προαναφερθείσα περιοχή,  επιχειρείται με τηνπρόταση που κατέθεσε ηΑντιπεριφέρεια Ξάνθης, μέσω του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Καραλίδη καιτηςομάδας έργου,  προςέγκριση στα πλαίσιατου προγράμματος Reverse για τις διαπεριφερειακές ανταλλαγές με στόχο τηνανάδειξη της βιοποικιλότητας.
 
Μια πρόταση ευρωπαϊκώνπροδιαγραφών…
Όπως εξήγησε ο κ. Καραλίδης,κεντρικός πυρήνας της πρότασης είναι η δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου22χιλιομέτρων, που θα συνδέει τις παρυφές του Κόσυνθου στο ύψος τουΛημνίου μετην Βιστονίδα. Ενδιάμεσα θα υπάρχουν παρατηρητήρια και ο ποδηλάτης θαμπορεί ναπαρατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής (πουλιά, ζώα,  λουλούδια, καλλιέργειες).Ο ποδηλατόδρομοςδεν θα είναι από άσφαλτο καθώς δεν είναι επιλέξιμη από τη συνθήκηΡαμσάρ αλλάθα επιλεγούν οικολογικά υλικά όπως φυτόχωμα. Όλες οι κατασκευές θαείναιξύλινες ώστε να μην διαταράσσεται το ύφος και η αισθητική της περιοχής.Ηπρόταση περιλαμβάνει και αναβάθμιση του παρατηρητηρίου πουλιών πουυπάρχει ήδηστην Βιστονίδα και μάλιστα η ομάδα εργασίας παρουσίασε και DVD όπου περιγράφεται το έργο. Η πρόταση κατατέθηκε σεσυνάντηση τουπρογράμματος που έγινε στη Μούρθια της Ισπανίας όπου η ΠΕ Ξάνθηςπαρουσίασε ταζητήματα βιοποικιλότητας στην Ξάνθη.
 
Ο Ερύμανθος και οι χρήσεις γηςυψηλής παραγωγικότητας
 Μιαάλλη πρόταση που κατέθεσε αφορούσε το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου, αναδεικνύονταςπώς από τις χρήσεις γης μπορούν να προκύπτουν δράσεις μέσα στοπεριβάλλον πουαναδεικνύουν τη βιοποικιλότητα. Να σημειώσουμε ότι αυτό το γεγονός πουέρχεταισε αντίθεση με τον νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ για τη «γη υψηλήςπαραγωγικότητας» πουαπαγορεύει οποιαδήποτε δράση (έως και κτηνοτροφική) σε περιοχές πουέχουνχαρακτηριστεί έτσι. Ο κ. Καραλίδης έκανε λόγο για «στρεβλό τρόπο με τονοποίοαντιμετωπίζεται η ζωική και φυτική παραγωγή καθώς η κακώς εννοούμενη χρήση «γης υψηλήςπαραγωγικότητας»:  «Απότο Πρόγραμμαμπορούμε να αντλήσουμε εφαρμοστικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν τιςπροτάσειςμας για τη «γη υψηλής παραγωγικότητας», σε σχέση με την ανάπτυξη τηςπεριοχής».
  Παράλληλα ανέφερε πως «μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τοντρόπο ανάπτυξηςοικονομικής δραστηριότητας μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος,ενώπερισσότερα στοιχεία θα γίνουν γνωστά για το πρόγραμμα το Φθινόπωρο.»
 
Για το πρόγραμμα τηςβιοποικιλότητας
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπουσυμμετέχουν ως εταίροι 6 ευρωπαϊκές περιφέρειες με επικεφαλής τη Γαλλίακαι 9Ιδρύματα. Σ’ αυτό εντάχθηκε η πρώην υπερνομαρχία καισυνεχίστηκε από τηνΠεριφέρεια Α.Μ.Θ. Το πρόγραμμα λήγει τον Οκτώβριο του 2012 καιχρηματοδοτείδράσεις για τη βιοποικιλότητα μετά από αξιολόγηση των προτάσεων απόΕυρωπαϊκήεπιτροπή,  ενώπραγματοποιούνται σε διάφορεςπόλεις σεμινάρια και συνέδρια.
Την ομάδα έργου του προγράμματοςαποτελούν οι Λάμπρος Τσούργιανης, Δουμπά Παρασκευή, Τζάνης Δημήτρης,Χαραλαμπίδου Κική.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…