Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Η Περιφέρεια συναντά την τοπική επιχειρηματικότητα

Η Περιφέρεια συναντά την τοπική επιχειρηματικότητα

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Με θετικό πρόσημο καταγράφεται ο αντίκτυπος της πρώτης συνάντησηςπου είχε ο αιρετός περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης με εκπροσώπους τωνΕπιμελητηρίων και των Συνδέσμων Βιομηχάνων της ΑΜΘ. Τόσο οι εντυπώσειςτουίδιου του Άρη Γιαννακίδη ήταν θετικές επειδή πραγματοποιήθηκε έναςγόνιμος καιπαραγωγικός διάλογος (σχετικό ρεπορτάζ στη σελ. Β1), τόσο και από τηνπλευράτων επιχειρηματιών, οι οποίοι εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους, αλλάπαράλληλακαι τη σύμπλευσή τους με τον περιφερειάρχη σχετικά με την καλλιέργειακαι διεύρυνσητης περιφερειακής συνείδησης και στον τομέα της επιχειρηματικότητας.Διαπιστώθηκε βέβαια, ότι οι δυσκολίες είναι και πολλές καιποικιλόμορφες,ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφερειακής ενότητας, τοπιοσημαντικό απ’ όλα όμως, ήταν ότι έγινε με τις καλύτερες προθέσειςεκατέρωθενμια πρώτη επαφή για την καταγραφή, την ενιαία αντιμετώπιση τωνπροβλημάτων καιτην ανάπτυξη του τόπου.
 
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης: Οπεριφερειάρχης μας ανακοίνωσε τη σύσταση συμβουλίου παραγωγικών τάξεων,ώστε ναέχει συνεχή ενημέρωση
«Ήτανε μια συνάντηση γνωριμίας με τον νέο περιφερειάρχη στην οποίαμας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συστήσει ένα συμβούλιο παραγωγικώντάξεων,μέσα από το οποίο θα πληροφορείται τα προβλήματα και θα έχει συνεχήεικόνα γιατην κατάσταση στην περιοχή. Ο κ. Γιαννακίδης έδειξε ότι έχει μια πολύσοβαρήάποψη, ότι θέλει να έχει πλήρη και συνεχή πληροφόρηση και ότιπροτίθεται νακάνει παρεμβάσεις βάσει των στοιχείων που θα συγκεντρώνει από εμάς..Στησυνάντηση μιλήσαμε για διάφορα πράγματα και για τον αναπτυξιακό νόμο,αλλάουσιαστικά ήταν μία πρώτη επαφή ενημέρωσης, ώστε και ο περιφερειάρχηςνα μαςπει την άποψή του και πώς θέλει να λειτουργήσουμε».
 
Βασίλης Σκαρλάτος, πρόεδρος Συνδέσμου Βιοτεχνών- ΒιομηχάνωνΞάνθης:Υπήρξε σύμπνοια στην αντίληψη ότι η ανεργία θα ξεπεραστεί βραχυπρόθεσμαμε τηστήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων
«Οφείλουμε να επαινέσουμε και να πιστώσουμε στα θετικά τηνπρωτοβουλία αυτή του κ. Γιαννακίδη. Είπαμε τις απόψεις σχετικά με τηνπλατφόρμαπου μπορεί να αποτελέσει ανάπτυξη για την περιοχή. Αποφύγαμε μία μίζερηκαταγραφή του χθες και αποτέλεσε κοινό τόπο ότι είναι άσκοπη η αναφοράστααδύνατα σημεία του παρελθόντος. Τονίσαμε ότι όσοι ασκούν εξουσία πρέπειναξέρουν ότι δε γίνεται ανάπτυξη χωρίς στήριξη της επιχειρηματικότητας,εξασφαλίζοντας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον με καθαρούς όρουςπαιχνιδιού.Αναφορικά με την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίαςεπισημάναμεότι «φρένο» θα αποτελέσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα, με πυρήνα τη διάσωσητωνυφιστάμενων επιχειρήσεων που κατάφεραν να συνεχίσουν τη λειτουργία τουςμέσαστην κρίση. Ο περιφερειάρχης κατανόησε αυτή την ανάγκη και συμφώνησεότι ηκεντρική εξουσία πρέπει να εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις για τιςεπιχειρήσεις που έχουν μακρά παρουσία στο επιχειρείν της περιφέρειας.Όσοναφορά στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ακούστηκαν απόψεις για τις αδυναμίεςκαι ταπροτερήματα του νέου αναπτυξιακού νόμου και ειπώθηκε ότι θα έχουμε τηνευκαιρίανα τα αναλύσουμε λεπτομερώς με τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος θαεπισκεφθεί αυτό το μήνα την περιοχή μας».
 
