elenidfn@yahoo.com
Η πλειονότητα των δικηγόρων τηςΞάνθης συγκεντρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον προαύλιο χώρο τουΔικαστικού Μεγάρου Ξάνθης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τονομοσχέδιο πουαφορά στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους και το οποίο συζητήθηκε τηνίδια μέραστη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο πρόεδρος τουΔικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης συμμετείχε στοσυλλαλητήριο τηςΑθήνας μαζί με προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων των συλλόγωνόλης τηςΕλλάδας.
Την οικονομική εξαθλίωσηβλέπουν ως μονόδρομο οι δικηγόροι από την ψήφιση του νομοσχεδίου
Τον τόνο της ξανθιώτικηςκινητοποίησης έδωσαν η αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης κ.ΚικήΚιούση και η γραμματέας κ. Πηνελόπη Ιωαννίδου (αμφότερες υποψήφιεςπρόεδροι γιατις επικείμενες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου).
Η κ. Ιωαννίδου σημείωσε ότι μετις αλλαγές που δρομολογούνται οι δικηγόροι οδηγούνται σε οικονομικήεξαθλίωσηκαι όχι μόνο δε βελτιώνεται αλλά χειροτερεύει δραματικά η θέση τωνδικηγόρων. Ηκ. Κιούση πρόσθεσε ότι η αντίθεσή τους είναι πλήρης και έγκειται στογεγονόςότι όχι μόνο δεν είναι κλειστό το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλάαντίθετα είναιανοιχτό και επιχειρούν να το κλείσουν τώρα. «Ενώ υπάρχουν 50.000δικηγόροι στηνΑθήνα που προσπαθούν να ασκήσουν έντιμα το δικηγορικό τους λειτούργημαμε αυτότο σχέδιο, εάν γίνει νόμος, θα πέσει η δικηγορική ύλη στα χέρια ολίγωνμεγάλωνεταιριών και ο δικηγόρος από άμισθος δημόσιος υπάλληλος, από λειτουργόςθαγίνει επιχειρηματίας», δήλωσε η κ. Κιούση, προσθέτοντας με έμφαση ότιέτσιθίγονται περισσότερο τα συμφέροντα των νέων δικηγόρων που δε θα μπορούννα επιβιώσουν.
Επίσης, η ίδια σημείωσε ότι οιδικηγόροι της Ξάνθης με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους δηλώνουν τηναντίθεσήτους και στην κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής που θεσμοθετήθηκε για ναυπάρχειμία αξιοπρεπής άσκηση και για να ενισχύονται τα ταμεία. «Με τηνεξαφάνισή τουςεπωφελούνται οι τράπεζες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που θακαθορίζουν πλέοντην αμοιβή των δικηγόρων μονοπωλιακά, πράγμα που θα φέρει τουςτελευταίους σεμεγάλη ένδεια», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος των δικηγόρων της Ξάνθης.
Ακόμη, στα πλαίσια τωνδιεκδικήσεων των δικηγόρων, η κ. Κιούση στηλίτευσε τις αυξήσεις τωνδικαστικώνεξόδων σε ποινικά και διοικητικά δικαστήρια, τις οποίες χαρακτήρισευπερβολικές, καθώς και το δεκαπλασιασμό του παραβόλου υποβολής μήνυσηςκαιισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά ακυρώνουν το συνταγματικό δικαίωμα τουπολίτη γιαδικαστική προστασία. «Για μια μήνυση το παράβολο ήταν 10 ευρώ και θαγίνει 100,πράγμα που σημαίνει ότι ο πολίτης θα το σκέφτεται πριν απευθυνθεί στηδικαιοσύνη», είπε η ίδια και κατέληξε λέγοντας: «αγωνιζόμαστε για ναδιαφυλάξουμε το κύρος και την ιστορία του Δικηγορικού Σώματος που έχειιστορία150 χρόνων».
Η κ. Κιούση παραδέχθηκε ότιυπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης που καιδημοσίως έχειταχθεί υπέρ των αιτημάτων των δικηγόρων και του υπουργού Οικονομικώνπουπρεσβεύει μία διαφορετική προσέγγιση, οπότε η ίδια εκτίμησε ότι «ανσυμπέσουνοι δύο ηγεσίες θα γίνουν κατανοητά και τα δικά μας προβλήματα» καισυμπλήρωσεότι πεποίθηση των δικηγόρων είναι ότι οι κινητοποιήσεις τους θασυνδράμουν προςαυτή την κατεύθυνση.
