elenidfn@yahoo.com
Με την ώριμη πλέον πεποίθηση ότι η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύτης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της περιοχής τουΣμόλιαντης Βουλγαρίας μπορεί να επιφέρει ωφέλιμους οικονομικά καρπούς καιαναπτυξιακήπροοπτική, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Απριλίου στο χώρο τουδημαρχείουΣμόλιαν ο δεύτερος κύκλος διαπεριφεριακών ομιλιών, που ξεκίνησε έναχρόνο πριναπό την Ξάνθη, με πρωτοβουλία του γραφείου του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουσεΕλλάδα και το αντίστοιχο της Βουλγαρίας και τη συνεργασία της ΤΕΔΚΞάνθης.
Το πάνελ των ομιλητών περιλάμβανε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ΣπύροΔανέλλη, τους Βούλγαρους ομόλογούς του Ιβάιλο Κάλφιν και ΒλαντιμίρΟυρούτσεφ,την οικοδεσπότρια δήμαρχο Σμόλιαν Ντόρα Γιάνκοβα, τον περιφερειάρχη ΑΜΘΆρηΓιαννακίδη και τους δημάρχους Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη και ΔράμαςΚυριάκοΧαρακίδη, ενώ το συντονισμό και τα σταδιακά συμπεράσματα καθόλη τηδιάρκεια τηςομιλίας ανέλαβαν ο επικεφαλής του γραφείου ενημέρωσης του ΕΚ στηνΕλλάδαΛεωνίδας Αντωνακόπουλος και η Βουλγάρα ομόλογός του Βιολέτα Στάνιτσιτς.
Το παρόν έδωσαν παραγωγικοί και τουριστικοί φορείς, επαγγελματίεςαπό την περιοχή του Σμόλιαν, μέσα ενημέρωσης από την Ελλάδα και τηΒουλγαρία,ενώ στην αποστολή από την Ξάνθη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχεςΞάνθης,Καβάλας, Δράμας, οι δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου, υπηρεσιακοίπαράγοντες τηςΤΕΔΚ, στελέχη της αυτοδιοίκησης και εκ μέρους των επαγγελματιών τηςΞάνθης ο πρόεδροςτης ΟΕΒΕ Σωτήρης Τσιακίρογλου.
Ευκαιρία για να γίνει ευρωπαϊκό παράδειγμα αυτή η διασυνοριακήσυνεργασία
Ενδιαφέροντα ζητήματα και επι μέρους θεματικές και προτάσειςαναπτύχθηκαν από τους ομιλητές κατά την εξέλιξη του φόρουμ, ωστόσο ηπροσοχή εστιάστηκεαφενός στην σπουδαιότητα κατασκευής του δρόμου από το Δημάριο, καθώςκαι στηνεγρήγορση για την καλύτερη και ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση του INTERREG Ελλάδα-Βουλγαρία που υπέγραψεπριν λίγες μέρες ο αν. υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης και αποτελεί μίαςπρώτηςτάξεως ευκαιρία να τελεσφορήσει αυτή η επαφή που έχει ξεκινήσει και νααποφέρεικαι σημαντικά οικονομικά οφέλη και για τις δύο περιοχές.
