Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ενωμένοι οι δικηγόροι της ΑΜΘ για το Στρατοδικείο

Ενωμένοι οι δικηγόροι της ΑΜΘ για το Στρατοδικείο

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Προτάσσοντας την ενιαία περιφερειακή συνείδηση στο δικηγορικό κόσμοτης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι πρόεδροι τωνδικηγορικώνσυλλόγων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθηςκαι τηςπροέδρου του κ. Κικής Σιούτη- Κιούση, προκειμένου να «ενώσουν τη φωνήτους»ενάντια στα σενάρια που θέλουν τη μεταφορά της έδρας του ΣτρατοδικείουτηςΞάνθης στο Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης.
Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Καβάλας Αθανάσιος Αθανασίου,Ροδόπης Γεώργιος Κυμπαρίδης, Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Ντίνας καιΟρεστιάδαςΧρήστος Καπετανίδης βρέθηκαν στην Ξάνθη το μεσημέρι της Παρασκευής γιαναπαραθέσουν μαζί με την πρόεδρο της Ξάνθης κοινή συνέντευξη Τύπου και ναεκδώσουν ψήφισμα για το σκοπό αυτό.
Εισαγωγικά, η κ. Κιούση έδωσε μερικά στοιχεία για τη μέχρι τώραπαρουσία του Στρατοδικείου στην Ξάνθη που λειτουργεί από το 1995, αλλάκαι τομέγεθος των εργασιών του. Ανέφερε ότι το 2009 εξέδωσε 526 αποφάσεις καιτο 2010άλλες 437. Σε συνδυασμό δε με τις υποθέσεις που επεξεργάζεται αλλάοδηγεί στοαρχείο, εκτίμησε ότι ο όγκος των ετήσιων εργασιών περιλαμβάνει 800-900υποθέσεις. Πάνω σε αυτά τα στοιχεία, στήριξε την άποψή της ότιαντικειμενικοίκαι υποκειμενικοί λόγοι υπαγορεύουν τη διατήρηση της έδρας τουΣτρατοδικείουστην Ξάνθη. ιδιαιτέρως τόνιζε την εγκατάστασή του σε μία ακριτικήπεριοχή, τηνπαρουσία του Δ’ Σώματος Στρατού, αλλά και την αύξηση του κόστους τωνμετακινήσεων που θα προκύψει για τους κατοίκους της ΑΜΘ που θα πρέπειναμεταβαίνουν στη συμπρωτεύουσα (τουλάχιστον 3 άτομα απασχολούνται σεκάθε δίκη)για τη διεκπεραίωση των νομικών τους υποθέσεων. Υπογράμμισε επίσης ότιτοΣτρατοδικείο της Ξάνθης δεν έχει λειτουργικά έξοδα, γιατί στεγάζεται σεκτίριοπου έχει παραχωρηθεί από το δήμο της Ξάνθης, ενώ σχετικά με τοπροσωπικό τουΣτρατοδικείου που αποτελείται από 8 δικαστές και 8 υπαλλήλους εξήγησεότι αυτοίθα απαιτηθούν για τη λειτουργία του ούτως ή άλλως. Γνωστοποίησε ακόμηότι οΔικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης απέστειλε επιστολή με τις αντιρρήσεις τουσχετικάμε την υπό εξέταση περίπτωση της μετακίνησης της έδρας προς τον υπουργόΆμυναςΠ. Μπεγλίτη, η οποία και κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό και όλους τουςυπουργούς και βουλευτές της ΑΜΘ. Τέλος, παραδέχτηκε ότι και για τουςίδιουςτους δικηγόρους υπάρχει οικονομικό όφελος από την εδώ παρουσία τουΣτρατοδικείου, αλλά αυτό αφορά και στους ίδιους τους πολίτες πουεξυπηρετούνταιαπό το Στρατοδικείο, καθώς είναι λογικό, όπως είπε, τα κόστη τωνμεγαλουπόλεωνκαι στις νομικές υπηρεσίες να είναι πιο αυξημένα. «Σήμερα μιλάμε πρώτασαν κάτοικοικαι μετά σαν δικηγόροι», σημείωσε η κ. Κιούση, διευκρινίζοντας ότι:«είμαστευπέρ της εξοικονόμησης χρημάτων στο Δημόσιο, αλλά όχι με κόστος στηλειτουργικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Στην προσπάθεια παρεμπόδισης του συγκεντρωτικού κράτους αναφέρθηκε οπρόεδρος του Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης κ. Ντίνας, ο οποίος εκδηλώνοντας τηστήριξήτου στην προσπάθεια αυτή υποστήριξε: «είδαμε και τον υδροκεφαλισμό τουκράτουςτης Αθήνας…Εμείς θέλουμε αποκέντρωση. Χάνεται και ένα κομμάτι, κάθεφορά πουφεύγει μία υπηρεσία από την Περιφέρειά μας».
