Ένα συνέδριο σκέτο «γλύκα»!

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
  
Ραντεβού στην Ξάνθη, τηναρχόντισσα κυρά της καριόκας και των σιροπιαστών δίνουν έλληνες καικύπριοιζαχαροπλάστες το τριήμερο 10 – 11 – 12 Ιουνίου, διοργανώνοντας το 21οπανελλήνιο συνέδριό τους, για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια(διοργανώθηκεκαι το 2008 στην Ξάνθη). Ήδη το σωματείο της Ξάνθης έχει κάνει τιςαπαραίτητεςπροετοιμασίες για να υποδεχτεί του φιλοξενούμενους και για την άρτιαδιεκπεραίωση του συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο δημοτικόαμφιθέατρο.Παράλληλα, συνδυάζοντας το γνωστικό με το ψυχαγωγικό μέρος έχειετοιμάσει έναπρόγραμμα ξενάγησης των συναδέλφων του στην πόλη και στο νομό,προβάλλονταςέτσι και από τουριστικής άποψης την πόλη μας.
 
Ένα συνέδριο γεμάτο …γλύκα
Όπως μας πληροφορεί ο πρόεδροςτου σωματείου της Ξάνθης κ. Αναστάσιος Μαλαγάρης, έμπειροςζαχαροπλάστης αφούαπό 12 χρονών είναι με σκούφο και ποδιά και πίσω από ένα πάγκο ζαχαροπλαστικής προσπαθώντας να μυηθείστα μυστικάτης τέχνης,  οιθεματικές του συνεδρίουείναι πολύ ενδιαφέρουσες καθώς θα εξερευνήσει όλες τις νέες τάσεις τηςζαχαροπλαστικής όπως η θεραπευτική ζαχαροπλαστική και ένα αφιέρωμα στοπαγωτόενώ παράλληλα θα αναλυθούν και εργασιακά θέματα του κλάδου, καθώς και ηδιερεύνησητης αγοράς. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μαλαγάρης η κρίση έχει «χτυπήσει»τονκλάδο τους καθώς έχει πέσει η κατανάλωση και παράλληλα έχει αυξηθεί τοκόστοςτων υλικών τα οποία και θεωρούνται το άλφα και το ωμέγα τηςζαχαροπλαστικής:«Το «μυστικό» της ζαχαροπλαστικής είναι τα σωστά και ποιοτικά υλικάκαθώς καιπως τα χρησιμοποιείς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μαλαγάρης. Τέλος σ’ ότιαφοράτο πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριλαμβάνεται και μια ιστορικούπεριεχομένουομιλία με θέμα την Ιστορία της Θράκης που θα παρουσιάσει ο καθηγητήςιστορικόςσυγγραφέας Κωνσταντίνος Ζωγραφόπουλος.
 
Η Ζαχαροπλαστική πουθεραπεύει…
Μετά την απενοχοποίηση της μαύρηςσοκολάτας αφού τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ωφελεί σοβαρά την καρδιάκαι τονευρικό σύστημα και μια μικρή ποσότητα κάθε μέρα επιφέρει ενέργεια καιευεξία,οι ζαχαροπλάστες προσανατολίζονται και σε καινοτόμες χρήσεις της, μεγιστοποιώντας τα οφέλη στηνυγεία.Συγκεκριμένα επιχειρώντας νέους συνδυασμούς, πέραν των συμβατικών (ξηρών καρπών), στην πρόσμιξή της και ειδικότερα φρούτα: όπως ρόδι,  μύρτιλο (blueberries) ή το ντόπιο κράνο. Και τα τρία φρούτα είναιγνωστά για τις θεραπευτικέςτους ιδιότητες και συγκεκριμένα στην αντιοξειδωτική τους δράση το ρόδικαι τοκράνο και την θεραπευτική του δράση στον διαβήτη το μύρτιλο. Μιαανάλογηπροσπάθεια έχει γίνει στην Ξάνθη από το ζαχαροπλαστείο « Το Κάτι Άλλο»που έχεικατοχυρώσει τη σοκολάτα με ρόδι και εσχάτως πρόκειται να επιχειρήσειτηνσοκολάτα με μύρτιλο. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Μαλαγάρης ολοένα κερδίζειέδαφοςκαι ο συνδυασμός της σοκολάτας με βότανα και αρωματικά φυτά όπως μέντακαι ότιστην Αθήνα υπάρχει ζαχαροπλαστείο που πειραματίζεται πάνω σ’ αυτό. Όλααυτά θασυζητηθούν στο συνέδριο καθώς επίσης και άλλα θέματα του κλάδου καιόλοιαναμένουν το 21ο συνέδριο των Ζαχαροπλαστών στηνΞάνθη να είναι πολύεποικοδομητικό και να προάγει τη Ζαχαροπλαστική τέχνη και προς τοσυμφέρον τωνζαχαροπλαστών αλλά και της …τέρψης και της υγείας των καταναλωτών!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…