«Ξημερώνει» συναίνεση;

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Σε σκληρό παιχνίδι μεεπικοινωνιακά τεχνάσματα και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μέχρι το«παράπέντε» του ανοίγματος των χρηματιστηρίων οδήγησε η παροχή ψήφουεμπιστοσύνηςστον πρωθυπουργό από 153 βουλευτές την Παρασκευή και η έναρξη τηςπροσπάθειαςδημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, η οποία ήταν και προϋπόθεσηγια τηστήριξη του Γιώργου Παπανδρέου.
Τα 24ωρα που ακολούθησανχαρακτηρίστηκαν από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις και μια αγωνιώδηεπιχείρησηεξεύρεσης συναινετικής λύσης πριν την πραγματοποίηση του Εurogroup, όπου και το «στοίχημα» για την Ελλάδα είναι ναπαρουσιάσει ένα πρόσωπο σταθερότητας και συναίνεσης, αν θέλει ναπροχωρήσειστην υπογραφή της δανειακής σύμβασης, την ίδια στιγμή που διεθνήδημοσιεύματακαι δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων και ηγετών κάνουν λόγο για ετοιμότητατηςευρωζώνης, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συνάντησε τοΣάββατο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μία μέρα μετά συναντήθηκεκαι μετον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Και οι δύοεπιβεβαίωσαν στον Κάρολο Παπούλια την πρόθεσή τους να αγωνιστούν γιατηνεξεύρεση συναινετικής λύσης. Ωστόσο, το «μπαλάκι» της κρίσιμης απόφασηςκινούνταν σε ρυθμούς «πινγκ πονγκ» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τοΠΑΣΟΚ, μετον Αντώνη Σαμαρά να ζητάει άμεση παραίτηση Παπανδρέου για να «πάρουνόλα τοδρόμο τους» και τον Γιώργο Παπανδρέου να εμμένει στη θέση που πήρε στηΒουλή,ότι θα παραιτηθεί μόλις συναποφασιστεί η φόρμουλα και το πρόσωπο τουεπικεφαλήςτης νέας κυβέρνησης.
Κοινή συνισταμένη φαίνεται πάντωςνα καταλήγει η συνειδητοποίηση της ανάγκης η κυβέρνηση εθνικής ενότηταςνα μηνέχει το χαρακτήρα μεταβατικής, αλλά να παραμείνει ανοιχτή η Βουλή καιναλειτουργήσει για τουλάχιστον δύο μήνες, ώστε να υλοποιηθούν οιαποφάσεις που θασυναφθούν στη δανειακή σύμβαση, αλλά και όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότηταςπροςυλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στην τρόικα. Δηλαδή, οΑντώνης Σαμαράςκράτησε μόνο ως διαπραγματευτικό χαρτί την παραίτηση Παπανδρέου καιυποχώρησεστις δύο άλλες προϋποθέσεις που είχε θέσει.
Το σενάριο κατά την εξέλιξη τωνγεγονότων απομακρύνθηκε από τη σύσταση κυβερνητικού σχήματος μετεχνοκράτες, ανκαι αναμένεται κάποιοι από αυτούς να στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση,χωρίς όμωςνα καλύπτουν τη θέση του επικεφαλής.
Το όνομα που «έπεσε στο τραπέζι»και συζητήθηκε για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, καθώς θεωρείταιδεδομένη ηαποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά με παραμονή του, όπως όλαδείχνουν, στηνηγεσία του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ήταν τουΠέτρουΜολυβιάτη, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί Καραµανλή και τουΛουκάΠαπαδήµου, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος
Προβληματισμοί υπήρξαν ως προς τηθεσμική κάλυψη και τη συνταγματική κατοχύρωση της νομιμοποίησης τηςκυβέρνησηςεθνικής ενότητας, καθώς ιστορικά η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει άλληπαρόμοιακατάσταση.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασετο απόγευμα της Κυριακής και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο ΗλίαςΜόσιαλος, αλλά και ιστορικά στελέχη, όπως ο βουλευτής ΤηλέμαχοςΧυτήρης,επέμεναν για την ανάγκη να συναφθεί η ιστορική συμφωνία εντός τηςημέρας.
Παρόλο, που υπάρχει η πρόθεση γιαένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα ενότητας, ανένδοτες καικατηγορηματικές είναιοι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, ο ΛΑΟΣ κάνει έκκληση στοΣαμαρά νασυνεργαστεί ζητώντας παρέμβαση Καραμανλή, η Δημοκρατική Αριστερά ζητάκι αυτήεκλογές και η Δημοκρατική Συμμαχία προτρέπει σε άμεσο σχηματισμόκυβέρνησηςεθνικής ενότητας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…