marianaxan@yahoo.gr
Νέο «πονοκέφαλο» δημιουργεί το ΥΠΕΚΑ και η υπουργός κα ΤίναΜπιρμπίλη με την κατάθεση του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα στουςδημάρχους των παραλιακών – παραποτάμιων – παραλίμνιων δήμων του νομούμας, όπουδηλαδή ισχύει το δίκτυο Natura, ήτοι των δήμων Αβδήρων καιΤοπείρου και τουςκυρίους Τσολακίδη και Χατζηευαγγέλου αντίστοιχα. Τα’ χαν χύμα τουςήρθαν καιτσουβαλάτα καθώς το νομοσχέδιο αυξάνει σε 10 στρέµµατα (από 4 πουισχύει τώρα)το εµβαδόν των οικοπέδων εντός των οποίων θα επιτρέπεται στο εξής ηοικοδοµικήή άλλη δραστηριότητα καθώς και προκειµένου ο ιδιοκτήτης να πάρειοικοδοµικήάδεια για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Το µέτρο αυτό αναµένεται ναεπηρεάσειτουλάχιστον 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Το νοµοσχέδιο που φτάνει σήμερα προς συζήτηση στην αρµόδιαΕπιτροπήΠαραγωγής και Εµπορίου της Βουλής έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων απόβουλευτές του ΠΑΣΟΚ που «απειλούν» ότι δεν θα το ψηφίσουνυποστηρίζοντας ότι:«µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10στρέµµατα, ουσιαστικάµηδενίζεται η ήδηελάχιστη, λόγω της ύφεσης, οικοδοµική δραστηριότητα που σηµειώνεται στηχώρα».
Πεδία εφαρμογής Natura και Ραμσάρ
Όπως είναι γνωστό, ξεκινώντας από το δήμο Τοπείρου όλη η παρανέστιαπεριοχή αλλά και όλη η παραλιακή ζώνη του Δήμου Τοπείρου ανήκει σεΡαμσάρ- Natura. Ενώ στο δήμο Αβδήρων στη Natura ανήκει ηπαραλιακή ζώνη Μυρωδάτου– Σκάλας Αβδήρων, η παραλιακή ζώνη της Μάνδρας, η παραλίμνια τηςΒιστονίδας, ταΛουτρά Ποταμιάς και το Πόρτο Λάγος όπου εμπλέκονται και οι δυο συνθήκεςμεεξαίρεση μόνο την παραλία του Αη Γιάννη που ανήκει στη Ραμσάρ καισύμφωνα μετην ΚΥΑ του 2008 έχει ενταχθεί στην Γ1 ζώνη , όμως και αυτόεπανεξετάζεται αντελικά θα ισχύσει αφού δεν έχει γίνει προεδρικό διάταγμα. Συνεπώς ηρύθμισηαφορά περισσότερο τις περιοχές Μυρωδάτου και παραλία Μάνδρας καθώς σ’όλες τιςάλλες ούτως ή άλλως ήταν πεδίο εφαρμογής και των δύο συνθηκών και κατάσυνέπειαδεν επιτρέπονταν δόμηση.
Προαναγγέλλονται κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι στο νομοσχέδιο προαναγγέλλονταικατεδαφίσεις για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε παράκτιεςπροστατευόμενεςζώνες και προβλέπεται συμπλήρωση του καταλόγου των περιοχών προστασίαςγιαπαράκτιους βιότοπους έως 80 στρέμματα. Κατά συνέπεια μάλλον θα μείνειόνειροθερινή νυκτός η προσπάθεια νομιμοποίησης του οικισμού στην παραλίαΜυρωδάτουτην οποία έχει ξεκινήσει ο σύλλογος ιδιοκτητών, πρόεδρος του οποίουείναι ο κ.Νίκος Σπυριδόπουλος (δημοτικό σύμβουλος Ξάνθης): «Γνωρίζουμε ότιείμαστενόμιμοι παράνομοι…Χτίσαμε ένα οικισμό ρευματοδοτηθήκαμε υδροδοτηθήκαμεέχουμετηλέφωνο. Οι υπηρεσίες μας νομιμοποίησαν έμμεσα για να κάνουν τηδουλειά τουςκαι η πολιτεία μας θεωρεί παράνομους…Εμείς προσπαθούμε να κινήσουμε τηδιακδιακασία να χαρακτηριστούμε οικισμός και να νομιμοποιηθούμε μέσααπό τηνιδιωτική πολεοδόμηση».
