elenidfn@yahoo.com
«Άστραψεκαι βρόντηξε» η Περιφερειακή Μονάδα ΑΜΘ του Ινστιτούτου Γεωλογικών καιΜεταλλευτικών Ερευνών, αντιδρώντας στην εξαγγελία του αντιπροέδρου τηςΚυβέρνησης για κατάργηση/ διάλυση του ΙΓΜΕ. Την Παρασκευή το πρωί, ηΤοπικήΕπιτροπή ΑΜΘ του συνδικάτου Π.Μ. ΑΜΘ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου,προκειμένου ναπαρουσιάσει το πολυετές έργο του ινστιτούτου, αλλά και να διαφωτίσεισχετικά μετους λόγους που πυροδοτούν τον αγώνα των εργαζομένων. Στο χώροσυνεδριάσεων τουΕργατικού Κέντρου Ξάνθης παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΠεριφερειακήςΕνότηταςΞάνθης ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Χαϊτίδης, εκ μέρους του δήμουΞάνθηςο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μούρκας, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞΜανόληςΤσέπελης, όπου τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του ΙΓΜΕ, τονίζοντας ταοφέλη γιατην αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία.
«ΤοΙΓΜΕ χρειάζεται ενίσχυση και όχι διάλυση»
Οπρόεδρος της τοπικής επιτροπής Βασίλης Αρβανιτίδης πρόβαλε το έργο τουΙΓΜΕ καιτη συνεργασία που ανέπτυξε με τους φορείς, υπογραμμίζοντας ότι οοργανισμόςείναι κυρίως πολύτιμος για την Περιφέρεια, αφού σε ύπαιθρο και βουνάεκπονούνται οι μελέτες του. Μάλιστα σημείωσε: «το ΙΓΜΕ χρειάζεταιενίσχυση καιόχι μαρασμό. Σήμερα οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ είναι 413 υπάλληλοι, απότουςοποίους 180 είναι πάνω από 65 ετών, ενώ 65 συνταξιοδοτούνται εντός τουέτους.Αυτό σημαίνει ότι το ινστιτούτο θα στερηθεί κρίσιμες ειδικότητες» καιπρόσθεσεότι: «είναι εμφανές ότι η απόφαση πάρθηκε στα πλαίσια εξοικονόμησηςπόρων,«χτυπώντας» το ΙΓΜΕ ως εύκολη λεία». Ακόμη, έκανε λόγο για αστοχία στιςπροτεραιότητες της κυβέρνησης που επιλέγει να διασώσει το ΜέγαροΜουσικής, αλλάδιαλύει το ΙΓΜΕ και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο επιχείρημα ότι τόσο τοκράτοςκαι η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και η τοπική κοινωνία έχουν επωφεληθείαπό τοέργο του ΙΓΜΕ.
«Παγκόσμιαπρωτοτυπία η απουσία ΙΓΜΕ»
Γιαπαγκόσμια ελληνική πατέντα μίλησε ο γραμματέας της Κεντρικής ΔιοίκησηςτουΣυμβουλίου του Συνδικάτου Χάρης Σμυρνιώτης, ο οποίος χαρακτηριστικάανέφερεότι: «μέχρι και η Μποτσουάνα έχει ερευνητικό κέντρο» και εξήγησε ότι σεόλεςτις χώρες του κόσμου υπάρχει ανεξάρτητος φορέας για την γεωλογική καιμεταλλευτική έρευνα. Ακόμη, συνέδεσε το έργο του ΙΓΜΕ με τηναναπτυξιακή πορείατης χώρας και ενημέρωσε ότι το ΔΣ του συνδικάτου έχει καταθέσειπροτάσειςβελτίωσης της λειτουργίας του οργανισμού και της αξιοποίησης τωναποτελεσμάτωντου, αλλά δεν εισακούστηκαν.
Οιαιρετοί ζητούν περισσότερη συνεργασία με το ΙΓΜΕ
Τηναμέριστη συμπαράστασή του εκδήλωσε ο κ. Χαΐτίδης, ο οποίος δεσμεύτηκενα φέρειτο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την έκδοσηψηφίσματος.
Υπέρτης διατήρησης του ΙΓΜΕ τάχθηκε και ο κ. Μούρκας προβάλλοντας τηνουσιαστικήπροσφορά του στην περιοχή μας. Στα πλαίσια της ενίσχυσης του ΙΓΜΕ οαντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών αναρωτήθηκε γιατί η Πολιτεία δενεπιτρέπει τηνεκπόνηση εδαφολογικών και γεωλογικών μελετών για λογαριασμό του δήμου,σταπλαίσια της επέκτασης του σχεδίου πόλεως, ώστε να αναλάβει αυτή τηνεργασία οπλέον αρμόδιος φορέας και να μην επιβαρύνονται οι δήμοι με έξοδα απότηναναγκαστική ανάθεση της μελέτη σε ιδιώτη.
Ο κ.Τσέπελης, ορμώμενος από την άριστη συνεργασία που ανέπτυξε ως πρόεδροςτηςΔΕΥΑΞ με το ΙΓΜΕ, τόνισε ότι η αξιοποίηση των μελετών του ΙΓΜΕ είναιπολύτιμεςγια την αναπτυξιακή πρόοδο της χώρας, χωρίς αυτό ποτέ να γίνεται καιγι’ αυτόαναρωτήθηκε «ποιος είναι τελικά ο ακατάλληλος; Το ΙΓΜΕ ή το κράτος;».Μάλιστα,συμπλήρωσε: «είναι από τους λίγους φορείς που έχει τόση ανάγκη ηελληνικήΠεριφέρεια. Μάλιστα, στο χώρο της παροχής νερού θα μπορούσε να έχειρόλο ώστενα στηρίξει τους ελέγχους νερού και τις περαιτέρω αναλύσεις για όσο τοδυνατόνπληρέστερη και απερίσπαστη επιθεώρηση της ποιότητάς του.
ΠρότασηΙΓΜΕ στο Γιαννακίδη την άλλη εβδομάδα
Οπροϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας ΑΜΘ με έδρα την Ξάνθη κ. ΝίκοςΕπιτρόπουανέλαβε με τη βοήθεια οπτικού υλικού να παρουσιάσει τη συμβολή του ΙΓΜΕστηβιώσιμη και ανταγωνιστική ανάπτυξη από το 1952, οπότε και ιδρύθηκε.
Μεαφορμή ωστόσο την πρόταση του κ. Μούρκα ενημέρωσε ότι την επόμενηεβδομάδα σεπρογραμματισμένη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη,αναμένεται τοΙΓΜΕ να καταθέσει πρόταση εδαφολογικών μελετών για τα υπό ένταξη σημείαστοσχέδιο πόλεων όλων των πρωτευουσών των νομών της ΑΜΘ, με ένα έργο700.000 ευρώπου μπορεί να ενταχθεί. «Στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ είχαμε αναλάβει έναχωροταξικόπρόγραμμα που αφορούσε την περιαστική γεωλογία και εκπονήθηκε σε 2πιλοτικές περιοχές,τη Δράμα και το Ναύπλιο και περιλάμβανε 2 μελέτες που εξέτασαν κατάπόσο μπορείνα πραγματοποιηθεί επέκταση ή όχι. με αυτή την πρόταση θέλουμε αυτό νατοεπεκτείνουμε σε όλη την ΑΜΘ και η στήριξη των δήμων σε αυτή τηνκατεύθυνση θαείναι πολύτιμη», εξήγησε ο κ. Επιτρόπου.