Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ένας αναπτυξιακός αλλιώτικος απ’ τους άλλους…

Ένας αναπτυξιακός αλλιώτικος απ’ τους άλλους…

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Μια νέα αντίληψη για την ανάπτυξη, τη στήριξη και την προώθηση τηςεπιχειρηματικότητας,  εισάγειο νέοςαναπτυξιακός  -επενδυτικός νόμος, τοσχέδιο του οποίου είναι από χθες προς συζήτηση στην Επιτροπή Εμπορίουκαθώς θα’ναι από τα πρώτα νομοθετήματα της νέας χρονιά, ενώ πρόκειται να μπει σεεφαρμογή τον Απρίλιο. Η βασική του καινοτομία συνίσταται στο γεγονόςότι ηέννοια της ανάπτυξης  δενείναι στατικήκαι μόνιμη και εκ τούτου προσεγγίζεται μόνο με την παροχή επιδοτήσεωναλλάεπιχειρεί να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα κινήτρων που θ’ αντιμετωπίσουναποτελεσματικά τις παθογένειες της επιχειρηματικότητας και θαπροκαλέσουν τηνεπιθυμητή διάρκεια και βιωσιμότητα μιας επιχείρησης.
 
Όχι μόνο επιδοτήσεις…
Βασικοί άξονες του νέου νόμου όπως τους περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός ΠεριφερειακήςΑνάπτυξης καιΑνταγωνιστικότητας κ. Σωκράτης Ξυνίδης απαντώντας σε σχετική ερώτησητου «Ε»είναι αφ’ ενός μεν η χρηματοδότηση μέσω του ΕΤΕΑΜ. ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα αφ’ ετέρου δεη επιβράβευση των καινοτόμων επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών μεφορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και η σμίκρυνση του χρόνου αξιολόγησης τωνεπενδυτικών σχεδίων που θα διευκολύνει τους επενδυτές αλλά και θαδιασφαλίζειτην διαφάνεια της αξιολόγησης.: Συγκεκριμένα ο κ. Ξυνίδης τόνισε: «Στην δική μας περιοχήδοκιμάστηκανόλοι οι αναπτυξιακοί νόμοι. Είδαμε ότι παρότι προσφέρανε στο τόπο δενείχανδιάρκεια στην ανάπτυξη και στην πρόοδο. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμετουςτελευταίους μήνες ήταν να δούμε πως θα μπορέσουμε να κάνουμε έναναναπτυξιακόεπενδυτικό νόμο που θ’ αφήνει στον όποιο τόπο γίνεται η επένδυση μόνιμηκαι σεβάθος χρόνου ανάπτυξη. Γι αυτό τον λόγο δεν περιοριστήκαμε μόνο στιςεπιδοτήσεις αλλά στοχεύσαμε στην επιβράβευση των κερδοφόρωνεπιχειρήσεωνδίνοντας αφορολόγητο και δεύτερον να δώσουμε φτηνό χρήμα στην αγοράμέσω τουΕΤΕΑΜ την μετελεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ που θα χρηματοδοτεί με πολύ ευνοϊκούςόρουςμε ανακυκλούμενα δάνεια να δώσουμε τη ρευστότητα που λείπει στην αγορά.Συγχρόνως όμως δίνουμε την προοπτική για το μέλλον. Για το πώςονειρευόμαστε τηννέα επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Αυτή περνάει μέσα από τηνκαινοτομία μέσααπό την τεχνολογία μέσα από την νεανική επιχειρηματικότητα. Υπάρχουνλαμπράπαραδείγματα νέων ανθρώπων με εξαιρετικές ιδέες. Επιβραβεύουμε αυτέςτιςπροσπάθειες.
 
Κίνητρα στους νέους…
Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην στήριξη της νεανικήςεπιχειρηματικότητας με χρηματοδότηση που φτάνει έως 1 εκ. ευρώΕιδικότερα ο κ.Ξυνίδης ανέφερε: «Για παράδειγμα ο καινούργιος επενδυτικός νόμοςπροβλέπειδυνατότητα χρηματοδότησης της νεανικής επιχειρηματικότητας μέχρι 1 εκ.ευρώχρηματοδοτώντας ακόμη και λειτουργικά έξοδα των νέων επιχειρήσεων.Επίσηςεπιβραβεύουμε τις νέες διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις ( τα κλάστερς) καιτιςκοινοπρακτικές μεγάλες επιχειρήσεις όπως και τα μεγάλα επενδυτικάσχέδια ταοποία πατούν σε μεγάλες επενδύσεις που είναι μεταξύ του επενδυτικούνόμου όπωςίσχυε και του fast trackπου ξεκινά από ένα υψηλό σημείο. Μεταξύ δηλαδή 50 και 200 εκ ευρώ».
 
Αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης για να μην έχουμε τα γνωστά…παρατράγουδα
Ο κ. Ξυνίδης επίσης σημείωσε ότι ο καινούργιος επενδυτικός για πρώτη φορά προβλέπει ότι στοτέλος κάθεχρόνου θα υπάρχει συγκεκριμένο ποσό το οποίο θα διατίθεται και θαξέρουν οιεπενδυτές σε κάθε τομέα πόσο είναι το ποσό που θα διατίθεται στην αγοράκαιυπάρχει η δέσμευση γιατί κάθε 6 μήνες θα γίνεται αυτή η προκήρυξη τουαναπτυξιακού μέσα σ’ αυτό το διάστημα θα αποπληρώνεται και η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεωνούτως ώστε και οι επενδυτές να ξέρουν πόσα χρήματα θα πάρουν και πότε:«Επίσηςθεσμοθετούμε ένα σύστημα πλήρους αντικειμενοποίησης των αξιολογήσεωνώστεκάποια γνωστά παρατράγουδα του παρελθόντος που για να περάσουν από τιςγνωμοδοτικές επιτροπές οι επενδύσεις καθυστερούν κάποιες φορέςαδικαιολόγητακαι δημιουργούσαν ερωτηματικά για το γιατί συμβαίνει αυτό. Όλο αυτό τοπλέγμαείναι μια νέα αντίληψη μια νέα ώθηση στην οικονομία και την ανάπτυξη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…