marianaxan@yahoo.gr
Διάχυτηείναι η ανησυχία και η νευρικότητα των καταθετών και εκδηλώνεται ωςτάση σεπεριορισμένο όμως ποσοστό να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τιςτράπεζες. Τατελευταία γεγονότα με την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τηςπιστοληπτικής ικανότητας μεγάλων ελληνικών τραπεζών από τον διεθνή οίκοMoody’sσε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και τις αντικρουόμενες φήμες ότι η χώραμας δενθα καταφέρει να πάρει την 4η δόση του δανείου (25ηΜαρτίου) έχουν δημιουργήσει μια αρνητική ψυχολογία και πολλοί καταθέτεςσπεύδουν στις τράπεζες προκειμένου να ενημερωθούν για το πώς πρέπει νακινηθούνώστε να διασφαλίσουν τα χρήματά τους.
Ανησυχούνγια τις καταθέσεις τους
Μεκάθε είδους ανασφάλειες των πελατών τους έρχονται καθημερινά τα στελέχητωντραπεζών και όπως μας επιβεβαιώνει διευθυντικό στέλεχος υποκαταστήματοςμεγάληςτράπεζας στην Ξάνθης περισσότερο ανήσυχοι είναι οι μικροκαταθέτες κάτωτων10.000 ευρώ ενώ ψυχραιμότεροι είναι οι μεγαλοακαταθέτες κα τούτο γιατί:«Οιμεγαλοκαταθέτες είναι περισσότερο ενημερωμένοι και γνωρίζουν πότε καιτικινήσεις πρέπει να κάνουν ενώ οι μικροκαταθέτες φοβούνται μήπως χάσουνταχρήματά τους που είναι ότι έχουν και δεν έχουν. Γενικώς υπάρχειανασφάλεια καικαθημερινά έρχονται πελάτες μας για να ενημερωθούν τι πρέπει να κάνουν.Περισσότερο όμως εμφανές ήταν το φαινόμενο πέρσι τέτοιο καιρό».
23δις ευρώ αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα νοικοκυριά από τις Τράπεζες το2010!
Κατά29,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το 2010 το συνολικό απόθεμα που διατηρούν στιςελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις τράπεζες το 2010.
Σύμφωναμε τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσειςστη χώραμας μειώθηκαν πέρυσι κατά 12% σε σχέση με το 2009, με αποτέλεσμα στοτέλοςΔεκεμβρίου το συνολικό τους ποσό να υποχωρήσει στα 208,8 δις ευρώ, απότα 237.9δις ευρώ που….ήταν στο τέλος του 2009.
Τανοικοκυριά εμφανίζονται να απέσυραν από τις τράπεζες περισσότερα από 23διςευρώ, καθώς το συνολικό τους απόθεμα το Δεκέμβριο του 2010 υποχώρησεστα 173,5δις ευρώ, από τα 196,8 δις ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Ζητούναπό τις τράπεζες όσους έστειλαν λεφτά έξω
Ύποπτοιφοροδιαφυγής είναι χιλιάδες Έλληνεςπου μετέφεραν καταθέσεις περίπου 20-30 δισ. ευρώ στο εξωτερικό κατά τοντελευταίο χρόνο.
ΗΓενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτωντου υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με την ΈνωσηΕλληνικώνΤραπεζών (ΕΕΤ), προκειμένου να της δοθούν τα στοιχεία των Ελλήνωνπολιτών πουπήραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες και τα έχουν«παρκάρει» σεπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας, της Κύπρου, της Αγγλίας ή ακόμα καιφορολογικών παραδείσων (Λιχτενστάιν, Νησιά Κεϊμάν κ.λπ.). Η οικονομικήκρίση,το Μνημόνιο και η γενικευμένη αβεβαιότητα για την πορεία της ελληνικήςοικονομίας είχαν αποτέλεσμα να φύγουν δισεκατομμύρια καταθέσεων από τηχώρα. Ταδισεκατομμύρια αυτά αναζητεί τώρα η ΓΓΠΣ, όχι για να τους επιβάλειφόρο, αλλάγια να ελέγξει αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ καταθέσεων και εισοδημάτων. Οέλεγχοςπου θα διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικώναφορά κατ’ουσίαν το αν οι καταθέσεις αυτές προέρχονται από δηλωθέντα εισοδήματα ήαπόπραγματικά αδήλωτα. Στην πρώτη περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα για τονπολίτη-καταθέτη. Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή αν οι καταθέσειςαπεικονίζουνπραγματικά εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί, τότε ο καταθέτης μπαίνειαυτομάτωςστη λίστα των φοροφυγάδων και θα ελεγχθεί για το πού βρήκε αυτά ταχρήματα.Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις από το πρόσφατο παρελθόν μεγαλογιατρώνκαιμεγαλοδικηγόρων, που βρέθηκαν με εκατομμύρια ευρώ σε ξένες τράπεζεςπαρότιδήλωναν πενιχρά εισοδήματα στην εφορία.
Στααζήτητα τα δάνεια
Νασημειώσουμε ότι ως τάση επίσης καταγράφεται το μικρό ενδιαφέρον γιαλήψηδανείων τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις και αυτό από τουςοικονομικούς αναλυτές εκλαμβάνεται ως δείγμα ότι ο κόσμος φοβάται ναμπει στηδιαδικασία της δανειοδότησης προκειμένου να αγοράσει ένα ακίνητο ή ναπροβεί σεανακατασκευή κατοικίας γιατί δεν ξέρει αν θα μπορέσει ν’ αντεπεξέλθειστιςδόσεις και στρέφει το ενδιαφέρον του κυρίως στην αντιμετώπιση τωντρεχόντωνεξόδων της καθημερινότητας με έκδηλη την προσπάθεια : «να κρατήσει ταλεφτά τουκαι να μην κάνει ανοίγματα». Έτσιεξηγείται και η καθίζηση της κτηματαγοράς. Επιπρόσθετα επισημαίνεταιότι έναςάλλος σημαντικός παράγοντας της μείωσης των δανειοδοτήσεων είναι και τογεγονόςότι οι τράπεζες έχουν «σκληρύνει» τους όρους και δεν δίνουν αφειδώςδάνεια όπωςπαλαιότερα.