Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Έσοδα δισεκατομμυρίων που «κοιμούνται»

Έσοδα δισεκατομμυρίων που «κοιμούνται»

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
Σε μια εποχή που η χώρα μας περνάτην πιο δυσχερή οικονομική κατάσταση των τελευταίων 50 ετών με έναδυσθεόρατοχρέος να επικρέμεται ως δαμόκλεια σπάθη…χρεοκοπίας, καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκηαξιοποίησης όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Ανοίγει έτσι ο κύκλος συζήτησης για τηναξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της …επιφάνειας και του υπεδάφουςτης χώραςπροκειμένου να εξευρεθούν πηγές αυτοχρηματοδότησης της ελληνικήςοικονομίας.Και αν μεν υπάρχει μια συγκεχυμένη κατάσταση σ’ ότι αφοράτην…επιφανειακήδημόσια περιουσία εξαιτίας της μη εμπεριστατωμένης καταγραφής της σ’ότι αφοράτον ορυκτό πλούτο της μικροπολιτικά συμφέροντα και αδράνεια τηςκρατικήςμηχανής καθώς και μια φοβική και ‘στεβλή’ ενίοτε οικολογική προσέγγισητονκρατούν «παγιδευμένο». Τη διαπίστωση αυτή συμμερίζονται επενδυτές,ακαδημαϊκοίκαι πολιτικοί όλων των παρατάξεων που συμμετείχαν προχθές στο πρώτοδιεθνέςσυνέδριο για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, σε αναμονήβρίσκονται ακόμη οι επικεφαλής των ξένων εταιρειών που επιχειρούν ναμετατρέψουντα εκατομμύρια ουγκιών χρυσού του ελληνικού υπεδάφους σε πηγή πλούτουκαι οιοποίοι, είναι έτοιμοι να επενδύσουν σημαντικά ποσά στο εγχείρημά τους.Κι ανκάποιοι εκφράζουν μια επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις ξένες εταιρείεςίσως θα’ταν καιρός να δραστηριοποιηθεί το κράτος και μέσω ΣΔΙΤ να καρπωθεί σεμέγιστοβαθμό των εσόδων που θα προκύψουν. 
 
Τι ακούστηκε στο συνέδριο γιατον ορυκτό πλούτο της χώρας μας:Έσοδαδισεκατομμυρίων
«Έχουμε ανακαλύψει περίπου έναεκατομμύριο ουγκιές χρυσού στο Πέραμα του Έβρου. Η κατασκευή του έργουθακοστίσει περίπου 50 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει 18-21μήνες, ενώ θαπροσληφθούνπερισσότερα από 350 άτομα κατά την κατασκευαστική περίοδο. Παράλληλα,θαπροσληφθούν 250 εργαζόμενοι όταν ολοκληρωθεί το project, το οποίο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τουαναμένεται να έχει έσοδατης τάξης του ενός δισ. δολαρίων» σημείωσε o Paul Wright,πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldoradogold,της βασικού μετόχου της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε. που αναπτύσσειτο έργοστον Έβρο.
 
«Έχουμε ανακαλύψει στις Σκουριέςκαι την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής αποθέματα χρυσού 10 εκατ. ουγκιών. Τοκόστος τηςεπένδυσης για την 30ετή λειτουργία του έργου είναι της τάξης του 1,5 -2 δισ.ευρώ, ενώ θα επενδύσουμε άμεσα 300 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των άμεσων καιέμμεσωνεσόδων από την λειτουργία των χρυσωρυχείων υπολογίζεται ότι θαξεπεράσει τα 10δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις σημερινές τιμές χρυσού. Εκτιμούμε ότι κατάτην πρώτηδεκαετία λειτουργίας του έργου θα αποδώσουμε στο ελληνικό Δημόσιοάμεσουςφόρους άνω του ενός δισ. ευρώ» εξηγεί Mark Rachovides,ο ελληνικής καταγωγής Καναδός αντιπρόεδρος της European Goldfields,βασικού μετόχουτης Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που επιχειρεί σήμερα στα ΜεταλλείαΚασσάνδρας.
 
Πώς αντιμετωπίζονται όμως, οι«καταστροφικές επιπτώσεις» στο περιβάλλον από την εξόρυξη χρυσού, όπωςυποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις;
«Είμαστε υπόλογοι όχι μόνο στονχρηματοπιστωτικό κόσμο, αλλά και στις επιμέρους χώρες, όπουδραστηριοποιούμαστε. Δεν είμαστε εταιρεία του 19ου, αλλά του 21ουαιώνα. Τοπρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι η εξόρυξη χρυσού δεν είναι συμβατήμε τηνπροστασία του περιβάλλοντος, αλλά η άγνοια. Αν επισκεφτούμε ταχρυσωρυχεία πουλειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη, ακόμη και στην Τουρκία, θα δούμε ότιτηρούνταιποιοτικές προδιαγραφές, πολύ πιο σημαντικές από τις υπόλοιπεςβιομηχανίες»αναφέρει ο κ. Rachovides.
«Χώρες όπως η Φινλανδία και ηΣουηδία διαθέτουν εργοστάσια χρυσού που τηρούν προδιαγραφές υψηλήςπεριβαλλοντικής προστασίας, βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» καταλήγειο κ. Wright.  (πηγή:www.capital.gr)
 
Αποστολή από τον Έβρο στηΦινλανδία
Η ειδική γραμματέας τουυπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μαργαρίτα Καραβασίλησυμμετείχε σεεικοσαμελή αποστολή από την ευρύτερη περιοχή του Έβρου, στην πόλη Kittila της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία, μεπρωτοβουλία της «ΧρυσωρυχείαΘράκης» και με σκοπό να δουν το χρυσωρυχείο που λειτουργεί εκεί και τοναντίκτυπο της δραστηριότητας του στο συνολικό γίγνεσθαι της περιοχής.
Το χρυσωρυχείο που λειτουργεί υπότην ευθύνη της εταιρείας AgnicoEagle, δεν επελέγη τυχαία,αλλά προτιμήθηκε γιατί μοιάζει σε πολλά σημεία, με το project που η «Χρυσωρυχεία Θράκης» επιχειρεί να θέσει σεεφαρμογή στο Πέραμα τουνομού Έβρου.Οι δηλώσεις της ειδικής γραμματέως εκτιμούνται τοπικά ότιμάλλονανοίγουν το δρόμο στην επένδυση χρυσού στον Έβρο, αν και το μοντέλο τηςKittela αποτελεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα μοναδικόπαράδειγμαπολύ-απασχόλησης σε περιοχή απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντραόπουσυνυπάρχουν δραστηριότητες που στην Ελλάδα θεωρούνται απαγορευτικές.
Το μοντέλο της άνθισης τουτουρισμού δίπλα σε μεταλλείο υιοθετήθηκε από την κεντρική και τηντοπικήκοινωνία της Φινλανδίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμασετουριστικό οικονομικό, κοινωνικό, πληθυσμιακό επίπεδο.
Πάντως σύμφωνα με την κ.Καραβασίλη, αυτή τη στιγμή ξεκίνησε η εξέταση του φακέλου και ησυζήτησηανάμεσα στον επενδυτή και στην αδειοδοτούσα αρχή, για να ενημερωθεί ηυπουργόςκαι να πάρει τις αποφάσεις της(πηγή: piazza del popolo)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…