Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Ένα Μουσείο σαν παλιό, σπάνιο …νόμισμα!

Ένα Μουσείο σαν παλιό, σπάνιο …νόμισμα!

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Ήτανόνειρο ζωής, για τον κ. ΚουρτίδηΤριαντάφυλλο, από το χωριό Πολύσιτος του ΔήμουΑβδήρων, η δημιουργίαενός μουσειακούχώρου που θα στεγάσει όλατα εκθέματαπου χρόνια τώρα συλλέγειαδιάκοπα, υπομονετικάκαι αγόγγυστα, δαπανώνταςπολύ χρόνο και χρήμα.  Να στεγάσει την μεγάλητου αγάπη…την αξιολογότατησυλλογή νομισμάτων,που θα τη ζήλευε κάθε συλλέκτης αφού περιέχει μοναδικάδυσεύρετα νεοελληνικά νομίσματακυκλοφορίας από  το1821και από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους επί Καποδίστρια, ότανκόπηκαν ταπρώτα ελληνικά νομίσματα.Να στεγάσει και τη…μουσικήτου αγάπη, τα παλιά γραμμόφωναμετα …λουλουδιασμέναχωνιά, μικράέργα τέχνης που αφηγούνται μουσικέςιστορίες μιαςάλλης εποχής. Να στεγάσει καιάλλα διάφορα αντικείμεναπουκαλύπτουν χρονολογικά όλες τις ιστορικές περιόδους αρχίζοντας από τηνπαλαιολιθική εποχή 12.000 χρόνια πριν και φτάνοντας ως και τις μέρεςμας!Αντικείμενα…απ’ τοΠερού την Ευρώπη, την Ελλάδα και την Τουρκία που αποτελούν μαρτυριέςτέχνης και πολιτισμού,ιχνηλάτες και αφηγητές μιαςιστορίας…που χάνεται στα βάθη τωναιώνων. Κι όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια έχει ένα μοναδικόστόχο: «Να τα δει ο κόσμος…»,όπωςλέει ο ίδιος. Να μοιραστείανιδιοτελώς, τους«θησαυρούς» του μετον κόσμο.Μόνη του απολαβή η χαρά και ηικανοποίηση από  τηνευόδωση τηςπροσπάθειας του ίδιου καθώς το όνειρό του έγινε πραγματικότητα  αλλά και η ανταπόκριση τουκόσμου,απ’ τη στιγμήπου θ’ ανοίξει τις πύλες του…τοΜουσείο στον Πολύσιτο.
 
Έναμουσείο με σπάνια εκθέματα στον Πολύσιτο
«Όλοαυτό έγινε από την μεγάλημουαγάπη για τα νομίσματα.Είμαισυλλέκτης πολλά χρόνια. ΕίμαιμέλοςστηνΠανελλήνια ΝομισματικήΈνωση. Αγοράζω από το internet,από εμπόρους,  συλλέκτες. Ταξιδεύω συχνάσε Βουλγαρία,Ουγγαρία, Σερβία. Έχω πάει στο Περού και στην Αμερική.Το μουσείοείναιέτοιμοκαι περιμένωνα πάρω την έγκριση τηςΑρχαιολογίας όπου έχω καταθέσει αιτήσεις στην Επιτροπή Αρχαιοτήτων,Νεωτέρωνκαι Βυζαντινών  Μνημείων.Θα ‘ρθουν θα δουν τα εκθέματακαι  αν κάποιαανήκουν στη δική τους δικαιοδοσίαθα το καταγράψουν και θα μουτα αφήσουν.Η είσοδος στο μουσείομουθα είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να το επισκεφτεί. Όλα αυτάείναι η αγάπη μου,το  μεράκιμουκαι θέλω νατα βλέπει ο κόσμος…νατα μοιραστώμετον κόσμο…»,λέει ο κ. Κουρτίδης ξεναγώντας μαςστο μουσείοτου, το ανακαινισμένοπατρικό του που κτίστηκε το 1955, τον πρώτο επισκέπτη του, το«Ε». Ο κ. Κουρτίδης για τη φύλαξη των σπάνιων αντικειμένωνκαι  νομισμάτωνπουεκτίθενται στο μουσείοέχειεγκαταστήσει κάμερεςκαισυναγερμούς,ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση μετο δήμαρχοΑβδήρων για τη δημιουργίαενός δικτύου που θα συνδέει το Μουσείο Αβδήρων μετο δικό του ώστε να γίνει γνωστόκαι να υπάρχει  επισκεψιμότητα.  
 
«Τραγούδι»από παλιά γραμμόφωνα…
Κάθεαντικείμενοκαι μιαιστορία την οποία γνωρίζει και μαςαφηγείται ο κ. Κουρτίδης.Ταεκθέματαεκτίθενταισε ενότητες και προθήκες που έχει κατασκευάσει ο ίδιος, ενώ ο ίδιοςεπίσηςεπισκεύασε και αγοράζοντας γνήσια εξαρτήματαγια τα γραμμόφωνααπό την Αμερικήώστε να λειτουργούν.
Ξεκινώνταςαπό την Ενότητα των γραμμοφώνωνθα δείτε το σπανιότατο Doublofhone(διπλό χωνί) της His master vois,Γραμμόφωναμεβαλιτσάκικαι γραμμόφωναέπιπλα, δια βοής και μεχωνί. Ο κ. Κουρτίδηε έχει επίσηςστη συλλογή του και 500 παλιούς δίσκους μεξένα και ελληνικά τραγούδια.
Σεάλλη ενότητα εκτίθενται: Έναπαλαιολιθικό εργαλείο 12.000 ετών μεΧαρτί γνησιότητας.   Τοαγόρασε από συλλέκτη στην Γερμανίαπου το αγόρασε από μουσείοτης Δανίαςκαι άλλα εργαλεία μεσολιθικήςκαι νεολιθικής εποχής(4.500 ετών) καθώς και ένα απολιθωμένοσαλιγκάρι δώρο ενός φίλου του Βούλγαρου του ΒατίμΕυθύμωφ.Ανάμεσαστα εκθέματαξεχωρίζει ένα υφαντό από  πανίτων Ίνκας αγορασμένοαπό την Λίματου Περού, Ένα Κολομβιανόξυλόγλυπτο που απεικονίζει τηφυγή του γέρου αλλά και ένα μελανοδοχείοτου 1.700, ένα περιδέραιο της εποχής του Όθωνα αλλά και η μπιζουτιέρατης γιαγιά του. Ένα φανάριπου φώτιζε γαλλικό δρόμοτου 1900αλλά και οι γκαζόλαμπεςπου χρησιμοποιούσανοι καπνοπαραγωγοί πριν 100χρόνια! Σπάνια κομμάτιαένα μπαούλοτου 1700, ένας μύλοςτου καφέ από τη Σμύρνητου 1907, ένα γερμανικότσεκούρι του 1861, όπως καιπαλιά ψαλίδια , ζυγαριές,  ραπτομηχανές,παλιά σίδερα σιδερώματοςΈνα σπάνιο τηλέφωνο του 1904 καιένα τηλέφωνο από βακελίτη της Siemensαπό τα πρώτα που κυκλοφόρησαν στη χώρα

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα πράσινα άλογα

Έναςαπό τους πιοσυχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν,προέλε…