Αθώοι οι «φοιτητές του Δεκέμβρη»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία περίπου 10 ωρών με 25 μάρτυρεςυπεράσπισης και κατηγορίας, το 3μελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης απάλλαξεαπό τιςκατηγορίες τους δύο φοιτητές, κατά των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξηγια 5αδικήματα για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 10 Δεκεμβρίου 2008 στηΝομαρχία.Μεγάλη μερίδα φοιτητών και πολίτες της Ξάνθης βρέθηκαν στο πλευρό τουςκαιπερίμεναν υπομονετικά μέχρι τις 8 το απόγευμα την έκδοση της απόφασης.Τοπροεδρείο του δικαστηρίου έκρινε απαράδεκτη την κατηγορία γιαδιακεκριμένηφθορά και έκρινε αθώους τους κατηγορουμένους για τα πλημμελήματα τηςεπικίνδυνης σωματικής βλάβης, διατάραξης κοινής ειρήνης, οπλοχρησίαςκαιοπλοκατοχής. Την απόφαση υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα οισυγκεντρωμένοι φοιτητές. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροίτουςδήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι: «στέλνει τομήνυματης μη ποινικοποίησης της κοινωνικής εξέγερσης του Δεκέμβρη».
 
Το ιστορικό του Δεκέμβρη της Ξάνθης
Στις 10 Δεκεμβρίου 2008 μερίδα φοιτητών και πολιτών μετέβη στηΝομαρχία Ξάνθης με σκοπό να πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη τουκτιρίου σταπλαίσια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα μετά τη δολοφονία του ΑλέξηΓρηγορόπουλου, με βάση απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής. Εκείμετάτην άρνηση του αντινομάρχη κ. Παρτσαλίδη που αντικαθιστούσε το νομάρχηναπραγματοποιήσουν την κατάληψη, ακολούθησαν συμπλοκή με δυνάμεις τηςΟΠΚΕ πουβρισκόταν εκεί που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκδορές στουςαστυνομικούςκαι να τραυματιστούν στο κεφάλι 3 φοιτητές και ο δημοσιογράφος ΣαμήΚαραμπουγιούκογλου. 3 περίπου μήνες αργότερα ασκήθηκε ποινική δίωξηστουςφοιτητές Παναγιώτη Μουσταφέλλο και Σταύρο Φωτεινόπουλο
 
Ακροαματική διαδικασία με 25 μάρτυρες
Πρώτος κατέθεσε ο κ. Παρτσαλίδης εξηγώντας ότι δεν έδωσε άδεια γιατην πραγματοποίηση της συμβολικής κατάληψης καθότι δεν μπορούσε ναεγγυηθεί γιατην ασφάλεια των ανθρώπων. Ανέφερε ότι αρμόδιος για την τήρηση τηςτάξης δενήταν ο ίδιος, αλλά η αστυνομική επιτροπή, ότι πετάχθηκαν πέτρες σεπαράθυρα τουκτιρίου, ότι εκκενώθηκε το κτίριο της Νομαρχίας, αλλά δεν αναγνώρισεκανέναναπό τους δύο κατηγορουμένους
Εννέα συνολικά ήταν οι αστυνομικοί που κατέθεσαν στο ακροατήριο του3μελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, όλοι παρόντες στο περιστατικό. Οιαστυνομικοίισχυρίστηκαν ότι δέχθηκαν επίθεση από το συγκεντρωμένο πλήθος, ότι τουςέσπασανμε καδρόνια 2 κράνη και 3 ασπίδες, ενώ και ότι σε 3 από αυτούςπροκλήθηκανεκδορές στα χέρια από τη σύγκρουση. Κάποιοι δήλωσαν με σιγουριά ότιαναγνώρισαντα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων στην «πρώτη γραμμή» της επίθεσης,κάποιοι ότιτους είδαν να κρατάνε καδρόνια, ενώ άλλοι δεν ήταν σίγουροι ανεπρόκειτο για τασυγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που στην ερώτηση γιατίδιώχθηκανμόνο οι συγκεκριμένοι δύο φοιτητές, απάντησαν ότι αναγνωρίστηκαν γιατίεπρόκειτο για πρόσωπα «γνωστά» στην αστυνομία. Η υπεράσπιση τόνισεπολλές φορέςότι είναι αξιοσημείωτες οι πανομοιότυπες καταθέσεις των αστυνομικών.
