Τομείζον πρόβλημα επεσήμανε ο Κος Κατσιμίγας εστιάζεται στην Κομοτηνή,στην οποίαβρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας. Κι αυτό επειδή τόσο οι επιτελικέςυπηρεσίες,όσο και αυτές με τοπική αρμοδιότητα τη Ροδόπη, καλούνται ουσιαστικά ναστελεχωθούν από το προσωπικό που υπηρετούσε στην καταργηθείσα Νομαρχιακή ΑυτοδιοίκησηΡοδόπης, η οποία ήδηπριν τη δημοσίευση του Ν.3852/2010 υστερούσε σε προσωπικό εξαιτίας τηςδιαρροήςυπαλλήλων με μετατάξεις προς την τότε Κρατική Περιφέρεια λόγω καλύτερωναποδοχών, το δε υπηρετούν προσωπικό που απέμεινε μετά τις προβλεπόμενεςαπό τονΚαλλικράτη μετακινήσεις προσωπικού προς τον Δήμο της έδρας τηςΠεριφέρειας, επιδείνωσεέτι περαιτέρω την κατάσταση.
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με το Π.Δ.144/27-12-2010 «Οργανισμός της ΠεριφέρειαςΑνατολικήςΜακεδονίας και Θράκης», η διάρθρωση της κεντρικής υπηρεσίαςτης Περιφέρειαςπου έχει έδρα την Κομοτηνή περιλαμβάνει 6 Γενικές Διευθύνσειςμε 14Διευθύνσεις, 47 Τμήματα 1 Αυτοτελή Διεύθυνση και 4 αυτοτελή Τμήματα.Οι υπηρεσίες αυτέςπροορίζονται να ασκήσουν την Περιφερειακή Πολιτική. Επίσης στηνΚομοτηνήλειτουργούν και 5 Διευθύνσεις της ΠεριφερειακήςΕνότητας Ροδόπης μετοπική αρμοδιότητα κυρίως σε θέματα εξυπηρέτησης πολιτών. Αντίθετα στιςΠεριφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης υπάρχουν από 6 Δ/σειςενώστον Έβρο 8.
Επομένως,ορόλος που καλείται να διαδραματίσει το προσωπικό της πρώην ΝομαρχίαςΡοδόπης,είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της ομαλής διαδοχής των νέωνφορέωνΤοπικής Αυτοδιοίκησης και για την αποδοτική λειτουργία τωνπεριφερειακώνυπηρεσιών.
Σε σύνολο 1355εργαζομένων στην Π.Α.Μ.-Θ.,ανέφερε ο Εκτελεστικός Γραμματέας, υπηρετούν στην Κομοτηνή συνολικά 181άτομα, έναντι 417 στον Έβρο, 319στη Δράμα, 216 στηνΚαβάλα και 222 στην Ξάνθη. Απότιςυπηρεσίες με τοπική αρμοδιότητα όλη την Περιφέρεια, 11 Τμήματα δενέχουνΠροϊστάμενο, ενώ δύο έχουν Προϊστάμενο με παράλληλα καθήκοντακαι έναςυπάλληλος προΐσταται δύο Διευθύνσεων. Στην Περιφερειακή ΕνότηταΡοδόπης, 4Τμήματα δεν έχουν Προϊστάμενο ενώ 5 Τμήματα, έχουν Προϊστάμενο μεπαράλληλακαθήκοντα σε αντίστοιχη επιτελική υπηρεσία. Συνολικά στη Ροδόπη επί συνόλου 181 υπαλλήλων οι 65κατέχουν θέσηπροϊσταμένου ενώ υπάρχουν ελάχιστοι υφιστάμενοι.
Ηκυριότερη ένδεια που παρατηρείται, είναι σε διοικητικούς υπαλλήλους,των οποίωνη συμβολή είναι θεμελιώδους σημασίας για την οργάνωση καισυστηματοποίηση τηςλειτουργίας των νέων υπηρεσιών.
Ειδικότερα,στις Δ/νσεις οι οποίες έχουν αρμοδιότητα σε όλη την ΠεριφέρειαΑΜΘ,υπηρετούν συνολικά τριάντα οκτώ (38) διοικητικοί υπάλληλοι,εκ των οποίων οιπέντε (5) έχουν οριστεί Προϊστάμενοι Δ/νσης, οι δώδεκα (12) έχουνοριστείΠροϊστάμενοι Τμήματος και οι είκοσι ένας (21) αποτελούν υπαλληλικόπροσωπικό.
