Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Δυσμενείς δικαστικές εξελίξεις για τη Μονή Βατοπεδίου

Δυσμενείς δικαστικές εξελίξεις για τη Μονή Βατοπεδίου

0

Στην εκδίκαση της υπόθεσης της αίτησης αναίρεσης ενώπιον του Γ’Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που κατέθεσε η Μονή Βατοπεδίουεναντίον τηςαπόφασης του Εφετείου Θράκης (660/2009) που έκρινε ότι νόμιμαδημοσιεύτηκε μετάαπό 4 χρόνια η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης για τοιδιοκτησιακόκαθεστώς των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστονίδας, αναφέρονταιδημοσιεύματα από πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που αναφέρουνταεπιχειρήματα που επικαλέστηκαν οι δύο πλευρές κατά την ακροαματικήδιαδικασία,αλλά και την αρνητική εισήγηση του αρεοπαγίτη Σπυρίδωνα Μιτσιάλη, ηοποία είχεήδη γίνει γνωστή λίγες ημέρες νωρίτερα.
 
Η εισήγηση του Σ. Μιτσιάλη
Ο αρεοπαγίτης, Σπυρίδων Μιτσιάλης, κατά την ακροαματική διαδικασίαεισηγήθηκε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης της Μονής.
Ειδικότερα, ο κ. Μιτσιάλης εισηγήθηκε να απορριφθούν ως αβάσιμοι καιαπαράδεκτοι οι λόγοι που προβάλλει η Μονή Βατοπεδίου για την αναίρεσητηςεπίμαχης απόφασης του Εφετείου Θράκης, που δέχθηκε ότι είναι νόμιμη,συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων τουΑνθρώπου(ΕΣΔΑ) η δημοσίευση δικαστικής απόφασης μετά την παρέλευση τεσσάρωνετών απότην ημέρα εκδίκασής της.
 
Τα επιχειρήματα της Μονής
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, ο δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίουυποστήριξε ότι δεν ήταν νόμιμη η έκδοση της απόφασης του ΠολυμελούςΠρωτοδικείου ύστερα από πέντε χρόνια και με εντολή τού τότεπροϊσταμένουεπιθεώρησης δικαστηρίων, Ι. Παπανικολάου. Επίσης, τόνισε πως δεναρκούσε τογεγονός ότι είχε γίνει η διάσκεψη των δικαστών, αλλά έπρεπε να υπάρχεισχέδιοαπόφασης υπογεγραμμένο από την πρόεδρο, κάτι που δεν υφίστατο όταν οιδύοδιάδικες πλευρές (Δημόσιο και Μονή) υπέβαλαν στις 25.6.2004 κοινήδήλωση ότιδεν επιθυμούν την έκδοση απόφασης και συνεπώς οι ενέργειές τους αυτέςήταννόμιμες.
Ακόμη, υποστήριξε ότι αν γίνει δεκτό ότι δεν μπορούσαν να υποβάλουντην κοινή δήλωση, θα ανατραπεί η πάγια νομολογία (παλαιές αποφάσεις),σύμφωναμε την οποία το δικαστήριο μπορεί να αλλάξει και μετά την αρχικήδιάσκεψη τηναπόφασή του μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσής της στο ακροατήριο.
Εξάλλου, ο συνήγορος της Μονής τόνισε ότι η δημοσίευση της επίμαχηςαπόφασης του Πρωτοδικείου μετά από τόση καθυστέρηση και κατόπιν εντολήςαποτελεί δικαστικό ατόπημα και κατάφωρη παραβίαση των διατάξεωνΕυρωπαϊκήςΣύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) περί δίκαιης δίκης.
Παράλληλα, επισήμανε ο εκπρόσωπος της Μονής ότι επί τρία χρόνια ταΜέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν κάνει την μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί ναγίνει,ενώ πολλά στοιχεία έχουν αποκρυφτεί. Μάλιστα, κατά διαστήματαεπαναλάμβανε τοενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Τι επικαλέστηκε η πλευρά του Δημοσίου
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου συμφώνησε με τηναρεοπαγιτική εισήγηση ότι η αίτηση αναίρεσης της Μονής είναι απαράδεκτηκαιαβάσιμη σημειώνοντας ότι η πολιτική δικονομία δεν θέλει παρέλκυση δικώνκαικίνδυνο έκδοσης αντίθετων αποφάσεων και γι’ αυτό δεν μπορούσε ναπροσβληθείστον Άρειο Πάγο η εφετειακή απόφαση που έκρινε μη νόμιμη την κοινήδήλωση παραίτησηςαπό τη δίκη μετά τη διάσκεψη του δικαστηρίου.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ήδη εκκρεμεί στο Εφετείο η υπόθεση για τοιδιοκτησιακό καθεστώς και αναφέρθηκε σε νομολογία του Α.Π. που δενεπιτρέπειτην υποβολή κοινής δήλωσης μετά τη συζήτηση της υπόθεσης, καταλήγονταςότι ορθάκαι νόμιμα κρίθηκε ότι μπορούσε να εκδοθεί η δικαστική απόφαση μετά απότόσοκαιρό και δεν ήταν επιτρεπτή η κοινή δήλωση.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…