elenidfn@yahoo.com
Έντονηκαι συνεχώς εντεινόμενη είναι η ανησυχία των γιατρών της χώρας μετά τηναναδιάρθρωση του ΕΣΥ και των επιμέρους παραμέτρων που διαμορφώνουν εκνέου τοσύστημα πρωτοβάθμιας παροχής υγείας, μεταβάλλουν τη σχέση γιατρού μεασθενή καιμειώνουν τα επίπεδα των αμοιβών των γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.«Τοσημαντικότερο είναι ότι είναι πλέον διακριτική μια προσπάθεια επίθεσηςστοδημόσιο χαρακτήρα της υγείας με σαφή πρόθεση για μια άγριαιδιωτικοποίηση τωνυπηρεσιών παροχών υγείας», σημειώνει στο «Ε» ο πρόεδρος του ΙατρικούΣυλλόγου Ξάνθης,μετά τη συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των ιατρικών συλλόγων τηςΠεριφέρειαςΑΜΘ, με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης και το συντονισμό της δράσης.Ήδη σεαπεργία βρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι γιατροί του ΙΚΑ,με τοσκεπτικό για επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις, ενώ και οι νοσοκομειακοίγιατροίσυμμετείχαν στην 48ωρη πανεργατική απεργία της προηγούμενης εβδομάδας.
Καλούνσε συστράτευση όλους τους γιατρούς της ΑΜΘ
Σεκοινή ανακοίνωσή τους οι ιατρικοί σύλλογοι Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης,Δράμας καιΚαβάλας σημειώνουν: «Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για τηνκατάσταση πουδιαμορφώνεται στην υγεία από τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, που ηανικανότητά της θέτει σε κίνδυνο την υγεία στην χώρα και πλήττει τουςπολίτεςκαι τους γιατρούς. Καλούμε τους συναδέλφους γιατρούς της περιφέρειάςμας τόσοτης πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης να συνταχθούνστιςαποφάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και να αντιταχθούν στηδιάλυση τουΕΣΥ και την ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Καλούμε τουςσυναδέλφους να μην συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ διεκδικώνταςελεύθερησυνταγογράφηση, για να μη βρεθούνε χιλιάδες συνάδελφοι άνεργοι.Θεωρούμε ότι ηελεύθερη συνταγογράφηση απ’ όλους τους γιατρούς και η ελεύθερη επιλογήγιατρούαπό τους πολίτες αποτελεί όρο πέρα από τον οποίο δε μπορούμε ναυποχωρήσουμε.Θεωρούμε ότι η συντεταγμένη πορεία των συλλόγων της περιφέρειάς μαςέχει ήδηκαθυστερήσει και ότι είναι ανάγκη ο συντονισμός της δράσης μας στηνπεριφέρειακαι στο κέντρο. Στηρίζουμε την απεργία των γιατρών του ΙΚΑ πουβρίσκονταιμπροστά στην απειλή της ανεργίας».
Σιγήαπό τους τοπικούς φορείς, καμία διάθεση συνεργασίας
«Ηκρίση είναι βαθιά, αλλά στο χώρο της υγείας ο πάτος είναι άσχημος,δημιουργείμη ανεκτά προβλήματα για την κοινωνία», αναφέρει ο κ. Καραδέδος, οοποίοςπεριγράφει μία ζοφερή εικόνα σε περίπτωση που υπηρεσίες πρωτοβάθμιαςπαροχήςυγείας εκχωρηθούν, χωρίς κριτήρια και δεσμεύσεις, σε ιδιωτικέςεταιρίες,πλήττοντας πρώτα τους πολίτες κι έπειτα και τους γιατρούς, οι οποίοι,όπωςχαρακτηριστικά αναφέρει ο συνομιλητής μας «μετά από 10 χρόνια σπουδώνθαπληρώνονται με 900-1900 ευρώ».
Οίδιος εκφράζει για ακόμη μία φορά τη δυσαρέσκεια του κλάδου εξαιτίαςτηςαπροθυμίας της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε μία σεβάθοςσυζήτηση με τον Πανελλήνιο ιατρικό Σύλλογο για τη διαμόρφωση του νέουσυστήματος Υγείας. «Επιδιώκουμε μία συζήτηση επί ένα 10μηνο περίπου,αλλά κάθεφορά αντιμετωπίζουμε αναίρεση των προηγουμένων και καμία γραπτήδέσμευση»,εξηγεί ο κ. Καραδέδος, μεταφέροντας την εντύπωση που έχει διαμορφωθείγιαυπόγειες και σκοτεινές διαδρομές μεταξύ των δυνάμεων που επιδιώκουν τηναναδιάρθρωση.
«Ίδιαείναι η κατάσταση και σε τοπικό επίπεδο. Ουδεμία κρούση έχει γίνει σεφορείς ήεπιστημονικούς συλλόγους για να επιδιωχθεί ένα είδος συναίνεσης.Αντίθεταεισπράττουμε την εικόνα ενός είδους εθνοσωτήρων που από το κρατικό ΕΣΥπάει στοάλλο άκρο και απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των ασθενών πουπλήττεταιβάναυσα, αλλά και για τους γιατρούς με μειώσεις και ενδεχομένωςαπολύσεις».
Γιατίηλεκτρονική συνταγογράφηση και όχι κάρτα υγείας ασθενούς;
Τέλος,ο κ. Καραδέδος σχολιάζοντας την εφαρμογή του συστήματος τηςηλεκτρονικήςσυνταγογράφησης σχολιάζει: «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τηδιαδικασία.Αντιθέτως ανησυχούμε για τον προορισμό των δεδομένων. Η ηλεκτρονικήσυνταγογράφηση δεν αποτρέπει την πολυσυνταγογράφηση ούτε γίνεταιαντιληπτό ανκαι με ποιο τρόπο αποτρέπεται η πολυφαρμακεία. Εμείς προτείναμε κάρταυγείαςστα χέρια του ασθενούς για τη διασφάλιση της Προστασίας των ΠροσωπικώνΔεδομένων», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαχείριση των δεδομένων τωνασθενώνανοίγει την «πόρτα» για ιδιωτικές ασφαλίσεις σε στοχευμένες ομάδες πουεξαρτώνται από τη συχνότητα, το είδος των ασθενειών και την κατάστασητης υγείαςτου καθενός.