marianaxan@yahoo.gr
Τα«κακώς κείμενα» του ειδικού προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων που καταρτίστηκε το 2008 μόνογια τους Ρομάτης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και εξαγγέλθηκε μετά Βαΐων καικλάδων απότην τότε υφυπουργό Εργασίας κα Καλαντζάκου και τον τότε διοικητή τουΟΑΕΔ κ.Βερναρδάκη (20 Ιουνίου 2008 στην Ξάνθη) και που χαρακτηρίστηκε«ψηφοθηρικό»καθώς δεν έθετε κανενός είδους κριτήρια που όμως στη συνέχεια «πάγωσε»στις 16Απριλίου του 2010 με την αιτιολογία της επανεξέτασης των όρων και τωνπροϋποθέσεων ένταξης, έρχεται να διορθώσει νέο εγκύκλιος από τον ΟΑΕΔτου(αριθμ. Β124714 /22-06-2011)προς την Περιφερειακή Διεύθυνση ΑΜΘ.Συγκεκριμένα τονέο πρόγραμμα θέτει όρους και προϋποθέσεις και μια διαδικασία υπαγωγήςκαιεπιχορήγησης από το πρόγραμμα σε πιο ορθολογική βάση και σεαντιστοίχηση μεάλλα παρόμοια προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Φτουκι απ’ την αρχή η διαδικασία υπαγωγής και με επιχειρηματικό σχέδιο
Όπωςαναφέρεται στην εγκύκλιο: «Πρόθεση της Διοίκησης του ΟΑΕΔ είναι ναδοθεί μίανέα ευκαιρία σε όλους όσους έχουν κάνει αίτηση για επιχορήγηση στοπλαίσιο τουΠρογράμματος, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις». Για αυτό ορίζεταιμιαδιαδικασία που σε πρώτη φάση προβλέπει ανάκληση όλων των ατομικών διοικητικών πράξεων υπαγωγών(ονομαστικά), που έχουνεκδώσει οι Υπηρεσίες στα πλαίσια του Προγράμματος, προκειμένου να γίνειεπανέλεγχος των φακέλων. Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν από τις κατά τόπουςαρμόδιες Υπηρεσίεςτου Οργανισμού, για να υποβάλλουν αίτηση θεραπείας όσοι είχαν απόφασηέγκρισηςυπαγωγής και αίτηση συνέχισης της διαδικασίας υπαγωγής όσοι έχουναίτησηυπαγωγής σε εκκρεμότητα. Θα ενημερωθούν με επιστολή ότι έχουν τηδυνατότητα εντόςεξήντα (60) ημερών από την παραλαβή της με απόδειξη, να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στηνοποία υποχρεωτικά θαεπισυνάπτεται επιχειρηματικό σχέδιο.
Γιατους Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες (ΝΕΕ) και επιτηδευματίες οι οποίοιδεν θαυποβάλουν αίτηση όπως ορίζεται, απορρίπτεται η αίτηση-δήλωση υπαγωγήςτουςεφόσον δεν έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση υπαγωγής και διακόπτεται ηεπιχορήγηση με αναζήτηση ολόκληρου του ποσού επιχορήγησης που έχεικαταβληθεί,εφόσον έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση υπαγωγής.
Στοιχείοαπόρριψης των αιτήσεων που θα υποβληθούν χωρίς περαιτέρω εξέτασή τουςαποτελείη ύπαρξη ενός(1) τουλάχιστον από τους ακόλουθους λόγους : α) ηπροσκόμισηβεβαίωσης σωματείου, η οποία ελέγχεται ως προς τη γνησιότητα και β) ημηυποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.
Θαπρέπει να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο
Βασικήπροϋπόθεση (που δεν προβλεπόταν από τον προηγούμενο πρόγραμμα) είναι ηυποβολήΕπιχειρηματικού Σχεδίου με το οποίο θα τεκμηριώνεται ότι ηδραστηριότητά τουςπροωθεί την απασχόλησή τους, ησκοπιμότητατης επιχορήγησής τους, καθώςκαι ηβιωσιμότητα της επιχείρησής τους. Η ορθότητα και η τήρησή τουεπιχειρηματικούσχεδίου θα ελέγχεταικαθ’ όλη τηδιάρκεια της επιχορήγησης. Η μη κάλυψη ποσού επιχορήγησης 7.000 ΕΥΡΩ(ύψοςπροκαταβολής) από δαπάνες που αναγνωρίζονται από το Πρόγραμμα ή/και η μη αναγραφήπρόβλεψης μελλοντικώνμηνιαίων εσόδων-εξόδων τουλάχιστον για δύο(2) έτη, σύμφωνα με τηναπόφαση ΔΣΟΑΕΔ, αποτελούν λόγους απόρριψης της αίτησης. Θα πρέπει επίσης νασημειωθεί ότιγια να γίνει καταβολή εξαμηνιαίας δόσης επιχορήγησης θα πρέπει ταδηλωθένταέσοδα στο σύνολο του εξαμήνου να μην αποκλίνουν περισσότερο από 40%προς τακάτω, από τις προβλέψεις στο Κριτήριο 4. Ο όρος αυτός έχει τεθείπροκειμένου νααποφευχθούν οι προσωπικές προβλέψεις εσόδων υπερβολικού ύψους που δενβασίζονται σε δεδομένα της αγοράς.
