Στοσυμπέρασμααυτό καταλήγει μελέτη με τίτλο «Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά», πουπαρουσίασεχθες στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΕΒ ΔημήτρηςΔασκαλόπουλος, σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλήπαρουσία τωνυπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανάπτυξης Μιχάλη ΧρυσοχοΐδηκαιΓεωργίας Κώστας Σκανδαλίδη.
Ημελέτηεκπονήθηκε από την εταιρία McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ, τηςΕλληνικής ΈνωσηςΤραπεζών και της Τραπέζης της Ελλάδος, με στόχο όπως είπε ο κ.Δασκαλόπουλος«να δημιουργηθεί μια βάση οικονομικού σχεδιασμού σε βάθος δεκαετίας,ώστε ναξεφύγει η οικονομία από την ανακύκλωση της σημερινής καχεξίας».
Προχθές παρουσιάστηκαν ταβασικά συμπεράσματα και οικατευθύνσεις της μελέτης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιοολοκλήρωσής της,αριθμεί πάνω από 500 σελίδες και περιλαμβάνει πάνω από 100συγκεκριμένεςπροτάσεις για την ανάπτυξη.
Τοσημαντικότερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι με την υλοποίησηορισμένωνκρίσιμων μεταρρυθμίσεων –παράλληλα με αυτές που προβλέπει τομεσοπρόθεσμοπρόγραμμα και τις οποίες η μελέτη θεωρεί δεδομένες– μέσα στη δεκαετία2011-2020η χώρα μας μπορεί να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το3%,διπλάσιο από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα, γεγονός πουσυνεπάγεταιεπιπρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των 50 δισ. ευρώ.
Ειδικήαναφοράέκανε ο κ. Δασκαλόπουλος στον «συκοφαντημένο», όπως τον χαρακτήρισε,τομέα τηςευρύτερης βιομηχανίας, που παραμένει ο παραγωγικός κλάδος με τημεγαλύτερησυνεισφορά στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της οικονομίας και με τημεγαλύτερη απασχόληση. Οι μεγάλες μεταποιητικές μονάδες αποτελούν τουςσυντριπτικά σημαντικότερους αιμοδότες σε φόρους και ασφαλιστικέςεισφορές.
«Η διέξοδος», κατέληξε ο κ.Δασκαλόπουλος,«βρίσκεται στα χέρια ενός κράτους που πρέπει να αναμορφωθεί και σταχέρια μιαςιδιωτικής πρωτοβουλίας που πρέπει με τόλμη να αδράξει τις ευκαιρίες πουδημιουργεί η αναγκαία αλλαγή. Τα κλειδιά του μέλλοντός μας είναι σταδικά μαςχέρια».