ΣτιςΔ/νσεις με τοπική αρμοδιότητα στην Περιφερειακή Ενότητα,υπηρετούνσυνολικά δώδεκα (12) διοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων οιτρεις (3) είναιΠροϊστάμενοι Τμήματος και οι υπόλοιποι εννέα (9) είναι υπάλληλοι.
Αναλυτικάτα στοιχεία ανά Δ/ση έχουν ως εξής:
ΣτιςΔιευθύνσεις με τοπική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια
Στη Δ/νση Περιβάλλοντοςκαι Χωρικού Σχεδιασμούδενυπηρετεί κανένας διοικητικόςυπάλληλος
Στη Δ/νση Διαφάνειαςκαι Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,υπηρετεί μόνο ένας διοικητικόςυπάλληλος.
Στη Δ/νση Εξυπηρέτησηςτου Πολίτη,υπηρετούν τρειςδιοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων οι δύο είναι Προϊστάμενοι Τμήματοςκαι οτρίτος Προϊστάμενος Δ/νσης.
Στη Δ/νση Διοίκησης, υπηρετούν εκτός από τον Δ/ντή και τους τρειςΤμηματάρχες, έντεκαυπάλληλοι, οι οποίοιυποστηρίζουν και τα Γραφεία Περιφερειάρχη, Εκτελεστικού Γραμματέα καιΠεριφερειακού Συμπαραστάτη.
Στη Δ/νση Οικονομικού, υπηρετούν εκτός από τον Δ/ντή και τους πέντεΤμηματάρχες, επτά άτομα προσωπικό.
Στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας δεν υπηρετεί κανέναςδιοικητικός υπάλληλος.
Στη Δ/νση Κτηνιατρικής ομοίως δενυπηρετεί κανένας διοικητικόςυπάλληλος.
Στη Δ/νση Πολιτικής Γης υπηρετούν ένας Τμηματάρχης και μόνοένας διοικητικός υπάλληλος.
Στη Δ/νση Βιομηχανίας,Ενέργειας και Φυσικών Πόρωνδενυπηρετεί κανένας διοικητικόςυπάλληλος
ΣτηΔ/νση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού υπηρετεί μόνομία διοικητική υπάλληλος, η οποία έχει οριστεί ΠροϊσταμένηΔ/νσης.
Στη Δ/νσηΔημόσιας Υγείαςδενυπηρετεί κανένας υπάλληλος.
Στη Δ/νσηΚοινωνικής Μέριμναςυπηρετεί ηΠροϊσταμένη Δ/νσης, ένας Προϊστάμενος Τμήματος και δύοδιοικητικοί υπάλληλοι, εκ των οποίων ο ένας παρέχει μεεντολή Περιφερειάρχη τις υπηρεσίες του στο Δήμο Κομοτηνής όσον αφοράσταπρονοιακά επιδόματα, ο δε έτερος είναι Παραολυμπιονίκης, εκλεγμένοςδημοτικόςΣύμβουλος στο Δήμο Κομοτηνής.
Στην ΑυτοτελήΔιεύθυνση Πολιτικής Προστασίας,δεν υπηρετεί κανείς διοικητικόςυπάλληλος.
Στο ΑυτοτελέςΤμήμα Εσωτερικού Ελέγχου,δεν υπηρετεί κανείς διοικητικόςυπαλληλος
Στο ΑυτοτελέςΤμήμα Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών, δεν υπηρετεί κανείς υπάλληλος, ούτε Τμηματάρχης.
Στη ΝομικήΥπηρεσία η στελέχωσηείναιμηδενική.
Στο ΑυτοτελέςΓραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ομοίως.
Όσοναφορά στις υπηρεσίες με τοπική αρμοδιότητα στην ΠεριφερειακήΕνότηταΡοδόπης, οι διοικητικοί υπάλληλοιπου υπηρετούν είναι αναλυτικά οι εξής:
Στη Δ/νση ΤεχνικώνΈργων υπηρετούν δύο διοικητικοίυπάλληλοι.
