Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 «Τα μαθηματικά με κάνουν πιο τολμηρό και στη ζωή»

«Τα μαθηματικά με κάνουν πιο τολμηρό και στη ζωή»

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με το αργυρό μετάλλιο επέστρεψε από την 5ηΟλυμπιάδαΜαθηματικών Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης με διεθνή συμμετοχή (SEEMOUS 2011) πουδιοργανώθηκε στο Βουκουρέστι στις 2-6 Μαρτίου ο Νιγηριανός δευτεροετήςφοιτητήςτου τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου ΘράκηςKingsleyAdjenughwure, ως μέλος της εξαμελούς ομάδας της Πολυτεχνικής που πήρεμέρος μετον υπεύθυνο καθηγητή κ. Βασίλειο Παπαδόπουλο.
Για την επιτυχία, την κοπιαστική προετοιμασία, καθώς και τη συμβολήτης διάκρισης στη φυσιογνωμία του πανεπιστημίου μίλησαν στο «Ε» οπρόεδρος τουτμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Βλάσης Χρυσάνθου, ο επιβλέπων καθηγητήςκ.Βασίλειος Παπαδόπουλος, καθώς και ο ίδιος ο αργυρός ΟλυμπιονίκηςKingsleyAdjenughwure.
 
«Ένας προικισμένος φοιτητής με ένα υποδειγματικό δάσκαλο»
Ο κ. Χρυσάνθου τόνισε ότι η βράβευση αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τοτμήμα των ΠΜ, αλλά και όλο το πανεπιστήμιο και αναδεικνύει από τη μιαπλευράτην προσήλωση στο έργο του πανεπιστημιακού δασκάλου, ο οποίος πέραν τωνδιδακτικών ωρών δούλεψε μαζί με τους φοιτητές, ενώ διαθέτει και πλούσιοερευνητικό έργο με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικάκαιαφετέρου τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλε ο νιγηριανός φοιτητής,αφού όνταςαλλοδαπός ήταν πιο δύσκολο να προετοιμαστεί σε μια ξένη χώρα με μίαγλώσσαμάλιστα που δεν ήταν η μητρική του και τη μιλά μόλις 2,5 χρόνια.
Σχολίασε τέλος, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών τουτμήματος δουλεύουν σκληρά, και οι προσπάθειές τους δε γίνονταιυποτονικέςεξαιτίας των εξελίξεων των τελευταίων μηνών που οδηγούν στην υποβάθμισητουέργου τους.
 
«Από τις πρώτες ερωτήσεις διέγνωσα ότι υπάρχει υπόβαθρο σεαυτόντο φοιτητή»
Σχέσεις «πατέρα και γιου» εξηγεί ότι έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τουκαθηγητή και του φοιτητή, ο ίδιος ο κ. Βασιλειάδης, την αμοιβαιότητατης οποίαςπιστοποιεί αμέσως και ο ίδιος ο φοιτητής. Ο κ. Βασιλειάδης λέει ότι απότιςπρώτες κιόλας ερωτήσεις που έκανε στον πρωτοετή τότε φοιτητή διέγνωσεότιυπάρχει ένα υπόβαθρο, το οποίο, όπως αποδείχθηκε αργότερα,καλλιεργείταισυνεχώς μέσα από σκληρή δουλειά και προσπάθεια.
Ακόμη, ο κ. Βασιλειάδης προσθέτει ότι χρειάστηκε επίπονη προσπάθειαγια την προετοιμασία που διήρκεσε συνολικά πάνω από 60 ώρες από όλα ταμέλη τηςομάδας που συμμετείχε στο διαγωνισμό. Βέβαια, όπως τονίζει, σημαντικήγια τηνπραγμάτωση της αποστολής ήταν η ενθάρρυνση τόσο της Πρυτανείας, πουδιέθεσε και3.000 ευρώ για την μετακίνηση στο Βουκουρέστι, αλλά και η στήριξη τόσοαπόμέρους της Κοσμητείας όσο και του Τμήματος των ΠΜ. «Κι εμείς οι ίδιοιοικαθηγητές δουλεύουμε πέραν των διδακτικών μας καθηκόντων, που έχουνάμεση σχέσημε το σύνολο των ακαδημαϊκών σκοπών, έτσι ώστε να δώσουμε και άλλαερεθίσματαστους φοιτητές και αυτό προκύπτει από τη διάθεση που έχουμε και τηναγάπη μαςγια τα παιδιά και αυτό που κάνουμε».
Φέτος ήταν η 4η χρονιά που το Πολυτεχνείο τηςΞάνθηςσυμμετείχε στο διαγωνισμό, πετυχαίνοντας 3 διακρίσεις. Την πρώτη με τοχάλκινομετάλλιο του Γιάννη Σεϊτανίδη, και τις επόμενες με τον νιγηριανόφοιτητή πουκατέκτησε την τρίτη και δεύτερη θέση, αντίστοιχα.
 