Ανήσυχοι για τονυπερπληθωρισμό του επαγγέλματος και την έλλειψη ετοιμότητας στιςεξελίξεις οινέοι δικηγόροι
Επειδή ακριβώς οι δικηγορικοίσύλλογοι ανά την Ελλάδα θέτουν σε πρώτο πλάνο τα συμφέροντα των νέωνδικηγόρων,το «Ε» ζήτησε τη γνώμη της «νέας φουρνιάς» του δικηγορικού συλλόγουΞάνθης, οιοποίοι μετρούν μία δικηγορική διαδρομή 1 έως 3 χρόνων. «Βρισκόμαστεμπροστά σενέες εξελίξεις και τα αιτήματα των δικηγόρων πρέπει να τις λαμβάνουνυπόψητους. Αφού είναι αποφασισμένοι για κατάργηση ελάχιστων αμοιβών,γεωγραφικώνπεριορισμών και σύσταση πολυεπαγγελματικών εταιριών, εμείς πρέπει ναδιαπραγματευτούμε καλύτερες συνθήκες, εχέγγυα για να προστατευτούμε ωςνομικοί.να είμαστε δηλαδή ως δικηγορικοί σύλλογοι ένα βήμα μπροστά από τοεπίμαχονομοσχέδιο και όχι πίσω, ζητώντας να παραμείνουν όλα ως έχουν»,υποστηρίζει ηΑφροδίτη Αργυρίου και η Μίνα Μπάτζιου συμφωνεί και εξηγεί ότιχρειάζεταισυνολική αναδιάρθρωση προκειμένου να μην απαξιωθεί το επάγγελμα τουδικηγόρου. «Είμαστεπάρα πολλοί και πρέπει το «κακό» να αλλάξει από τη ρίζα του. Γιατίδηλαδή στοεξωτερικό είναι τόσο δύσκολο να πάρεις τη δικηγορική άδεια και εδώείναι μίααπλή τυπική διαδικασία;», σημειώνει.
Σε άλλο «πηγαδάκι», ο ΛάζαροςΑικατερίνης εξηγεί ότι οι νέοι δικηγόροι με το νέο νομοσχέδιο θίγονταικυρίωςως προς τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και διευκρινίζει: «οι υποχρεωτικέςελάχιστες αμοιβές που καταργούνται δεν είναι και κανένα τρομερό ποσό σεσχέσημε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Απλά αν καταργηθούν οπελάτης θαξεκινήσει έρευνα αγοράς και ο νέος που έχει ανάγκη θα αναγκαστεί νακάνειδουλειές για 50 ευρώ». Η Λαμπρινή Παπαδοπούλου συμπληρώνει ότι: «σε όληαυτή τησυζήτηση που έχει ξεκινήσει για τις ελάχιστες αμοιβές μεγάλο ρόλοέπαιξε και ηαύξηση του ΦΠΑ, όπως και των παραβόλων, αφού πρωτύτερα οι αμοιβές ήτανσεχαμηλότερα επίπεδα και μπορούσε να ανταποκριθεί και ο οικονομικάασθενέστερος.Με αυτό το σχέδιο νόμου το επάγγελμά μας θα χάσει τελείως τηνεπιστημονική τουδιάσταση, θα γίνουμε έμποροι». Μία ακόμη διάσταση θίγει η ΆνναΤσιλιγγιρίδη, ηοποία αναφέρεται στην κατάργηση των γεωγραφικών ορίων για τη σύστασηδικηγορικών εταιριών, δηλαδή τη δυνατότητα να συνεταιρίζονται δικηγόροιαπόδιαφορετικές έδρες, πράγμα που δεν ίσχυε μέχρι τώρα σε συνδυασμό με τηνκατάργηση της κατά τόπον αρμοδιότητας των δικηγόρων για τις αστικές καιδιοικητικές υποθέσεις. «Ουσιαστικά απαξιώνονται οι δικηγόροι τηςΠεριφέρειας,αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να δικάζουν παντού οι δικηγόροι τωνμεγάλωνδικηγορικών γραφείων της Αθήνας. Μέχρι τώρα είναι απαραίτητη ημεσολάβησηδικηγόρου του οικείου Πρωτοδικείου, πράγμα που ειδικά για τους νέουςαποτελούσεμια συμφέρουσα δυνατότητα και για οικονομικές απολαβές και για ανάπτυξησυνεργασιών και επαφών, αλλά θα εξανεμιστεί αφού η κάθε νομική εταιρίαθαμπορεί να έχει ένα συνεργάτη για όλα στην επαρχία, δηλαδήυποκαταστήματα σε όλητην Ελλάδα».