Στη Δ/νση ΑγροτικήςΟικονομίας και Κτηνιατρικής υπηρετούν δύοδιοικητικοί υπάλληλοι.
Στη Δ/νση Ανάπτυξηςυπηρετούν δύο Προϊστάμενοι Τμήματος και έναςδιοικητικός υπάλληλος.
Στη Δ/νση Μεταφορών καιΕπικοινωνιών υπηρετεί ένας Προϊστάμενος Τμήματος και τρεις διοικητικοί υπάλληλοι.
Στη Δ/νση ΔημόσιαςΥγείας και Κοινωνικής Μέριμνας υπηρετεί μόνοένας διοικητικός υπάλληλος.
Στο Τμήμα Περιβάλλοντοςκαι Υδροοικονομίας δεν υπηρετεί κανέναςδιοικητικός υπάλληλος
Στο Τμήμα ΠολιτικήςΠροστασίας ομοίως δεν υπηρετεί κανείςδιοικητικός υπάλληλος.
Αντιλαμβάνεταικανείς ότι ηστελέχωση των υπηρεσιών τηςέδρας, είναιστοιχειώδης έως ανύπαρκτη,ο ρόλος όμως που οι αντίστοιχες υπηρεσίες αναλαμβάνουν να εκπληρώσουν,είναιεπιτελικός και θεμελιώδους σημασίας για τη λειτουργία του νέουΑυτοδιοικητικούΘεσμού. Κι αυτό επειδή οι μεν επιτελικές υπηρεσίες καλούνται νασυντονίσουν καινα παρακολουθήσουν τη λειτουργία όλων των οργανικών μονάδων πουυπάγονται σεαυτές, την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους για τηναντιμετώπιση τωνπροβλημάτων τόσο της Περιφέρειας, όσο και όλων Περιφερειακών ΕνοτήτωντηςΠεριφέρειας, οι δε υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, πρέπεικαιαυτές να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υπηρεσιακές ανάγκες οι οποίεςκαθημερινάσωρεύονται στα γραφεία τους.
Απότην άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες των εκτός έδρας Περιφερειακών Ενοτήτων,είναιεπαρκώς στελεχωμένες με προσωπικό, το οποίο σε αρκετές περιπτώσειςείναιυπερδιπλάσιο αυτού της έδρας, όπως επί παραδείγματι στις ΠεριφερειακέςΕνότητεςτου Έβρου και της Δράμας, ενώ η καθύλην και κατά τόπο αρμοδιότητά τουςείναιασυγκρίτως πιο περιορισμένη από αυτή των υπηρεσιών της έδρας.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασηςζητήθηκε η απόσπασηκαι η μετάταξη προσωπικού από την ΑποκεντρωμένηΔιοίκηση ΜακεδονίαςΘράκης στην Περιφέρειά μας, προς αντιμετώπιση επειγουσών και σοβαρώνυπηρεσιακών αναγκών.
Προτείναμεεπίσης, την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο διέπει τιςμετακινήσειςτων υπαλλήλων μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων ώστε να υπάρξειευελιξία στιςμετακινήσεις περιορισμένου αριθμού υπαλλήλων μεταξύ των ΠεριφερειακώνΕνοτήτων,με μέσα της Περιφέρειας χωρίς οικονομική επιβάρυνση των Υπαλλήλων,προκειμένουνα διεξάγεται ομαλά η λειτουργία των υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτόεπιδιώκουμενα καλύψουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των επιτελικώνυπηρεσιών τηςέδρας προσωρινά και μέχρι την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων μεμετατάξειςαπό την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, άλλες μετατάξεις ή μετακινήσεις απόάλλεςυπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα και εφ’ όσον εξακολουθεί καιισχύειυφιστάμενος οργανισμός Λειτουργίας.
Εκφράζουμεγια άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία μας, τόνισε ο Κος Κατσιμίγας γιατηνκατάσταση, η οποία καθημερινάεπιδεινώνεται. Το υπάρχον προσωπικό, στη Κομοτηνή καταβάλλει τεράστιεςπροσπάθειες υπερβάλλοντας εαυτόν και εκτελώντας πολλαπλά καθήκοντα σεδύο ή καιπερισσότερες υπηρεσίες, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα τοοποίο αυξάνεται μεγεωμετρική πρόοδο.