Ο ευρωβουλευτής Ιβάιλο Κάλφιν αναφέρθηκε στην ανάγκη να υλοποιηθούνευρωπαϊκά προγράμματα με διασυνοριακό χαρακτήρα, όχι μόνο αυτά πουαφορούνμεγάλα έργα, αλλά και αυτά που αναφέρονται σε επιμέρους θεματικές, όπωςοιμεταφορές, ο τουρισμός, η νεολαία, η οικολογία και επεσήμανε ότι μαζίοι δύοχώρες πρέπει να θέσουν το πλαίσιο του ανταγωνισμού. Ο συνάδελφός τουΒλαντιμίρΟυρούτσεφ τόνισε τις δυνατότητες που διανοίγονται στον τομέα τωνανανεώσιμωνπηγών ενέργειας και ο έλληνας ευρωβουλευτής κατέθεσε προτάσεις σχετικάμε τηναξιοποίηση του οικολογικού πλούτου, της κοινής αρχιτεκτονικήςκληρονομιάς, τηςάυλης πολιτιστικής ή και διατροφικής κληρονομίας, ενώ αναφέρθηκε καιστηνανάπτυξη κοινών γεωκτηνοτροφικών πρότζεκτ, καθώς και τη συνεργασία στοντομέατης έρευνας και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας, μέσω διακρατικήςσυμφωνίαςενιαίων κινήτρων. Τόνισε δε ότι, «έχουμε εδώ το προνόμιο τηςκαθυστέρησης, αφούάλλες συνεργασίες έχουν προχωρήσει και άρα μπορούμε να τις μελετήσουμεκαι νααποφύγουμε τα λάθη τους».
Ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε στις συνεργασίες που επιτάσσει ηευρωπαϊκή πολιτική τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ανισότητες και εντόςτωνπεριφερειών της ΕΕ. Αναφέρθηκε στη δυναμική των δύο περιφερειών ΕλλάδαςκαιΒουλγαρίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των συνδυασμένωνμεταφορών καισυγκοινωνιών, καθώς και στο χώρο της ενέργειας με τη διασύνδεση των δύοχωρών μεαγωγούς φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε την εκπόνησημελετώνσκοπιμότητας από την ελληνική πλευρά για την οδική και σιδηροδρομικήσύνδεσητων λιμανιών, ενώ πρόσθεσε και την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης κοινώνπροβλημάτων, όπως οι πλημμύρες στον Έβρο και η ρύπανση του Νέστου.
Η κ. Γιάνκοβα και ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκαν στα διασυνοριακάπρογράμματα και ο κ. Χαρακίδης τοποθετήθηκε σχετικά με την βιώσιμηανάπτυξη.Ειδικότερα, ο δήμαρχος της Ξάνθης σημείωσε ότι τα πρωτόκολλασυνεργασίας (15),οι αδελφοποιήσεις ((15) και οι συστηματικές επαφές (14) έχουν πιαδημιουργήσειένα ώριμο πλαίσιο για την υλοποίηση διαπεριφερειακών προγραμμάτων.Υπογράμμισεότι «τα μέχρι σήμερα εγκριθέντα προγράμματα αποτελούν μια μοναδικήευκαιρία –αναξιοποιηθούν σωστά- ώστε να δώσουν νέα ώθηση στη διασυνοριακή ανάπτυξηκαιενημέρωσε σχετικά με τις θεματικές που εκτείνονται και τουςεμπλεκόμενουςφορείς. Παρόλα αυτά σχολίασε ότι τα εν λόγω προγράμματα δεν προέκυψαναπό ένασυνολικό σχεδιασμό, λείπουν προγράμματα που να αφορούν στην οργάνωσητηςπαραγωγικής βάσης, τις νέες τεχνολογίες και τα ευρυζωνικά δίκτυα, ενώμέχρισήμερα απουσίαζαν σε μεγάλο βαθμό οι συνεργασίες με πανεπιστήμια,ερευνητικάκέντρα και επιστημονικούς φορείς, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότιη προκήρυξητου Interregαποτελείευκαιρία να ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα.
Από ελληνικής πλευράς στα πλαίσια της διαβούλευσης, τοποθετήθηκαν οκ. Τσολακίδης και ο κ. Τσιακίρογλου, με τον δεύτερο να επισημαίνει ότιοιεπαγγελματίες βλέπουν με ενδιαφέρον αυτές τις επαφές και είναι πρόθυμοινασυστρατευτούν, προκειμένου οι επαγγελματικοί κλάδοι με τους αιρετούς ναξεπεράσουν το στάδιο του διαλόγου και να έρθουν στην πράξη.