Όταν το «φάρμακο» έγινε …φαρμάκι

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoogr
 
 
Το θέμα των στρεβλώσεων και των δυσλειτουργιών που έχει παρατηρηθείστο σύστημα παροχής και διαχείρισης των εγγυήσεων του ελληνικούΔημοσίου σεεπιχειρήσεις της Θράκης καθώς και μια σειρά προτάσεων προς τηνκατεύθυνση τηςδιευκόλυνσης των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν τα υπόλοιπα των οφειλών τουςπρος ταπιστωτικά ιδρύματα αποτέλεσαν αντικείμενο συνέντευξης Τύπου που δόθηκεστατοπικά ΜΜΕ από τον Οικονομικό Σύμβουλο των Επιμελητηρίων ΑΜΘ κ.Νικόπουλο καιτον πρόεδρο του επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλο.
 
Μετέτρεψαν ένα φάρμακο σε …φαρμάκι
Όπως τονίστηκε από τον κ. Νικόπουλο η επισήμανση του προβλήματοςέγινε από τον κ. Ανδρικόπουλο ο οποίος με δύο επιστολές του τονΔεκέμβρη στουπουργείο Οικονομικών  εξέθεσεόλα ταπροβλήματα αναφορικά με τις δυσλειτουργίες του συστήματος  και αυτό σαν πρωτοβουλίαέδωσε το έναυσμα σταΕπιμελητήρια της Θράκης  ναενεργοποιηθούν να εξετάσουν και να καταλήξουν σε μια σειρά προτάσεωνπου θαέχουν ως στόχο την διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Θράκης. Ο κ.Νικόπουλοςεξέφρασε όπως είπε μια «αιρετική άποψη» χαρακτηρίζοντας «ψευδεπίγραφα»τα μέτρα στήριξης πουξεκίνησαν από το 1993 προςτις επιχειρήσεις της Θράκης επισημαίνοντας ότι αυτό ωφέλησε μόνο τιςτράπεζες:« Το 1993 μοιράστηκε ένα ποσό 200 εκ. δραχμές στις επιχειρήσεις. Στηνπραγματικότητα εκείνη την εποχή μέσω των επιχειρήσεων έκλεισαν οικαθαρέςθέσεις των τραπεζών και  καλύφθηκεηκερδοφορίας τους. Αυτό το έγκλημα για να μην επαναληφθεί άλλαξε ηδιαχείριση μενόμο του 2006 που προέβλεπε ότι οι εγγυήσεις δίνονται μέσα απόαξιολόγηση καιτις διαχειρίζονται νομοθετημένα όργανα. Στην παρούσα συγκυρία τηςοικονομικήςκρίσης καταστρέφουν τις επιχειρήσεις  Μετατρέπουνέναφάρμακο που δόθηκε στην επιχειρηματικότητα σε φαρμάκι…».
 
Τι προτείνουν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ
Η πρόταση του κ. Νικόπουλου που έχει υιοθετηθεί σε συγκέντρωση των εμπλεκόμενων επιμελητηρίωνστην Καβάλασυνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής του κεφαλαίου και σ’ έναεπιτόκιο 5%: «Αυτά τα δάνεια κατά κεφάλαια δεν πληρώνονται. Άρα πρέπειναπεράσουμε σε μια διαχείριση εξαιρετικά μακροπρόθεσμη με μιαμακροπρόθεσμηπερίοδο χάριτος. Επίσης να βρεθεί ένας στόχος, να οριοθετηθεί ως ύψοςτηςχρηματοοικονομικής επιβάρυνσης το 5%. Είναι ένα εύλογο επιτόκιο όταν οιτράπεζες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο λόγω της εγγύησης του ελληνικούδημοσίου», κατέληξε ο κ. Νικόπουλος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γ. Παυλίδης: «Οι επιτροπές του κ. Γιαννακίδη, η διαρκής παραπομπή των προβλημάτων στις καλένδες»

Τώραπου η κοινωνία μας βρίσκεται σεαναβρασμό, οι συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακραίες δυσ…