elenidfn@yahoo.com
Κατώτερη των προσδοκιών της κυβέρνησης για την εισροή εσόδων στοδημόσιο ταμείο παρατηρείται η κινητικότητα για την τακτοποίηση τωναυθαιρέτων,καθώς διανύουμε το δεύτερο ήμισυ της προθεσμίας για την υποβολή τωνσχετικώναιτήσεων.
Το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου οι αιτήσεις ήταν περίπου 12.000 καιστο τέλος του ίδιου μήνα έφτασαν τις 30.000, που αποτελούν αριθμό πολύμικρότερο των προσδοκιών της κυβέρνησης η οποία είχε υπολογίσει ότι έωςτοτέλος του έτους θα είχε μαζέψει 600 εκατ. ευρώ από τα παράβολα και τηνπρώτηδόση των προστίμων. Τα συνολικά έσοδα για τις 30.000 αιτήσειςυπολογίζονται σε5,5 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 3,5 εκατομμύρια από παράβολα και δύοεκατομμύρια από τα ειδικά πρόστιμα.
Με τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να «απαλλάξει» τιςΠολεοδομίες από την επιφόρτιση της διευθέτησης της διαδικασίας και τηνανάθεσητης δημιουργίας ηλεκτρονικής βάσης στο ΤΕΕ, το τελευταίο αναλαμβάνει ναφέρειεις πέρας και τις δύο φάσεις της διαδικασίας. Μέχρι και το τέλος τουΟκτωβρίουαπό το σύνολο των φακέλων που είχαν υποβληθεί οι 22.306 βρίσκονται στηνπρώτηφάση της διαδικασίας, δηλαδή έχει γίνει η αυτοψία του αυθαιρέτου απότονμηχανικό και έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά τα πρώτα στοιχεία. Άλλες 5.110υποθέσεις έχουν ήδη λάβει τον «μοναδικό αριθμό αυθαίρετου» και έχειπληρωθεί τοπαράβολο. Για 1.369 ιδιοκτήτες οι δόσεις του προστίμου έχουν αρχίσει να«τρέχουν» ενώ σε 563 περιπτώσεις έχει αποπληρωθεί το σύνολο τουπροστίμου.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, η πρώτη φάση περιλαμβάνει την αίτηση, τοπαράβολο και την περιγραφή του προς τακτοποίηση αυθαιρέτου, ενώ στηδεύτερηεντάσσεται η υποβολή του φακέλου με όλες τις απαραίτητες μελέτες, πουκατατίθεται και πάλι ηλεκτρονικά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επανήλθε χθες για 4ηφορά μεδιευκρινιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτουν μέλη του ΤΕΕ, καθώςέχειεπιλέξει αυτή τη διαδικασία και όχι την αποστολή ενημερωτικώνεγκυκλίων. Μεαυτό τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ένας «μπούσουλας» περιπτωσιολογίας,ανάλογα μετα περιστατικά που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής.
Α. Πλέσιας: «Η οικονομική στενότητα αποτρέπει τους πολίτες»
Ο Αργύρης Πλέσιας, γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕΘράκης εξηγεί ότι η προσέλευση και το ενδιαφέρον των πολιτών είναιπεριορισμένο, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των καιρών. Άλλωστε,στηνπερίπτωση των ημιυπαίθριων το πρόστιμο κυμαινόταν στα 500-2.000 ευρώ,ενώ στηνπερίπτωση των αυθαιρέτων είναι σαφώς πιο ανεβασμένο, εκτιναγμένο καιπολλαπλάσιο δε για τακτοποίηση του συνόλου αυθαίρετων κτισμάτων.
Ωστόσο, επισημαίνει τις προβληματικές καταστάσεις που δημιουργούνταιγια τους πολίτες στις περιπτώσεις που δεν προβούν στην τακτοποίηση, μεδυσκολίες σε νομικές πράξεις (πχ μεταβίβαση), με παράλληλη μάλισταευθύνη τωνεμπλεκομένων (μηχανικού, συμβολαιογράφου). «Η τεχνολογία πλέον κόβει τα‘παραθυράκια’, καθώς δε μπορεί κανείς να επικαλεστεί ότι δε γνώρισε γιατοαυθαίρετο μέρος ή κτίσμα, αφού ο δορυφόρος μπορεί να αποδείξει ανά πάσαστιγμήτη μορφή του οικήματος», προσθέτει ο ίδιος.
Μακρύς ο κατάλογος των περιπτώσεων
Ο κ. Πλέσιας σημειώνει επίσης ότι η περιπτωσιολογία και το αντικείμενοείναι πολύ ευρύ και γι’ αυτό προσανατολίζεται στη διεξαγωγήενημερωτικούσεμιναρίου για τους μηχανικούς της περιοχής, καθώς, όπως υπολογίζεται,οιδιευκρινιστικές απαντήσεις του υπουργείου στις επόμενες 10-15 μέρεςαναμένεταινα καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων για τακτοποίησηαυθαιρέτων,ημιυπαίθριων, υπολογισμού προστίμων και συμψηφισμών με επιβληθένταπρόστιμα.
Άλλωστε, αν και δεν υπάρχει κάτι επίσημο, πιθανό θεωρείται να δοθείκάποια παράταση στην προθεσμία, που λήγει στις 30 Νοεμβρίου, καθώς,όπωςαπεδείχθη, η πρόθεση της κυβέρνησης να εισπράξει άμεσα ένα σεβαστό ποσόγια τοδημόσιο ταμείο, δεν επετεύχθη.