marianaxan@yahoo.gr
Δυσμενής κρίνεται από νομικούςκύκλους η εξέλιξη στο αρδευτικό της Ξάνθης. Με πρόσφατη απόφαση της, η Επιτροπή Αναστολών τουΣυμβουλίου τηςΕπικρατείας (ΣτΕ) διέταξε να ανασταλεί η κατασκευή του έργου μεταφοράςκαιδιανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης. Η απόφασηεκδόθηκετην Πέμπτη το απόγευμα μετά από αίτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεωνΕλληνικήΟρνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και ΠολιτισμούκαιΕλληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Εισηγήτρια ήταν η καΚορτσολίδου ενώπρόεδρος του περιβαλλοντικού τμήματος του ΣτΕ όπου συζητήθηκε το θέμα οκ.Μενουδάκος. Είχε προηγηθεί προσωρινή διαταγή εκτέλεσης των έργων (Ταέργακεφαλών είχαν ήδη δημοπρατηθεί στις 20-1-2009 μεανοικτό διεθνήδιαγωνισμό. Ανάδοχος εταιρία η «Φίλιππος Α.Ε».) μετά την προσφυγή ενώεκκρεμείαπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο έχει κληθεί από το ΣτΕ ν’απαντήσεισχετικά με την ερμηνεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο ζήτημα αυτό. Η αναστολή αυτήισχύει μέχρι να εκδικαστεί ηαίτηση ακυρώσεως, που έχουν καταθέσει οι τρεις οργανώσεις για τουςπεριβαλλοντικούς όρους το έργου που έχει οριστεί στις 2 Νοεμβρίου.Σημειώνεταιότι υπάρχει περίπτωση αναβολής της δίκης αν προηγουμένως δεν απαντηθείαπό τοΕυρωπαϊκό δικαστήριο η διευκρινιστική ερώτηση του ΣτΕ.
Δυσμενής αλλά αναμενόμενη…
Το «Ε» απευθύνθηκε στον ξανθιώτηδικηγόρο Αθηνών κ. Νίκο Γεννάδιο που χειρίζεται την υπόθεση να εξετάσειπωςδιαμορφώνεται η τύχη του έργου με βάση την απόφαση αυτή και μεεπικείμενη τηδίκη. Ο κ. Γεννάδιος επιφυλάχτηκε να εκτιμήσει την κατάσταση πριν ακόμηεξετάσει το σκεπτικό της απόφασης η οποία δεν έχει ακόμη καθαρογραφείκαι δειαν η αναστολή είναι υπό όρους ή όχι. Παρά ταύτα σημείωσε ότι ήταναναμενόμενηαυτή η απόφαση καθώς έχει προσμετρηθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμηθεσμικόπλαίσιο για τις λεκάνες απορροής όπως υπαγορεύεται από την ευρωπαϊκήνομοθεσίακαι ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν δεν το συμπεριλάμβαναν αυτό.:«Παλεύαμε ναπάρει εν μέρει αναστολή» , επισημαίνει οκ. Γεννάδιος επιμένοντας ότι υπάρχει ακόμη πολύς δικαστικός δρόμος καιότι μιαθετική εξέλιξη θα είναι να γίνει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο ώστε να είναισαφή ταπροαπαιτούμενα για την εκτέλεση του έργου.
Κίνδυνος να χαθούν τα λεφτά…
Στο μεταξύ, πάνε δυο χρόνια τώραπου το έργο «σύρεται» στα δικαστήρια και κινδυνεύει να πάει στις…καλένδες! Απότην νέα αυτή απόφαση καθώς και από τις δίκες που εκκρεμούν που δενείναιδυνατόν να προβλεφθεί το χρονοδιάγραμμά τους, εκτός από το γεγονός ότιδημιουργείται νέο μπλοκάρισμα στο έργο το οποίο βρίσκεται ήδη επί 2χρόνια στοΣτΕ και στοΕυρωπαϊκό Δικαστήριο, δημιουργείεπίσης τις προϋποθέσεις ναελλοχεύει ο κίνδυνος της ακύρωσης του έργου ακόμη κι αν δοθεί το«πράσινο φως»από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το ΣτΕ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης!
Συγκεκριμένα: Τα 100 εκ. είναιμεν δεσμευμένα όμως τίθεται κάποιο χρονοδιάγραμμα στην υλοποίηση ενόςέργου καιαν δεν τηρηθεί η χρηματοδότηση κάνει …φτερά και κατά πάσα πιθανότηταδιατίθεταισε άλλα έργα! Να σημειώσουμε ότι είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013»στις 5-11-2008με προϋπολογισμό 50.538.500 ευρώ, ενώ υπήρχε δεσμευμένη χρηματοδότησηκαι άλλωνπερίπου 50 εκ. ευρώ.
Αυτή άλλωστε είναι και η συνήθηςτακτική που ακολουθούν οι οικολογικές οργανώσεις προκειμένου ναακυρώσουν έναέργο που θεωρούν ότι είναι αντιπεριβαλλοντικό. Γνωρίζοντας πόσοχρονοβόρεςείναι οι νομικές διαδικασίες δημιουργούν αυτά τα δεδομένα ώστε ακόμηκαι να μηδικαιωθεί η προσφυγή τους να επιτύχουν την ακύρωση λόγω άλλων κωλυμάτωνόπωςτης χρηματοδότησης! Κατά συνέπεια η τωρινή εξέλιξη κρίνεται πολύ δυσμενής!
Οικολόγοι: «Σπατάλη νερού σεαδιέξοδες καλλιέργειες…»
Από την πλευρά των οικολογικώνοργανώσεων, πάντως, επισημαίνεται ότι παρά τον αναγκαίο χαρακτήρα τουέργου,συνεχίζεται η σπατάλη νερού σε υδροβόρες και αδιέξοδες καλλιέργειες,κάτι πουμέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει την πολιτική ηγεσία.
Ο Γιώργος Πολίτης, μέλος τουΔιοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία τηςΦύσης,σημειώνει: «Η λύση δεν είναι να φέρνουμε όλο και περισσότερο νερό όλοκαι απόπιο μακριά. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί καταστροφικό και αδιέξοδογια τηγεωργία και για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν οι καλλιέργειεςδεγίνουν συμβατές με τις δυνατότητες της περιοχής και δεν περιοριστεί ησπατάληνερού, το έργο θα καταστρέψει μια διεθνούς σημασίας προστατευόμενηπεριοχήδίνοντας μια ψεύτικη ανάσα για λίγα χρόνια, σε ένα πρόβλημα που θασυνεχίσει ναδιογκώνεται».
Γνώμη του «Ε»
Αλήθεια είναι πολύ εύκολο καιπολύ ανέξοδο να μιλά κάποιος για «αδιέξοδες καλλιέργειες» και νακινδυνολογείγια «σπατάλη του νερού» από τα γραφεία του στην Αθήνα! Ο κ. Πολίτηςέχει έρθειποτέ στην περιοχή μας; Το «Ε» τον καλεί λοιπόν να μιλήσει ο ίδιος στουςαγρότεςμας μέσα από το «Ε» για το είδος της καλλιέργειας που προτείνει ώστε ναμηνγίνεται σπατάλη νερού καθώς και να μας πει πως θα σωθεί ο κάμπος μαςαπό τηνυφαλμύρωση!