Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Χρυσή ευκαιρία», απάντηση σε μια … «αειφόρο» απραξία

«Χρυσή ευκαιρία», απάντηση σε μια … «αειφόρο» απραξία

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Σε μια εποχή που ο όρος «νέα επένδυση» είναι «κενός περιεχομένου»για την περιφέρειά μας αφού κυριολεκτικά δεν «κινείται φύλλο» και οόρος «ανάπτυξη»είναι «γράμμα κενό» αφού σύμφωνα με τα στοιχεία συγκαταλέγεται στιςφτωχότερεςπεριφέρειες της Ε.Ε με το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ…Σε μια εποχή πουέχειαναδεχθεί σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ. ΣΤΑΤ. «πρωταθλήτρια» στηνανεργία σεεπίπεδο χώρας με το δείκτη να ξεπερνά το 20% και σε επίπεδο νομών ναξεπερνά το30% (Ροδόπη – Δράμα 35% – Ξάνθη 30% – Έβρος 25% – Καβάλα 20%) καιοδηγεί σεμετανάστευση του επιστημονικού και εργατικού δυναμικού της οι τοπικέςαρχέςθρησκευτικές, πολιτικές, φορείς και σύλλογοι κυρίως από τον Έβρου έχουντην«πολυτέλεια» να στρέφουν την πλάτη τους σε μια επένδυση των 190 εκ.ευρώ και να«κλείνουν την πόρτα» σε 200 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και σε 800έμμεσεςθέσεις απασχόλησης, λέγοντας «ΟΧΙ» στην εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα τουΈβρου απότην εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» γιατί δεν τελεί υπό των αρχών της«αειφόρουκαι βιώσιμης ανάπτυξης», όπως υποστηρίζουν σε επιστολή τους προς τονπρωθυπουργό, αρμόδιο υπουργό και προέδρους κόμματων. Μια φράση …τηςμόδας πουείναι η μόνιμη καραμέλα των προεκλογικών λόγων, ωστόσο έχει καταστείπολλέςφορές «μέγγενη» έχει αποτροπή επενδύσεων χωρίς να δίνει παράλληλαεναλλακτικήλύση ως αντιστάθμισμα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο είναι «νόμιμο καιηθικό»κάποιοι «χορτάτοι» από την πολυτέλεια της «καρέκλας» τους,εξυπηρετώνταςπολιτικού ή συντεχνιακούς σκοπούς, ν’αποφασίζουν για τους «νηστικούς» μη έχοντας μάλιστα εναλλακτική πρότασηπαράμόνο τα ευχολόγια της αειφορίας και όταν επιπρόσθετα σε πρόσφατη έρευναγνώμηςτης Kappa Research, η τοπική κοινωνία στην Αλεξανδρούπολη σε ποσοστό62,4%θεωρεί ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις στην οικονομική καικοινωνικήανάπτυξη της περιοχής. Απτό παράδειγμα η Χαλκιδική που έχει τηνμικρότερηανεργία από την Βόρεια Ελλάδα (14%) και όπως λέει οπρόεδρος τουΕργατικού Κέντρου Χαλκιδικής  ΆγγελοςΠράτσας αυτό οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση κατά 17% στο τουρισμό αλλάκαιστην μεταλλευτική επιχείρηση που έδωσε αύξηση 3% στη συλλογική σύμβαση,ενώαναμένεται η επένδυση του χρυσού, η οποία θα δημιουργήσει 3.500 θέσειςεργασίας,        
 
Η επιστολή των φορέων των ΠΕ Ροδόπης – Έβρου προς τον υπουργόΠΕΚΑ Γιώργο Πακωνσταντίνου
Οι φορείς ζητούν να μην προχωρήσει η αδειοδότηση της εξόρυξηςχρυσού. Χαρακτηρίζουν την παραγωγή χρυσού βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα,μεταλλευτικήκαι χημική βιομηχανία που αναμένεται να μετατρέψει τεράστιες εκτάσειςγης σεχώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων. Τονίζουν ότι τα οφέλη για την τοπικήκοινωνίακαι την εθνική οικονομία είναι ελάχιστα και κάνουν λόγο για υπονόμευσηκάθεπροοπτικής τουριστικής ανάπτυξης.
Απόσπασμα της επιστολής: «Η τοπική κοινωνίαλαμβάνοντας υπόψηεπιστημονικά δεδομένα υπέρ ή κατά του έργου, τα οποία παρατέθηκαν κατάτηδιάρκεια πολυάριθμων επιστημονικών ημερίδων, δημόσιων συζητήσεων σενομαρχιακάκαι δημοτικά συμβούλια καθώς και των εκθέσεων επιστημονικών επιτροπώνόπως τουΠαραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
Η παραγωγή χρυσού αποτελεί μια βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα,μεταλλευτική (στο επίπεδο εξόρυξης) και χημική (στο επίπεδοεπεξεργασίας) βιομηχανία.Μετατρέπει τεράστιες εκτάσεις γης σεχώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων (κατά κύριο λόγο κυανιούχων) με στόχοτηναπόληψη ελάχιστων συγκριτικά ποσοτήτων χρυσού (2-3g χρυσού από ένα τόνοκοιτάσματος).Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομίαπεριορίζονται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας (όσες σε μια μικρομεσαίαεπιχείρηση), την φορολογία των εταιριών και την καταβολή ενός πενιχρού  μισθώματος, μόνο τουΔημόσιου μεταλλείου τωνΣαπών, της τάξης του 1% της αξίας του παραγόμενου χρυσού. Πρέπει δε νασημειωθεί πως δυστυχώς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστωνχωρών πουδεν διαθέτουν νομικά θεσπισμένα μεταλλευτικά δικαιώματα (loyalties) επίτουεξορυσσόμενου μεταλλεύματος.
 
