Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Οριστικό τέλος για το εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης

Οριστικό τέλος για το εργοστάσιο ζάχαρης Ξάνθης

0

ΕλένηΔιαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Οριστικότέλος στο εργοστάσιο της Ζάχαρης έβαλε ο πρόεδροςτης Ελληνικής ΒιομηχανίαςΖάχαρης κ. ΧρυσόστομοςΓερούκης, ο οποίος εξήγησε ότι αν και λανθασμένηκίνηση το κλείσιμοτων πρώηνζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης, το τελευταίο δε μπορείνα λειτουργήσει, ενώ το πρώτο θα χρησιμοποιηθείως σταθμόςσυγκέντρωσης προϊόντος.
Σεσυνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτητο μεσημέριστη Θεσσαλονίκη, μετη συμπλήρωσησχεδόν ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντωντου ο κ. Γερούκης μετο διευθύνοντα σύμβουλοκ. ΛάμπροΧαραλάμπουςδιαβεβαίωσαν ότι θα λειτουργήσουν και τα τρίαεργοστάσια ζάχαρης Πλατέως, Σερρών και Ορεστιάδας, αφήνοντας απ’ έξω τοεργοστάσιο της Ξάνθης, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν μεεύγλωττο τρόπο ότι το μέλλοντης επεξεργασίαςτεύτλων στην Ξάνθη έχει πια τελειώσει
 
Κακήχρονιά το 2010, με αισιοδοξία για το 2011
Στησυνέντευξη Τύπου έκαναν έναν απολογισμότης χρονιάς που πέρασε και έθεσαν τους στρατηγικούςστόχους για το μέλλοντης ΕΒΖ που προβλέπουνκερδοφορία για την εταιρία από τις αρχές του 2012. Αρχικά, ο πρόεδρος ΔΣξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμίαπροσέγγιση από την τουρκική τράπεζα Ζiraat Bank και οποιονδήποτε άλλογια νααγοράσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Σέρρες, Ξάνθη και Ορεστιάδα. Ο κ. Γερούκης τόνισε ότι τηναποκλειστική αρμοδιότηταγια να απαντήσειερωτήματαπου σχετίζονται μετα θέματααυτά έχει  ηδιοίκηση της ΑΤΕ και ο βασικός της μέτοχος
Οίδιος αναγνώρισε ότι η περσινή χρονιά δεν ήταν καλή γιατους τευτλοπαραγωγούς, γεγονός που συνέβαλε και στη αύξηση της ζημίαςγια την εταιρία, η οποία μάλισταόχι μόνοεμφανίζεταιστη λίστα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο«κόκκινο» σύμφωναμεέρευνα της ICAPσε 1.050 επιχειρήσεις, αλλά οι υψηλές συγκριτικά ζηµιέςτης επηρέασαν αρνητικά το συνολικό αποτέλεσµα των υπό εξέταση εταιρειώντουτοµέα, µετατρέποντάς το σε ζηµιογόνο, ενώ, εάν η συγκεκριµένη εταιρείαεξαιρούνταν, τότε το τελικό αποτέλεσµα θα εµφανιζόταν θετικό.
Στηστρατηγική σύνθεση της εταιρίας για το μέλλονσυγκαταλέγεται η προώθηση εμπλουτισμένηςζάχαρης μεαντιοξειδωτικά και βιταμίνες,ο επανέλεγχος εξολοκλήρου της εμπορίαςζάχαρηςστην Ελλάδα, η πειραματικήκαλλιέργεια στέβιας, οπεριορισμόςτων ζημιών,η επάνοδοςσε κερδοφορία τον Ιούλιο του 2012, η συνέχιση μετατάξεων,η τοποθέτηση εκ νέου «πωλητηρίου» στο κτίριο της Κουντουριώτη αξίας 18εκατ.και η αισιοδοξία για θετική έκβαση της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Ο«τόνος» της συνέντευξης ήταν εν γένει θετικός και σεπνεύμααισιοδοξίας. Ο κ. Γερούκης χαρακτηρίζει λανθασμένηκίνηση το κλείσιμοτων πρώηνζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι φέτοςθαλειτουργήσουν τα τρία εναπομείναντασε ΠλατύΗμαθίας,Σέρρες και Ορεστιάδα και ευελπιστεί ότι η επόμενηπενταετία θα είναι καλή και για τους παραγωγούς καιγια τη βιομηχανία.Παράλληλα πρόσθεσε ότι η «μαύρητρύπα» των 49 εκατ. στα οικονομικά,που παρέλαβε από την προηγούμενηδιοίκηση, μειώθηκεστα34 εκατ.
Οκ. Γερούκης εξήγησε ότι η αισιοδοξία του πηγάζει από τηνδιεθνή τιμήτης ζάχαρης, που εμφανίζειανοδική τάση, αλλά και από την αυξημένηζήτηση,ενώ περιορισμένηείναι η παραγωγή από άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, ηΙνδία και η Αυστραλία. Τόνισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημασε σχέση μετουςανταγωνιστές εισαγωγείς είναι ότι η ΕΒΖ διαθέτει τεράστια σιλόαποθήκευσηςζάχαρης και έτσι επιτυγχάνει μείωσημεταφορικούκόστους και καλύτερα μεικτάκέρδη για την εταιρία.
 
Ζάχαρημε… βιταμίνη C
Επιπλέον,ανέφερε ότι μετησυνεργασία αμερικανικώνκαι ισραηλινών εταιριών βιοτεχνολογίας προγραμματίζεταιο εμπλουτισμόςτης ζάχαρης μεβιταμίνηC.Οι δύοεταιρίες θα πρέπει να εξασφαλίσουν βιταμίνηάχρωμη,άοσμηκαικρυσταλλοποιημένηώστε να αναμειχθείσεποσοστό έως 3% ανά 1 κιλό ζάχαρης.
Τοδεύτερο ερευνητικό πρόγραμμαπου έχει σεεξέλιξη η ΕΒΖ, γνωστοποίησε ότι  είναιηπειραματικήκαλλιέργεια στέβιας στο Πλατύ Ημαθίας.Η στέβια που αποτελεί μίαευρέως χρησιμοποιούμενηπρώτη ύλη για τη ζαχαροπλαστική σε Ιαπωνία, ΗΠΑ καιλατινική Αμερική,δεν καλλιεργείται στην Ευρώπη γι’ αυτό και δενυπάρχει συγκεκριμένηδιαδικασία αδειοδότησηςαπό την ΕΕ, ωστόσο θα ζητηθεί άδεια για την πειραματικήςτης καλλιέργεια.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…