Όροιγια την καταβολή της επιχορήγησης
Γιατην καταβολή της επιχορήγησης τίθενται δύο(2) βασικοί όροι:
1)Για να γίνει καταβολή οποιουδήποτε ποσού επιχορήγησης θα πρέπει στονφάκελο τουεπιχορηγούμενου να υπάρχουν παραστατικά δαπανών που αναγνωρίζονται απότοΠρόγραμμα (χωρίς Φ.Π.Α.), δηλαδή παραστατικά λειτουργικών καιοργανωτικώνδαπανών τηςεπιχείρησης (εξοπλισμός,αγορές πρώτων υλών–εμπορευμάτων, ενοίκια, Δ.Ε.Η., ασφαλιστικέςεισφορές), πουνα καλύπτουν το τρέχον και τα ήδη καταβληθέντα ποσά επιχορήγησης. ΗΥπηρεσία θαελέγξει τα παραστατικά αυτά από τα πρωτότυπά τους.
2)Για να γίνει καταβολή εξαμηνιαίας δόσης επιχορήγησης θα πρέπει ταδηλωθένταέσοδα στο σύνολο του εξαμήνου να μην αποκλίνουν περισσότερο από 40%προς τακάτω, από τις προβλέψεις στο κριτήριο 4 – Οικονομοτεχνική επάρκεια τουεπιχειρηματικού σχεδίου. Με τον όρο αυτό ελέγχεται η βιωσιμότητα τηςεπιχείρησης και για τον λόγο αυτό, οι προβλέψεις εσόδων στοεπιχειρηματικόσχέδιο θα πρέπει να προσεγγίζουν την πραγματική κατάσταση πουαναμένεται ναδιαμορφωθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες και τις προοπτικές τηςαγοράς.
Δυσαρέσκειααπό τους Ρομ…
Νασημειώσουμε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα ήταν περίπου 1000 δικαιούχοιστην ΑΜΘκαι στην Ξάνθη είχαν ενταχθεί 627. Περίπου 400 πρόλαβαν και πήραν τηνα’ δόσητων 7.000 ευρώ από τη συνολική επιχορήγηση των 20.000 ευρώ, ενώ οιυπόλοιποιόχι γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις. Μάλιστα είχαν σημειωθεί καικινητοποιήσεις των Ρομά στην Ξάνθη που ζητούσαν να τρέξει το πρόγραμμα.Τελευταία ήταν την Τρίτη 29 Μαρτίου όταν έκανανκατάληψη του τοπικούΟΑΕΔ.: «Ξαναβάζουν πάλι το κόσμο στο λούκι… με νέες αιτήσεις και νέεςδιαδικασίες. Πιστεύω ότι αυτό που θέλουν είναι να κερδίσουν χρόνο. Καιαν μεν είναινα γίνουν σε 3 – 4 μήνες εκλογές θα μας τα δώσουν …αν όχι δεν θα τρέξειτοπρόγραμμα!», επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Νεολαίας Ρομά Δροσερούκ.Ορχάν Χασάνογλου…..αφήνοντας να διαφανεί ότι οι Ρομ γνωρίζουν ότι τοπρόγραμμά τους και …οι εκλογές συνδέονται κατά το γνωστό «ψηφοθηρικό»τρόπο!
Αυτόεπίσης που επισημαίνει είναι ότι περισσότερο ζημιωμένοι είναι αυτοί πουδενπληρώθηκαν καθόλου και άνοιξαν δουλειές: «Καταστρέφονται γιατί καιλεφτά δενπήραν και τα ενοίκια τρέχουν και θα πρέπει να πληρώσουν το ΤΕΒΕ και μετουςνέους όρους μπορείνα μην υπαχθούν ξανάστο πρόγραμμα. Αυτοί είναι για μέσα…», καταλήγει ο κ. Ορχάν Χασάνογλου.