Από την πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσαν ο Στέφανος Χατζησάββας,υπάλληλος της Νομαρχίας, οι δημοσιογράφοι Θοδωρής Μπακάλης και ΣαμήΚαραμπουγιούκογλου, ο δικηγόρος Κώστας Γούναρης, ο επικεφαλής τηςδημοτικήςπαράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» Νίκος Ανταμπούφης, η ΜαρίαΛυκοπούλου, ηΚλεοπάτρα Πεταλά, ο καθηγητής του ΔΠΘ Βασίλης Παπαδόπουλος, η ΣίσσυΠανίδου, οΧρήστος Γκαρμπούνης και φοιτητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.Αυτό που υπογράμμισανήταν ότι μετά την άρνηση του αντινομάρχη να πραγματοποιηθεί συμβολικήκατάληψημεσολάβησε ένα διάστημα έντασης και λεκτικών αψιμαχιών, μέχρι τελικά οιφοιτητές, οι μαθητές και οι πολίτες που βρισκόταν εκεί να αποφασίσουννααποχωρήσουν, μετά από παρέμβαση του Σαμή Καραμπουγιούκογλου που ανέλαβενακατευνάσει τα πνεύματα. Κατέθεσαν λοιπόν, ότι η επίθεση έγινε από τηνπλευράτων αστυνομικών, περίπου 7 ανδρών της ΟΠΚΕ που βρισκόταν παραταγμένοιανάμεσαστις δύο τζαμαρίες στην είσοδο της Νομαρχίας, χωρίς πρόκληση όταν οιδιαδηλωτέςξεκίνησαν να αποχωρούν. Σημείωσαν επίσης, ότι οι διαδηλωτές και μαζίτους καιοι δύο κατηγορούμενοι κρατούσαν μόνο πανό και σημαίες, ενώ οδημοσιογράφος πουανέλαβε τις διαπραγματεύσεις εξήγησε ότι βασικό μέλημα ήταν νααποφευχθεί ησύγκρουση, καθώς στον κλειστό χώρο βρισκόταν και μαθητές γυμνασίου καιλυκείου.
Από την πλευρά των μαρτύρων υπεράσπισης επισημάνθηκε ακόμη ότι,συμβολικές καταλήψεις έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στηνΞάνθη,συγκεκριμένα στο δημαρχείο και το δημοτικό ραδιόφωνο, χωρίς τηνπαρουσία τηςαστυνομίας και δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο.
 
Η πρόταση της Εισαγγελέα και οι αγορεύσεις των συνηγόρων
Οι Εισαγγελέας αποδέχθηκε το σενάριο που περιέγραψαν οι αστυνομικοί,ότι δηλαδή οι φοιτητές σε κλίμα ηλεκτρισμού και αναβλητικότητας,διαμαρτυρόμενοι επιτέθηκαν με ξύλινα καδρόνια στους αστυνομικούς καιαυτοίζήτησαν ενισχύσεις από τα ΜΑΤ για το λόγο αυτό. Ωστόσο, λόγω της βίαςπουασκήθηκε στους φοιτητές που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό των 3ωνφοιτητών και του δημοσιογράφου, ζήτησε η δικογραφία να σταλεί γιαπεραιτέρωέλεγχο των ποινικών ευθυνών των αστυνομικών στα αρμόδια όργανα. Γιατουςκατηγορουμένους πρότεινε ενοχή για τη διατάραξη κοινής ειρήνης καιμετέτρεψετην επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απλή. Πρότεινε αθώωση για τηνοπλοχρησία καιτην οπλοκατοχή, ενώ εξέφρασε στο δικαστήριο την άποψη ότι η κατηγορίατηςδιακεκριμένης φθοράς για τις ασπίδες και τα κράνη των αστυνομικώνπρέπει νακριθεί απαράδεκτη, καθώς αποτελεί μεν δημόσια περιουσία, αλλά δεν είναιαντικείμενα που χρησιμοποιούνται για κοινό όφελος.
Η συνήγορος υπεράσπισης κ. Αλέκα Ζορμπαλά από την Αθήνα εστίασε στογεγονός ότι με αυτή την ποινική δίωξη στιγματίζεται η συνδικαλιστικήδράση καιείπε χαρακτηριστικά ότι οι δύο φοιτητές «δεν είναι άτομα του καναπέ,ούτε τουσύγχρονου lifestyle»,αλλά επιλέγουν την κοινωνική δραστηριοποίηση μέσα από το συνδικαλισμόκαι τιςπολιτικές ενώσεις. πρόσθεσε ακόμη ότι δεν κινήθηκε η διαδικασίαεναντίον τουςστα πλαίσια του αυτοφώρου, ούτε πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και άραεξατομικεύεται στα πρόσωπα των δύο φοιτητών η ποινική ευθύνη.
