elenidfn@yahoo.com
Δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η ένταξη του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθηςστην πρώτη λίστα της εργασιακής εφεδρείας που ενεργοποιείται, καιμάλιστα μερυθμούς “fast track”,προκειμένου να «μαζευτούν» οι τρύπες των εσόδων, που δεν κατάφεραν ναεισπραχθούν και να βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Η εγκύκλιος του ειδικού γραμματέα Δημοσίων Επιχειρήσεων καιΟργανισμών Γιώργου Κυριακού, που υπεγράφη τη Δευτέρα, κοινοποιήθηκεχθες στουςφορείς που απευθύνεται και δίνει οδηγίες για τάχιστη αξιολόγηση καικατάθεσηπρότασης για την υποβολή στην εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον του 10%τουπροσωπικού. Προτρέπει δε, οι φορείς τάχιστα να προβούν σε μία «κατ’αρχήνεκτίµηση πλεονάζοντος προσωπικού που θα µπορούσε να τεθεί σε καθεστώςεργασιακήςεφεδρείας».
Στη «μαύρη λίστα», που κάποιοι δίνουν τον τίτλο του «πρόδρομου» τωναπολύσεων στο Δημόσιο, συμπεριλαμβάνονται 151 φορείς, εκ των οποίων οιπερισσότεροι έχουν έδρα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και τηΘεσσαλονίκη,ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και «μεγάλα ονόματα» ΔΕΚΟ, όπως η ‘HELEXPO AE’, η ‘Investin Greece’, το ΑθηναϊκόΠρακτορείο, το Αττικό Μέτρο, η ΔΕΘ ΑΕ, η Εγνατία Οδός ΑΕ κ.ά.
Ακόμη, περιλαμβάνονται και 11 κοινωνικά και επιστημονικά ιδρύματα μεέδρα στην ελληνική Περιφέρεια, καθώς και 7 οργανισμοί λιμένων.Συγκεκριμένα,συμπεριλαμβάνονται μαζί με το Ψυχολογικό της Ξάνθης, ο Ειδικός παιδικόςσταθμόςΚαβάλας ‘η Αγία Μαρίνα’, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, η ΕταιρίαΤεχνολογικήςΑνάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων ΑΕ, στη Χαλκίδα, το θεραπευτικόΠαιδαγωγικόΚέντρο απροσάρμοστων παιδιών ‘η Μέριμνα’, το Ίδρυμα Ειδικών παιδιώνΜαγνησίας‘Άσπρες Πεταλούδες’, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ηρακλείου,ΚέντροΕλληνικής Γούνας ΑΕ Καστοριάς, Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ σταΙωάννινα,Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των ατόμων, παιδιών και ενηλίκωνμεαναπηρία ‘Αγάπη’ στο Ρέθυμνο και οι Οργανισμοί Λιμένος Αλεξανδρούπολης,Βόλου,Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πατρών
Τα κριτήρια για την πρώτη φάση της εργασιακής εφεδρείας
Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα κριτήρια που καθορίζουν κατάπροτεραιότητα τους υποψήφιους για ένταξη στο καθεστώς εργασιακήςεφεδρείαςείναι:
1 Οι έχοντες θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι έχουν φτάσεισε συντάξιμη ηλικία και όσοι έχουν χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή είναιυποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
2 Αν με τα πρώτα τρία κριτήρια δεν καταφέρουν να συμπληρώσουν τοαπαιτούμενο ποσοστό τουλάχιστον 10% του προσωπικού τους, τότε θαπεράσουν καιστα επόμενα τρία κριτήρια επιλογής, που κατά προτεραιότητα είναι:εργαζόμενοιγενικών διοικητικών καθηκόντων, εργαζόμενοι σε τμήματα διοικητικήςμέριμνας καιγραμματειακής υποστήριξης.
Οι διοικήσεις των φορέων πρέπει να έχουν αποστείλει τις λίστες μετους εργαζομένους που θα περάσουν σε εργασιακή εφεδρεία μέχρι τις 26Σεπτεμβρίου. Δηλαδή, έχουν διορία δύο εβδομάδες και όπως είναιπροφανές, οιπρώτοι εργαζόμενοι των 151 φορέων που θα περάσουν στο εργασιακόκαθεστώς τηςεφεδρείας πιθανότατα διανύουν τον τελευταίο μήνα απασχόλησής τους.
Από τον επόμενο μήνα πιθανότατα θα αμείβονται με το 60% του βασικούμισθού και θα ευελπιστούν στην επανένταξή τους ή θα πρέπει νααναζητήσουνδουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Ωστόσο, στο κείμενο αναφέρει και δεύτερη φάση για τις επιχειρήσειςπου απασχολούν πάνω από 100 άτομα και οι οποίες καλούνται ναπροχωρήσουν στηδιαδικασία αξιολόγησής των εργαζομένων εντός δύο μηνών. Δηλαδή, μέχριτα μέσαΟκτωβρίου θα πρέπει να έχουν προσλάβει ιδιωτική εταιρεία αξιολόγησης,που θατελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να τουςέχουνπαραδώσει το τελικό πόρισμα αξιολόγησης του προσωπικού. Το πλεονάζονπροσωπικόπου θα προκύψει από αυτή την αξιολόγηση θα περάσει και αυτό σεεργασιακήεφεδρεία.
Το σωτήριο για το πλεονάζον προσωπικό θα είναι να μεταφερθεί σε άλλοφορέα του Δημοσίου, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου είτε με μερικήαπασχόληση,καθώς αν δεν τοποθετηθεί κάπου στο διάστημα των 12 μηνών θα οδηγηθεί σεαπόλυση.
Ερωτηματικά προκαλεί η επιλογή των φορέων
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γεννώνται ερωτηματικά όσον αφοράστην επιλογή των φορέων καθώς σε αυτούς εντάσσονται τόσο μεγάλες ΔΕΚΟ,όσο καιμικρής κλίμακας κοινωνικά ιδρύματα, που το τελευταίο διάστημα έχουνσυναντήσεικαι προβλήματα με την ικανοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων,αλλά καιαπομείωση του προσωπικού.
Παράδειγμα αποτελεί το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης που απασχολεί μόλις12 άτομα τη στιγμή που κάνει μεγάλη προσπάθεια και ένα αξιέπαινο, όσοκαιαναγκαίο για την τοπική κοινωνία έργο, να ικανοποιήσει όσο το δυνατόνπερισσότερες οικογένειες και μαθητές. Μάλιστα, πρόβλημα με το προσωπικόείχεπροκύψει πέρυσι μετά τη συνταξιοδότηση 2 ή 3 εργαζομένων. Είναιχαρακτηριστικόότι το Ίδρυμα δέχεται περισσότερα παιδιά από όσα αντιστοιχούν στοπροσωπικό(φέτος ο αριθμός φτάνει περίπου τα 50 άτομα), προκειμένου να σταθείαρωγός καινα στηρίξει τις οικογένειες που το έχουν ανάγκη.
Την ίδια στιγμή ΔΕΚΟ που δημιουργήθηκαν σε «μία νύχτα» από ταδιάφορα υπουργεία και με προσωπικό που όχι μόνο είναι υπεράριθμο, αλλάπροσλήφθηκε και με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, μένουν στο «απυρόβλητο».