Σε αυτή τη στόχευση, ώστε να μην αποδυναμωθεί η Περιφέρεια μεθεσμικούς πυλώνες στάθηκε και ο πρόεδρος Δ.Σ. Ροδόπης κ. Κυμπαρίδης,τονίζονταςότι: «η ΑΜΘ έχει αποδείξει ότι και περιφερειακή συνείδηση έχει καιποιότητα γιανα στηρίξει δικές της δομές, ώστε να παράξει νομικό πολιτισμό, στηνευαίσθητηπεριοχή μας». Επίσης, έδωσε βαρύτητα στην πολυπόθητη επιτάχυνση τηςαπονομήςδικαιοσύνης, η οποία, όπως υπογράμμισε, δε θα επέλθει με συγκεντρωτισμότωνυπηρεσιών.
«Οι λόγοι που οδήγησαν στη μεταφορά της έδρας του Στρατοδικείου στηνΞάνθη δεν έχουν εκλείψει και επομένως αυτή η δομή πρέπει να ενισχυθείκαι όχινα οδηγείται σε αφαίμαξη», σημείωσε ο πρόεδρος Δ.Σ. Ορεστιάδας κ.Καπετανίδης,συμπληρώνοντας ότι ειδικά για την Ξάνθη θα πρέπει να διεκδικηθεί και ηπεραιτέρω απόκτηση μόνιμης έδρας για το Διοικητικό Δικαστήριο (μέχρισήμεραδιαθέτει μόνο μεταβατική) για την πλήρη ανάπτυξη των υπηρεσιών τηςπαροχήςΔικαιοσύνης. Τέλος, σχολίασε ότι «οποιεσδήποτε μεταβολές δε θα πρέπεινα γίνονταιυπό το κράτος πανικού», προσθέτοντας ότι ο δικηγορικός κόσμος της ΑΜΘπαρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
Για ένα αδιανόητο σενάριο μίλησε και ο πρόεδρος Δ.Σ. Καβάλας κ.Αθανασίου, τονίζοντας την ταλαιπωρία που θα προκύψει για όσουςεξυπηρετούνταιαπό το Στρατοδικείο, αλλά και επισημαίνοντας ότι: «η πρακτική έχειαποδείξειότι η γιγάντωση κάθε άλλο παρά προάγει το σκοπό, που είναι ηαποτελεσματικήαπονομή δικαιοσύνης». Τέλος, στάθηκε στην ενδιαφέρουσα παρατήρηση ότι:«σεπερίπτωση που οι αλλαγές αυτές δρομολογούνται στο πλαίσιο ενόςΚαλλικράτη καιστη δικαιοσύνη για τις ανάγκες του Μνημονίου, θα πρέπει να εξεταστούνκαι άλλασενάρια». Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε να περιέλθουν οι στρατιωτικέςυποθέσεις στιςαρμοδιότητες των πολιτικών δικαστηρίων.
Στο τέλος της ενημέρωσης, η κ. Κιούση, αναφερόμενη στο πολιτικόβάρος της ύπαρξης 4 μελών στη σημερινή κυβέρνηση από την ΑΜΘ και τηνευθύνη μετην οποία αυτοί έρχονται αντιμέτωποι, υποστήριξε ότι ο δικηγορικόςκόσμος τηςΠεριφέρειας περιμένει από αυτούς να στηρίξουν το αίτημά τους,εκφράζοντας τηνπεποίθηση ότι οι βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης θα περικλείσουν τοζήτημα μετο απαιτούμενο ενδιαφέρον και θα αντιδράσουν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…