Ο συνήγορος κ. Δημήτρης Σαραφιανός επίσης από την Αθήνα τόνισε ότιαπό την ακροαματική διαδικασία παρέμεινε τελικά αδιευκρίνιστο ποιοςήτανυπεύθυνος για την παρουσία της αστυνομίας στη νομαρχία, ότι η ρίψηχημικών σεεσωτερικό χώρο ήταν επικίνδυνη και έδωσε έμφαση στην «ασυδοσία καιατιμωρησίατων αστυνομικών αρχών που πραγματοποίησαν βίαιες και βάρβαρες επιθέσειςανά τηνΕλλάδα».
 
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση. Η αλληλεγγύη νίκησε»
Στις δηλώσεις τους οι απαλλαγέντες φοιτητές και οι συνήγοροι τουςδήλωσαν:
Αλέκα Ζορμπαλά: «Με την απόφαση του 3μελούςΠλημμελειοδικείουΞάνθης αποδείχθηκε και κατέρρευσε μία μεθόδευση και μία σκευωρία πουστήθηκεαπό τις αστυνομικές αρχές της Ξάνθης εις βάρος συγκεκριμένων φοιτητώνσε μίαπροσπάθεια οι ίδιοι να αποσείσουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη για τιςβάρβαρεςπράξεις στις οποίες προέβησαν κατά τη διάρκεια των φοιτητικώνκινητοποιήσεωνστις 10 Δεκεμβρίου 2008. Η προσπάθειά τους αυτή που είχε και σαν στόχοτηνποινικοποίηση όχι μόνο των αγώνων αλλά και της εξέγερσης του Δεκέμβρηέπεσε γιαμία ακόμη φορά στο κενό».
Δημήτρης Σαραφιανός: «Από την ακροαματική διαδικασίαπροέκυψεσαφώς ότι επρόκειτο για άλλη μια περίπτωση σκευωρίας εκ μέρους τωναστυνομικώναρχών η οποία κατέπεσε με πάταγο για ακόμη μία φορά στα ακροατήρια.Έχει νομίζωπάντως ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε την εισαγγελική πρόταση ναπαραπεμφθεί οσυγκεκριμένος φάκελος για περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν ποιοιαπό τουςαστυνομικούς διέπραξαν ποινικά αδικήματα σε βάρος των φοιτητών. Από τηνακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι εκτός από τους επικίνδυνουςτραυματισμούςστο κεφάλι τριών φοιτητών και ενός δημοσιογράφου, είχαμε ρίψη χημικώνεντός τουκτιρίου της Νομαρχίας το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανατηφόρααποτελέσματα».
Παναγιώτης Μουσταφέλλος: «Είμαστε πολύικανοποιημένοι με τοαποτέλεσμα. Η κρατική καταστολή βέβαια είναι κάτι που έχει παρελθόν καιθα έχεικαι συνέχεια. Αλλά αποτελεί μια μεγάλη νίκη του κινήματος για τηνΞάνθη, αλλάκαι ευρύτερα στα πλαίσια της μη ποινικοποίησης του Δεκέμβρη και τηνανάδειξητων κοινωνικών αντιστάσεων στο σήμερα. Στέλνει το μήνυμα ότι ηαλληλεγγύηκερδίζει και ότι οι κατηγορίες μπορούν να πέφτουν στα δικαστήρια όσουπάρχει συνεισφοράόλου του αλληλέγγυου κόσμου μιας περιοχής».
Σταύρος Φωτεινόπουλος: «Καταρχάς είμαστε πολύευχαριστημένοιαπό την απόφαση. Αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ο Δεκέμβρης δενείναι ένακοινωνικό γεγονός που θα κριθεί στα δικαστήρια, είναι μια κοινωνικήέκρηξη πουδε μπορεί να ποινικοποιείται και δε μπορεί στη βάση αυτής τηςκοινωνικήςέκρηξης να κατασκευάζονται ένοχοι, ψευδείς κατηγορίες και στημένακατηγορητήρια. Για μια ακόμη φορά και το ευρύτερο αγωνιστικό κίνημααπέδειξε τηδυναμική του στην Ξάνθη αλλά και γενικότερα και η αλληλεγγύη νίκησε».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…