elenidfn@yahoo.com
Τη διαβεβαίωσή του ότι δε θα αυξηθεί η τιμή του ψωμιού έσπευσε ναδώσει μέσω των τοπικών ΜΜΕ, ο πρόεδρος των αρτοποιών Ξάνθης κ.ΠαναγιώτηςΑμπεριάδης, κόντρα στις φήμες που έχουν «φουντώσει» σχετικά μεενδεχόμενηεκτίναξη της τιμής του. Ο κ. Αμπεριάδης κατηγορηματικά δηλώνει ότιγίνεταιμεγάλη προσπάθεια από μέρους των αρτοποιών να συγκρατηθεί η τιμή τουψωμιού, ηοποία και θα παραμείνει χωρίς καμία διακύμανση έως και τα τέλη τουμήνα.«Άλλωστε γνωρίζουμε ότι αύξηση τιμής θα σημάνει και για εμάς πτώση τηςκατανάλωσης», επισημαίνει. Ωστόσο, απειλή και για τους ίδιους τουςαρτοποιούςαποτελεί η αύξηση που προανήγγειλαν οι αλευροβιομήχανοι, οι οποίοι δενπροσδιορίζουν μεν το ποσοστό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τωναρτοποιών, θαείναι της τάξης του 15%-20%. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι δύσκολοκαι γιαμας να απορροφήσουμε ολόκληρη της αύξηση», σημειώνει ο κ. Αμπεριάδης,προσθέτοντας: «Η Ομοσπονδία μας έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότιδενεπιθυμούμε να αυξήσουμε τις τιμές. Πέρυσι το ΦΠΑ για το ψωμί ήταν 8%και φέτοςείναι 13% κι απορροφήσαμε την αύξηση. Ακόμη, το αλεύρι πέρυσι πωλούντανγια 35λεπτά/ κιλό και σήμερα η τιμή του είναι 44 λεπτά, το σκληρό αλεύριπωλούντανστα 40 λεπτά/ κιλό και σήμερα είναι 54 λεπτά. Σε αυτές τις αυξήσειςπροστίθεταικαι η αύξηση σε ΔΕΗ, πετρέλαιο που ανεβάζει το κόστος παραγωγής».Συμπλήρωσεεπίσης, ότι στην τιμή ενός ψωμιού 30% είναι το κόστος παραγωγής και47-49% τοκόστος εργασίας.
Ο κ. Αμπεριάδης κάνει λόγο για μια πολύ δύσκολη περίοδο για τααρτοποιεία, που κάνουν «μάχη» ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές. Ήδη, 50%έχειμειωθεί ο τζίρος σε βουτήματα, τυρόπιτες, και συναφή αρτοσκευάσματα,ενώ 50%είναι και η μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών στα αρτοποιεία τωνχωριών,όπου πολλοί κάτοικοι άρχισαν και ζυμώνουν μόνοι τους το ψωμί τους ξανά50χρόνια μετά.
Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, κανονικά λειτουργούν και τα 70αρτοποιεία του νομού και καμία απόλυση δεν έχει σημειωθεί στον κλάδο.«Ο λόγοςπου επιβιώνουν, αν και δεν είναι επικερδείς επιχειρήσεις, είναι ηπροσωπικήεργασία των περισσότερων μελών της οικογένειας που απασχολείται στοαρτοποιείογια 12-14 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες ετησίως», αναφέρει η ανακοίνωσητηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών. και βέβαια, όπως διευκρινίζει και οπρόεδροςτης ξανθιώτικης ένωσης, οι υπάλληλοι είναι αυτοί που ανεβάζουν τοκόστοςλειτουργίας, κυρίως στα αρτοποιεία της πόλης γιατί στα χωριά δενπροσλαμβάνουνπροσωπικό.
Ακόμη, ο ίδιος διευκρινίζει ότι η τιμή του ψωμιού είναι ελεύθερη καιάρα τη φρατζόλα που είναι περίπου 350 γραμμάρια μπορεί κανείς να τηβρει από 40έως 80 λεπτά και υπογράμμισε τη μεγάλη πληθώρα τιμών σε όλο το νομό.
Στηλιτεύοντας μία ακόμη παράμετρο, τόνισε ότι στις αλυσίδες σούπερ-μάρκετ το ψωμί είναι ακριβότερο από τα αρτοποιεία, ενώ πρόσθεσε ότι ηπρομήθειαμάλιστα γίνεται από άλλες πόλεις (πχ Αλεξανδρούπολη) και όχι από τηντοπικήαγορά.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει το φθηνότερο –κατά 30%- ψωμίσε όλη την Ευρώπη, τη στιγμή που ‘’ο Έλληνας αρτοποιός προμηθεύεται τοαλεύρισε διπλάσια τιμή απ’ ότι το προμηθεύεται ο Ευρωπαίος αρτοποιός’’. Γιατο λόγοαυτό, έκανε έκκληση και στους αλευροβιομήχανους να το σκεφτούν πρινδρομολογήσουν αυξήσεις τιμών, ενώ συνέστησε ετοιμότητα και γιαενδεχόμενητεχνητή έλλειψη σιταριού σε παγκόσμια κλίμακα, όπως είχε συμβεί πριναπό δύοχρόνια