marianaxan@yahoo.gr
Hγελοιογραφία ως αυτούσιο έργο τέχνης και ως φορέας μηνυμάτωνπου αντικατοπτρίζουν την επικαιρότητα μέσααπό την σατυρική οπτική και όχι απλά ως μέροςενός ρεπορτάζ μιαςεφημερίδαςκαθώς επίσης και μιαγενικότερη προσέγγιση στηλειτουργία της δημοσιογραφίαςκαι της σάτιρας, αποτέλεσαν αντικείμενοσυζήτησης κατά την παρουσίαση του τελευταίου άλμπουμ τουσκιτσογράφου – αρθογράφουΣτάθη Σταυρόπουλου του γνωστού Ναυτίλου της Ελευθεροτυπίας, μετίτλο: «Τα Ανδρείκελα». Ηεκδήλωση πραγματοποιήθηκετην Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 8μ.μ. στο«Π» και διοργανώθηκε από τοΊδρυμαΘρακικής Τέχνης καιΠαράδοσης μετις εκδόσεις«Λιβάνη» και τα βιβλιοπωλεία «Σπανίδη»και συγκέντρωσε το ενδιαφέροναρκετώνξανθιωτών. Να σημειώσουμε ότιτο άλμπουμπεριέχει σκίτσα του Στάθη που δημοσιεύτηκανστην Ελευθεροτυπία, στους 4Τροχούς καιτα Επίκαιρα από το 2009 και ως τον Αύγουστο του 2010.
Περίδημοσιογραφίας ο λόγος…
Εισηγητής ήταν ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Άγγελος Συρίγος ο οποίοςαναφέρθηκε στο πιο επιτυχημένο-κατά την άποψή του – σκίτσο του Στάθη που απεικονίζει μιακαρικατούρα του Γιώργου Παπανδρέου μετίτλο: «Όλοι κουβαλούν τοσταυρό τους» και δίπλα: «απλά κάποιοι τον διαλέγουν» που εμπεριέχεταιστο άλμπουμ«Ανδρείκελα».
Η δημοσιογραφίαστην υπηρεσία της δημοκρατίαςείναι ανεκτίμητη.Ο Τύποςόσο στρεβλός και αν είναι, όσο και αν εκπίπτει σε όργανο και εργαλείοπροπαγάνδας έχει ένα χαρακτηριστικό το οποίο τον λυτρώνει και τον κάνειπολύτιμογια τους πολίτες. Πάντα θαυπάρχει κάποιος που θα πει την αλήθεια, πάντα θα υπάρχει ο τρελός τουχωριούπου θα πει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Τα τελευταία 30 χρόνιααυτοί πουυπερασπίζονται από τα ΜΜΕ το λαό λιγοστεύουν και αυτό έχει να κάνει καιμετο γεγονός ότι δενυποστηρίζονται και από το λαό. Έχουμενα κάνουμεμεμερικάφαινόμενατα οποία αγγίζουνκαταστάσεις των τελευταίων Μοϊκανών ή των τριακοσίων…Έχουμε έλλειμμαενεργητικής σχέσης της δημοσιογραφίαςμετους πολίτες», υποστήριξε ο σκιτσογράφος Στάθης.
Σάτιρακαι εξουσία
Κατέθεσε την 30χρονη εμπειρίατου ιδιαίτερα στο πως αντιμετωπίζουνμιαδεικτική σάτιρα οιπολιτικοί επισημαίνονταςότισ’ άλλους ενεργεί ως εκπαιδευτικό μέσοκαι άλλοι που την αντιμετωπίζουνεπιθετικά και κάνουν αγωγές κυρίως επιδιώκουν να τρομοκρατήσουντο έντυπο και να στείλουν ένα μήνυμαστο κοινό. «Το χειρότερο όμωςόπλο τους είναι η σιωπή. Το μεγαλύτεροόπλο άμυναςτης εξουσίαςείναι η σιωπή».
Ταόρια στη σάτιρα
Ο Στάθης δήλωσε ότι ο ίδιος είναι οπαδός της σχολής που πρεσβεύειότι υπάρχει όριο στη σάτιρα και το προσδιόρισε ως εξής: «Η διαφορά ανάμεσαστις έννοιες ελευθερίας καιελευθεριότητα είναι και τα όρια της σάτιρας. Η σάτιρα είναι κάτι πολύπειθαρχημένο,θέλει να ανακαλύψει τηναλήθεια και να την κοινοποιήσει μέσααπό κώδικες. Τα θέματων ορίων στη σάτιρα έχει νακάνει μετην προσωπικήπαιδεία του σατυρικού , τις επιλογές των θεμάτωνκαι εκείνο που θεωρεί ότι ενδιαφέρει την κοινωνία. Η σάτιρα είναι τούστατοόπλο του απελπισμένου,είναιτο όπλο του αδύναμουενώ ηαφ’ υψηλού σάτιρα, ο κυνισμός,είναι το όπλο του εξουσιαστή ο οποίος καθηλώνει τον αδύναμο».