Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Η κατάκτηση της αριστείας απάντηση στην κρίση

Η κατάκτηση της αριστείας απάντηση στην κρίση

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στοαμφιθέατρο Α2 του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αναγορεύτηκε σεεπίτιμοδιδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔημοκριτείουΠανεπιστημίουΞάνθης ο Emeritus ProfessorDr.Gatze Lettinga, ένας παγκοσμίωςκαταξιωμένος καθηγητής στο χώρο τηςΠεριβαλλοντικής Μηχανικής. Τον τιμώμενο αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα οπρόεδροςτου τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος καθηγητής κ. ΚωνσταντίνοςΟυζούνης, οοποίος επέδωσε τα διάσημα στον Δρ. Lettinga.
Η ηγεσία της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ που εκπροσωπήθηκε απότον αντιπρύτανη καθηγητή κ. Γεώργιο Κώστα, τον κοσμήτορα καθηγητή κ.ΙωάννηΔιαμαντή και τον πρόεδρο του τμήματος δήλωσε τη μεγάλη τιμή προς τοπανεπιστήμιο από τον Ολλανδό καθηγητή που αποδέχθηκε την πρόσκληση τουΔΠΘ.
«Φτάνοντας στην αριστεία, έτσι θα καταφέρουμε να βγούμε από τηνκρίση. Και φέρνοντας ανθρώπους σαν τον τιμώμενο καθηγητή στοπανεπιστήμιο μας,με έργο μάλιστα στον τομέα του Περιβάλλοντος θα επιτύχουμε το σκοπόμας»,ανέφερε ο κ. Κώστα, δίνοντας τον τόνο και τη σημασία του γεγονότος.  Και ο κ. Διαμαντής στηνπροσφώνησή τουανέφερε ότι τέτοιες προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης αποτελούν«φωτεινόφάρο για τους νέους επιστήμονες, ιδιαιτέρως για τους φοιτητές μας πουέρχονταισε επαφή με ανθρώπους που συνέδεσαν το όνομά τους με την ανάπτυξη τηςτεχνολογίας προσφέροντας στο περιβάλλον και την κοινωνία». Πρόσθεσε δε,αναφερόμενος στην ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος Lettinga ότι αποδεικνύεται ηπροσπάθειαπου γίνεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν και να προάγουν τοεπιστημονικό έργο.
Στην ερευνητική δραστηριότητα και την προσφορά του υποψηφίου στηνεπιστήμη αναφέρθηκε ο κ. Ουζούνης και στη συνέχεια ο καθηγητής τουτμήματοςΠεριβάλλοντος κ. Αλέξανδρος Αϊβατζίδης παρουσίασε το έργο του τιμώμενουκαι τησυνέχιση που δόθηκε σε αυτό τόσο με τις πλέον των 400 δημοσιεύσεις τουΔρ. Lettingaόσο και με το πλήθοςτων αναφορών στο έργο του που υπερβαίνουν τις 6.000. Μάλιστα, ο κ.Αϊβατζίδηςσημείωσε ότι την τεχνολογία του χρησιμοποιεί η γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣσταΤρίκαλα σε συνεργασία με το ΔΠΘ και τις εγκαταστάσεις του θαεπισκεφθούν με τοντιμώμενο καθηγητή τις επόμενες μέρες.
Ο ίδιος ο Δρ. Lettingaμετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Περιβάλλοντοςμε τοντήβεννο του ΔΠΘ και τα διάσημα εκδήλωσε ότι θεωρεί τιμή τη διάκρισή τουαυτήιδιαιτέρως επειδή προέρχεται από ένα ελληνικό πανεπιστήμιο. Έστειλε τομήνυματης περιβαλλοντική προστασίας στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, τηνρομποτοποίησης και της εκβιομηχάνισης, ως πρακτικής επικερδούς πουταυτόχροναεπιτρέπει να εμποδιστεί η ανεπάρκεια αγαθών από τα κράτη.
Στην Ελλάδα αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια, λέγοντας ότι από τηνπρώτη μέρα που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1961 λάτρεψε την Ελλάδα «τοφως, τιςμυρωδιές, τον ήλιο, τους ανθρώπους και τη μουσική τους» κι έμεινε στηνΑθήναγια 3μιση περίπου μήνες για πρακτική. Μιλώντας για την κρίση σημείωσεότι τοπρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε μια ευρύτερη διάσταση αφούπροέκυψε απότην πολιτική δομή και λειτουργία της Ευρώπης, ίσως και όλου του κόσμουκαιμάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι είναι ντροπιαστικές οι λύσεις πουπροτείνονταιγια την Ελλάδα, και αυτό περιλαμβάνει και τη στάση της Ολλανδίας στοθέμα. «Δενξέρω τελικά αν η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο την Ευρώπη ή η Ευρώπητην Ελλάδα»,σημείωσε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι δύο βασικοί άξονες στουςοποίους ηχώρα πρέπει να δώσει βαρύτητα είναι η παραγωγή αγροτικών καικτηνοτροφικώνπροϊόντων ώστε να απελευθερωθεί από τις εισαγωγές και η αξιοποίηση τωνΑΠΕ λόγωτων εξαιρετικών συνθηκών της Ελλάδας. «Κυρίες και κύριοι εύχομαι σε σαςκαι τηχώρα σας κάθε καλό», είπε στα ελληνικά ο επίτιμος διδάκτορας τουτμήματοςΜηχανικών περιβάλλοντος του ΔΠΘ και στη συνέχεια ανέπτυξε την ομιλίατου μεθέμα: «Βιωσιμότητα στην Περιβαλλοντική Προστασία».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο 40% ανήλθαν οι καισαρικές στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Τη θέση του στην καισαρική τομή δίνει με σταθερή α…