Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ισχυρό ‘χτύπημα΄ στο εισόδημα των δασικών συνεταιρισμών

Ισχυρό ‘χτύπημα΄ στο εισόδημα των δασικών συνεταιρισμών

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
 
Τριάντα χρόνια βρίσκονται στο«κουρμπέτι» τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών που αναλαμβάνουν τηνυλοτομία καιτη μεταφορά των ξύλων για λογαριασμό του δασαρχείου κι όμως φέτος είναιη πρώτηχρονιά που βλέπουν τέτοια «βουτιά» στο εισόδημά τους. Το αρμόδιουπουργείοΑγροτικής Ανάπτυξης περιόρισε στο 50% το κονδύλι για την υλοτομία μεαποτέλεσμα, οι άνθρωποι που τόσα χρόνια ζουν από αυτή τη δραστηριότητα,ναθέτουν θέμα επιβίωσης και αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων, αν και ηενασχόλησηαυτή αποτελεί ένα από τα λίγα κίνητρα που έχουν απομείνει στουςκατοίκους τωνορεινών περιοχών. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση από μέρους των ξυλεμπόρωναυξάνεται, όσο αυξάνεται και η αντίστοιχη ζήτηση από μέρους τωνκαταναλωτών,λόγω ανόδου της τιμής του πετρελαίου.
Στην περιοχή της Σταυρούπολης,που βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του δασαρχείου Σταυρούπολης έχουναπομείνει21 άτομα στη δουλειά και 4 δασικοί συνεταιρισμοί, ενώ οι υπόλοιποι 70περίπουυλοτόμοι εντάσσονται στο δασαρχείο της Ξάνθης. Σημείο αιχμής αποτελεί οτρόποςδιανομής των πόρων για την υλοτομία στα δύο δασαρχεία, με την πλευράτηςΣταυρούπολης να επισημαίνει επανειλημμένως ότι η κατά κεφαλήν αναλογίαδενείναι ισότιμη και εισπράττουν μικρότερο όφελος όσοι εντάσσονται στοοικείοδασαρχείο.
 
«Τα έτοιμα τελειώνουν, εμείςαπό αυτή τη δουλειά ζούμε»
Ανήσυχα τα μέλη των δασικώνσυνεταιρισμών μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του υπουργείου νααποστείλειμικρότερο ποσό για τη φετινή υλοτομία. «Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμεσταδιακήμείωση, αλλά φέτος είναι το κάτι άλλο», λένε μέλη των συνεταιρισμών τηςΣταυρούπολης, σημειώνοντας ότι: «το πρόβλημα που προκύπτει για εμάςείναισοβαρό. Πρέπει να βρούμε και άλλες ενασχολήσεις γιατί τα έτοιματελειώνουν καιη δουλειά έχει έξοδα, σαμάρια, πέταλα για τα ζώα, λίμες, συντήρηση γιατιςμηχανές και χίλια δύο». Κι όλα αυτά τη στιγμή που, όπως καταθέτουν στο«Ε», ηζήτηση από μέρους των ξυλεμπόρων φέτος έχει αυξηθεί κατακόρυφα, λόγωτης ανόδουστην τιμή του πετρελαίου.  «Ταξύλα φέτοςτελείωσαν από το Φεβρουάριο ακόμη», προσθέτουν, σπεύδοντας ναδιευκρινίσουν ότιυπάρχει περιθώριο για περαιτέρω δασική εργασία, αφού με βάση τη 10ετήμελέτηκαι τις 2-3 συστάδες που απομένουν ετησίως, μπορούν να παράγουν καιάλληξυλεία. Ειδικά φέτος λόγω του περιορισμένου κονδυλίου, οι συστάδες πουθααπομείνουν θα είναι ακόμη περισσότερες. «Αυτά είναι καθαρά έσοδα για τοταμείοτου κράτους και μάλιστα οι ξυλέμποροι που «χτυπούν» τις δημοπρασίεςπληρώνουν‘ντούκου’», καταλήγουν τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών τηςΣταυρούπολης.
Η περίοδος της υλοτομίας για τουςδασικούς συνεταιρισμούς ξεκινά τον Απρίλιο και τελειώνει περίπου τοΣεπτέμβρη,ωστόσο αν δεν σταλούν και άλλα χρήματα οι εργασίες θα ολοκληρωθούννωρίτερα.
 
Αίτημα για επιπλέον χρήματααπό το δασαρχείο
Για το νομό της Ξάνθης το ποσόανήλθε στα 657.000 ευρώ και από αυτά στο δασαρχείο Σταυρούποληςαντιστοιχούν τα140.000 ευρώ.
Όπως μας ενημερώνει ο δασάρχηςΣταυρούπολης κ. Χρήστος Μήλιος έχει ήδη κατατεθεί αίτημα για επιπλέον100.000ευρώ στο υπουργείο, προκειμένου να ενταθεί η παραγωγή. Και πέρυσι τονΟκτώβριοείχε σταλεί κατόπιν αιτήσεως ένα επιπλέον ποσό γι’ αυτό και υπάρχεισυγκρατημένη φιλοδοξία ότι και φέτος ενδέχεται να εγκριθεί το αίτημα. Ηπερικοπή του προϋπολογισμού είναι περίπου 30%, όπως μας πληροφορεί ο κ.Μήλιος,ο οποίος συμπληρώνει ότι: «ζητήσαμε το σημερινό ποσοστό απορρόφησης πουείναι75% να γίνει 100%, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τις ενέργειές μας, αφούανυπολογιστεί κατά μήνα το αρχικό ποσό που αναλογεί είναι μικρό». Ακόμη,ο κ.Μήλιος, σχολιάζοντας τα παράπονα ανισότητας που έχουν εκφραστεί απόορισμένουςυλοτόμους, κάνει λόγο για ανισοβαρή κατανομή των χρημάτων πουπροορίζονται γιατο νομό, αφού αν υπολογιστεί η κατά κεφαλήν αναλογία παρατηρείταισημαντικήαπόκλιση εις βάρος των δασικών συνεταιρισμών της Σταυρούπολης, πράγμαπου ο κ.Μήλιος έχει επισημάνει και στο διευθυντή ο οποίος είναι επιφορτισμένοςμε τηδιανομή. «Δεν ζητούμε ευνοϊκή μεταχείριση σε καμία περίπτωση, αλλάισοβαρήκατανομή», τονίζει ο κ. Μήλιος.
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχειπροβληματισμός σχετικά με το θέμα του περιορισμού του εισοδήματος τωνδασικώνσυνεταιρισμών και αυτό έχει τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικέςπροεκτάσεις, μεδεδομένο ότι για όλα τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών της Ξάνθης, ηπαραδοσιακή ενασχόληση με την υλοτομία έχει δημιουργήσει την υποδομήγια ναεδραιώσουν τη ζωή τους στην ορεινή ζώνη, συνθήκη που τώραεγκαταλείπεται καιοδηγεί σε ανατροπή του οικονομικού σκηνικού μετά από πολλές δεκαετίες.Από τηνάλλη, πιθανώς το υπουργείο να συνεκτιμήσει όλους αυτούς τους παράγοντεςκαι ναπαρέμβει ως «ασπίδα σωτηρίας» και πάλι την τελευταία στιγμή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…