«Όταν ξέρεις τι θέλεις, προχωράς και το πετυχαίνεις»
Ο 21χρονος φοιτητής που είναι στην Ελλάδα μόλις 2,5 χρόνια μιλά ταελληνικά σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Στην αρχή, όπως ο ίδιος λέειχαρακτηριστικά ήξερε μόνο τα γράμματα από τη φυσική και τα μαθηματικά,αλλά μιακαλή δασκάλα στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε μαθήματα τον βοήθησε να μάθειτηγλώσσα και να τολμάει να μιλάει και ο ίδιος, αν και επιφυλακτικός στηναρχή.Μεγάλωσε σε μια επαρχιακή πόλη της Νιγηρίας, περίπου σαν την Ξάνθη, μετα 6αδέρφια του, αλλά το περιβάλλον ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό στηνΕλλάδα.Ήρθε στην Ξάνθη για να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός, παίρνονταςυποτροφία απόΕλλάδα και Νιγηρία. Στην αρχή, του φαινόταν όλα ξένα, αλλά όσο περνάειο καιρόςόχι τόσο. «Το όνειρό μου ήταν πάντα να γίνω πολιτικός μηχανικός»,σημειώνει οΚίνγκσλεϊ, «αλλά στα μαθηματικά μου αρέσει η σκέψη που πρέπει να κάνειγια ναλύσεις το πρόβλημα, που πρέπει να βρεις κάτι έξυπνο για να το λύσεις»καιπροσθέτει: «τα μαθηματικά βοηθάνε και στη ζωή, όταν μπορείς να λύσειςέναπρόβλημα προχωρημένο, μαθαίνεις να μη φοβάσαι, να μην πανικοβάλλεσαι,ναγίνεσαι πιο τολμηρός».  Όσοναφορά στιςασκήσεις του διαγωνισμού λέει ότι ήταν πολύ δύσκολες, αλλά δίνονταςστον εαυτότου 5-10 λεπτά στην αρχή για να ηρεμήσει ξεκίνησε να γράφει και τακατάφερε ναγράψει καλά και να διακριθεί ανάμεσα σε 90 περίπου συμμετέχοντες. «Ότανξέρειςτι θέλεις, το βάζεις σαν στόχο, προχωράς με προσπάθεια και τοκαταφέρνεις»,τονίζει ο 21χρονος φοιτητής. Και βέβαια δεν ξεχνά να τονίσει τηνευγνωμοσύνηπου νιώθει για τον καθηγητή του τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος τονεμπιστεύτηκεκαι του έδωσε αυτή τη δυνατότητα και συνεχίζει να τον βοηθάει και νατονσυμβουλεύεται. «Ήταν ο πρώτος καθηγητής στο πρώτο μάθημα που πήγα στησχολή καιμε έκανε να νιώσω άνετα, να μη νιώθω τόσο ξένος ήδη από την αρχή».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…