Τι απαντούν τα «Χρυσωρυχεία Θράκης»
Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι η μέθοδος τουκυανούχου νατρίου που θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τηνεκχύλιση τουχρυσού, είναι αυτή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στηνπροστασίατου περιβάλλοντος και των κατοίκων. Παράλληλα επισημαίνει ότι η κρίσιμηκατάσταση της ελληνικής οικονομίας υποδηλώνει ότι έχει ανάγκη τηνυλοποίησηεπενδύσεων για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά και να στηριχθείη τοπικήοικονομία και κοινωνία.
Να σημειώσουμε ότι  στονΈβρο,τόνισε, υπάρχουν τεράστια αποθέματα χρυσού, όπως έδειξαν έρευνες τουΙΓΜΕ καιτα Χρυσωρυχεία Θράκης θα αξιοποιήσουν ένα ελάχιστο ποσοστό από αυτά.Σύμφωνα μετα στοιχεία που έχει δώσει η εταιρεία τα έσοδα από το έργουπολογίζονται σε 660εκατ. ευρώ, ενώ οι φόροι που θα εισπράξει το Δημόσιο από τη λειτουργίατου θαανέλθουν σε 260 εκατ. ευρώ.
 
Απόσπασμα από την Ανακοίνωση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης»
•Τα έργα χρυσού ανά τον κόσμο αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο τηςΒιώσιμης Ανάπτυξης των χωρών που έχουν την πρόνοια της φύσης ναδιαθέτουν αποθέματαπολυτίμων μετάλλων, των οποίων η ανάπτυξη όχι μόνο καθιστά τηνοικονομία τωνχωρών αυτών ισχυρή (όπως Σουηδία, Φινλανδία, Καναδάς, και Αυστραλία),αλλά τιςπροσδίδει σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα, κάτι το οποίο θα συμβείκαι στηνπεριοχή της Θράκης.
•Η εταιρεία μας, εμφορούμενη πλήρως από τις Αρχές της ΕταιρικήςΚοινωνικής Ευθύνης, έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν και Δεσμεύεται ναπροχωρήσεισε σημαντικά Ανταποδοτικά Οικονομικά Οφέλη για την τοπική κοινωνία πουθασυζητηθούν και θα συμφωνηθούν κατά την διάρκεια της ΔημόσιαςΔιαβούλευσης μετους φορείς της περιοχής.
•Όπως η εμπειρία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών διδάσκει, και αποδείχτηκεπερίτρανα με το ενημερωτικό ταξίδι που πραγματοποιήθηκε τον περασμένοΜάρτιοστην Φινλανδία, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων της περιοχήςτηςΘράκης, η Ανάπτυξη της Μεταλλείας όχι μόνο είναι Συμβατή αλλάδημιουργεί καισημαντικότατες Συνέργειες συμβάλλοντας στην παράλληλη Ανάπτυξη τηςΤουριστικήςβιομηχανίας και άλλων κλάδων της οικονομίας. Εξακολουθεί να ισχύει ηπρόσκλησητης εταιρείας μας προς τον κ. Περιφερειάρχη και άλλους δημόσιουςλειτουργούςτης περιοχής που δεν συμμετείχαν στο ταξίδι της Φινλανδίας, ναπραγματοποιηθείνέα επίσκεψη προκειμένου «ιδίοις όμμασι» να διαπιστώσουν τηνΣυμβατότητα καιΣυνεργεία των Μεταλλείων Χρυσού με τους λοιπούς κλάδους της τοπικήςοικονομίας,όπου μάλιστα η ανάπτυξη αυτή προωθείται και εποπτεύεται από τους ίδιουςτουςΕκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
•Είναι τελείως πεπλανημένος ο λόγος περί δήθεν εξάντλησης των νερώντης περιοχής από την λειτουργία του Μεταλλείου καθ όσον ο σχεδιασμόςτου ΈργουΔιασφαλίζει και εγγυάται ότι δεν πρόκειται να αντληθεί ούτε νακαταναλωθεί ένακυβικό χρήσιμου νερού για άρδευση ή ύδρευση των αναγκών σε νερό τωνκατοίκωντης περιοχής».
 
Περιμένουν 12 χρόνια….
Να σημειώσουμε ότι η επένδυση της Χρυσωρυχεία Θράκης, η οποία ανήκεικατά 100% στην καναδική Eldorado Gold Corporation καρκινοβατεί από το1999 απότη στιγμή δηλαδή που ολοκληρώθηκε η μεταλλευτική έρευνα που κόστισε 40εκ. ευρώστην ευρύτερη περιοχή Περάματος στον νομό Έβρου.
Η εταιρεία αναμένει από τον Οκτώβριο του 2009 την έγκριση τηςΠροκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που έχει καταθέσει στο ΥπουργείοΠεριβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Σε κάθεπερίπτωση, μετάτην ένταξή της στο νόμο Fast Track ,δηλώνει έτοιμη να υποβάλλει τηντελικήΜελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) μόλις το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώσει τηναξιολόγηση της Προμελέτης προκειμένου να εκδοθεί η Περιβαλλοντική Άδειαγια τηνυλοποίηση του έργου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…