Χάνουν τα λεφτά τους οι μικροϊδιοτήτες…
Ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Χατζηευαγγέλου εκτιμά ότι η αύξηση στα 10στρέμματα της αρτιότητας των οικοπέδων πλήττει καίρια τουςμικροϊδιοκτήτες πουχάνουν την αξία των οικοπέδων τους και τα λεφτά τους όσοι αγόρασανμικροτεμάχιααφού δεν μπορούν ούτε να χτίσουν: «Θα συνεχίσουμε την μάχη για τηνπεριοχήμας…Το’ χουμε ξανακάνει και θα το ξανακάνουμε …Έχουμε πει σ’ όλους τουςτόνους:Όχι στις ακρότητες. Ναι στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά δενπρέπει ναοδηγούμαστε σε ακραίες επιλογές όχι να στραγγαλίζουμε την ανάπτυξη. Ανπεράσειτο νομοσχέδιο χάνουν τα λεφτά τους οι μικροϊδιοκτήτες και σ’ αυτόείμαστεαντίθετοι».
«Το αθηνοκεντρικό κράτος κάνει πάλι το θαύμα του. Χωρίς να γίνεικαμιά τοπική καταγραφή κάνουν ρυθμίσεις με μια ισοπεδωτική λογική.Είμαστεαντίθετοι σ’ ότι στερεί τη δυνατότητα ανάπτυξης και αναβάθμισης τωνπαραλιώνμας και μας αποκόπτει την τουριστική προοπτική», επισημαίνει ο κ.ΒασίληςΤσολακίδης.
Στραγγαλισμός της ανάπτυξης
Για πρακτικές «στραγγαλισμού της ανάπτυξης της περιοχής μας» κάνειλόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση στην περιφέρεια ΑΜΘ κ.ΓιώργοςΠαυλίδης ο οποίος ως νομάρχης Ξάνθης έχει καταθέσει επανειλημμένωςπροτάσειςκαι για τη Ραμσάρ και για την Naturaπροτείνοντας τη δημιουργία θυλάκων ανάπτυξης ανά περιοχή: «Οδηγούμαστεσε πιοαυστηρά πλαίσια με την εισαγωγή νέων περιορισμών και αυτό είναιαρνητικό γιατην περιοχή μας που ένα μεγάλο μέρος της αποτελεί πεδίο εφαρμογής τωνδύο αυτώνσυνθηκών. Χρειάζεται να γίνει κάτι πιο αναλογικό, να υπάρξει μιαισορροπίαανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναπτυξιακή προοπτικήτηςπεριοχής».
Όσοι πήραν μόνιμη άδεια δεν επηρεάζονται
Όπως επισηµαίνεται στο σχέδιο νόµου, «οι οικοδοµικές άδειες µέσα σταόρια του δικτύου των περιοχών Natura 2000 που έχουν νοµίµως εκδοθεί καιισχύουνµέχρι την έναρξη ισχύοντος του παρόντος, εκτελούνται όπως εκδόθηκανεφόσον δεντίθεται σε κίνδυνο η φυσιογνωµία των συγκεκριµένων περιοχών».
Επίσης στο ίδιο σχέδιο νόµου αναφέρεται ακόµη ότι «… µε πρότασητων υπουργών Οικονοµικών και Περιβάλλοντος εκδίδεται Προεδρικό Διάταγµαγια τηθεσµοθέτηση οικονοµικών κινήτρων για τη διατήρηση του φυσικούπεριβάλλοντος καιτης βιοποικιλότητας, στα οποία περιλαµβάνεται ενδεχοµένως και σύστηµαανταποδοτικών οφελών ως κίνητρο σε ιδιώτες ή τοπικές κοινωνίες για τηδιατήρησήτους …».
Τέλος σημειώνεται ότι στις ίδιες περιοχές, καταργούνται οιπαρεκκλίσεις µε τις οποίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δόµηση σεεκτόςσχεδίου οικόπεδα ακόµη και 750 τ.µ.