Λένα Γαρυφάλλου, αντιπρόεδρος επιμελητηρίου Καβάλας: Ταπροβλήματα και τα θέματα ανάπτυξης πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ενιαία
«Αυτή την στιγμή, αυτό που προέχει και το πνεύμα που προσπαθεί ναμας μεταδώσει όλους μας ο κ. Γιαννακίδης, είναι να έχουμε πια ενιαίαπεριφερειακή συνείδηση και όχι να εστιάζουμε ο κάθε νομός στα ειδικάπροβλήματακαι σε αυτό το πνεύμα ήταν και η συνάντηση. Δεν εστιάσαμε στα ειδικάπροβλήματαούτε στα ειδικά ζητήματα του κάθε νομού. Τα προβλήματα και τα θέματαανάπτυξηςπρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ενιαία, με ενιαία αντίληψη και όχι οκαθέναςτοπικιστικά.
Από εκεί και πέρα, βγήκαν θετικά και αρνητικά συμπεράσματα. Τααρνητικά έχουν να κάνουν με το γενικότερο κλίμα το οικονομικό, ταθετικά έχουννα κάνουν με το ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την περιφέρεια όχι μεμεμψιμοιρία και κλαψιάρικα αλλά ως μια περιοχή δυναμική που δικαιούταιανάπτυξηκαι θα διεκδικήσει αυτή την ανάπτυξη που δικαιούται.
Έγιναν οι τοποθετήσεις από όλα τα επιμελητήρια και τους φορείς,σχετικά με τον αναπτυξιακό κυρίως αλλά και γενικότερα τα θέματα που μαςαπασχολούν και από εκεί και πέρα προγραμματίστηκε να κωδικοποιηθούναυτές οιτοποθετήσεις που έγιναν και από εκεί και πέρα να γίνουν στοχευόμενεςδράσειςπρος την λύση των προβλημάτων».
 
Γιώργος Νικολαϊδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων ΝομούΡοδόπης:  Δόθηκε μιασαφής εντολή προςόλους μας, να εντοπίσουμε και να κωδικοποιήσουμε τα προβλήματα
«Πρώτη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, τα επιμελητήρια και οισύνδεσμοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μια κουβέντα αρκετάεποικοδομητικήπου αφορούσε τα όποια προβλήματα όλων των κλάδων, βασικά αναφερθήκαμεστοναναπτυξιακό νόμο και όχι μόνο, επεκταθήκαμε στα επιμέρους προβλήματαπου είναικαι διαχρονικά για την περιοχή, κατά συνέπεια δόθηκε μια σαφής εντολήπροςόλους μας, να κατασταλάξουμε, να εντοπίσουμε, να κωδικοποιήσουμε ταπροβλήματακαι στην συνέχεια να τα μεταχειριστούμε ανάλογα με την συνδρομή τηςπεριφέρειας. Λεπτομέρειες υπήρχαν αρκετές, φυσικά θα γίνει η αποτύπωσητωνθέσεων του καθενός μας, γιατί ο καθένας θα πρέπει εγγράφως να καταθέσειτιςαπόψεις του και να γίνει ένα πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα προβούμε σεεπαφέςκαι με διάφορα υπουργεία και εν ανάγκη με τον πρωθυπουργό».
 
Χαρόβας Βασίλης, αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου: Το στίγματωνπροτάσεων αυτή την στιγμή έχει να κάνει με τα γενικότερα πλαίσια μέσαστα οποίαμπορούν να επεκταθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες
«Ο Έβρος έχει πολλά προβλήματα, όπως έχουν όλες οι περιοχές τηςπεριφέρειας.
Εμείς κινούμαστε σε ένα περιφερειακό πλαίσιο και αυτή είναι και ηκατεύθυνση που έδωσε και ο νέος περιφερειάρχης, διότι θεωρούμε ότι μεαυτόν τοντρόπο μπορούμε να διεκδικήσουμε πράγματα που χρειάζονται για τηνπεριοχή.Σίγουρα υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, θακάνουμεένα σχεδιασμό, θα συζητήσουμε και για τον αναπτυξιακό νόμο, θα κάνουμετιςπροτάσεις μας.  Ελπίζουμεμε αυτή τηνδύναμη που έχουμε να μπορέσουμε να πιέσουμε την κεντρική πολιτική σκηνήνα μαςακούσει, ώστε αυτή η περιοχή να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα,όπως όλη ηΕλλάδα.
Το στίγμα των προτάσεων αυτή την στιγμή έχει να κάνει με ταγενικότερα πλαίσια, δηλαδή συζητήσαμε κάποια θέματα που άπτονται τουεπιχειρηματικού περιβάλλοντος και είναι χαρακτηριστικά όχι μόνο για τηνπεριοχήμας, αλλά και για όλες τις περιοχές. Υπάρχουν κάποια πράγματα πουμπορούν ναγίνουν άμεσα, υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να τα διεκδικήσουμε,υπάρχουνκάποια που ίσως δεν μπορούν να γίνουν. Ο Έβρος έχει ιδιομορφίες γιατίπροέρχεταικαι από μια δεύτερη κρίση, εκτός από την οικονομική κρίση που υπάρχεισήμερα,που έχει δημιουργηθεί από το γνωστό φαινόμενο των πλημμυρών και ταλοιπά, όλουτου είδους αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν οριζόντια την οικονομία μεαποτέλεσμανα βγαίνουν περισσότερα προβλήματα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…