Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 Διευρύνεται ο κύκλος των μανιταρόφιλων

Διευρύνεται ο κύκλος των μανιταρόφιλων

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Σε επίπεδο πλέον Περιφέρειας δραστηριοποιούνται οι μανιταρόφιλοι τηςΑνατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, των οποίων κοιτίδα βέβαιασυνεχίζει ναπαραμένει η Ξάνθη, όπου πραγματοποιείται και η πλειονότητα δράσεων καιεξορμήσεων. Πριν ένα περίπου μήνα εγκρίθηκε η σύσταση τουΜανιταρογνωστικούΣυλλόγου ΑΜΘ, ο οποίος αποτελεί ένας από τους συνολικά 7 της Ελλάδαςμαζί μετους συλλόγους Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Λέσβου, Αττικής (π.Μεσογαίας),Θεσσαλονίκης (και Κύπρου).
 
Περιορισμένη αξιοποίηση των μανιταριών
Οι μανιταρόφιλοι αυξάνοντας συνεχώς την εμπειρία τους μέσα από τηνεξερεύνηση και την απόκτηση γνώσεων, εντρυφούν στα είδη μανιταριών πουεντοπίζονται στην περιοχή, διαπιστώνουν αν πρόκειται για δηλητηριώδειςποικιλίες και συλλέγουν άγρια μανιτάρια από την ορεινή μας κυρίωςπεριοχή. Ήδηο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Ανδρέας Σεμπέπος, έμαθε να ξεχωρίζει ταάγριαμανιτάρια, τα οποία συλλέγει και διαθέτει στην λαϊκή αγορά. Ο ίδιοςκαλλιεργείκαι ήρεμα μανιτάρια, αν και γενικά η αξιοποίηση του μυστηριώδους αυτούμαπεντανόστιμου φυτού, αξιοποιείται προς το παρόν πολύ περιορισμένα στηνπεριοχήμας. Ωστόσο, ανθίζουσα και επικερδής είναι η καλλιέργεια μανιταριών σεάλλεςπεριοχές και η ζήτηση που υπάρχει από άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, είναισυνεχώςαυξανόμενη. Οι Βούλγαροι της Ροδόπης ήδη συλλέγουν και εξάγουν άγριαμανιτάριααπό την περιοχή.
Στο «Ε» μίλησε για τις δράσεις του συλλόγου και τα επόμενα βήματάτου ο πρόεδρος κ. Νίκος Ιακωβίδης, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμααναφορικά μετην καλλιέργεια μανιταριών την εκμετάλλευση της τρούφας, η οποία μπορείνααποτελέσει σεβαστό εισόδημα για όσους ασχοληθούν και σημείωσε ότι ταβασικάχαρακτηριστικά αυτής της ενασχόλησης είναι η μη σταθερή τιμή, η συνεχήςζήτηση,το περιορισμένο κόστος καλλιέργειας, αλλά και η απαραίτητη πάροδος 7-8ετών,προκειμένου να μεγαλώσουν τα εμβολιασμένα δέντρα που θα αποτελέσουν το«σπίτι»της τρούφας.
Στα μανιτάρια συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον όχι μόνο για τη μοναδικήνοστιμιά του και τους ποικίλους τρόπους που μπορεί να μαγειρευτεί είτεως κρέαςείτε ως λαχανικό, αλλά και για τα πλούσια συστατικά του, πρωτεΐνες καιιχνοστοιχεία που του αποδίδουν φαρμακευτικές και διεγερτικέςικανότητες.Αποδεδειγμένα τα μανιτάρια μειώνουν τη χοληστερίνη και το σάκχαρο, ενώτο«μανιτάρι της αθανασίας» (γανόδερμα) που προωθούν οι Κινέζοι αποτελείτο βασικόσυστατικό για αφεψήματα και σκευάσματα (χάπια κλπ) που ρυθμίζουν τονοργανισμό.
 
10 πρώτες καταγραφές στην Ξάνθη
Μία ακόμη κατάκτηση του μανιταρογνωστικού συλλόγου της περιοχής μας,χάρη στην πολύτιμη συνδρομή του ερευνητή και π. προέδρου του συλλόγουΆγγελουΠαπαδημητρίου, είναι οι 10 πρώτες πανελλήνιες καταγραφές ειδώνμανιταριών πουεντοπίστηκαν στην ελληνική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης. Συνολικά οσύλλογος της Ξάνθης έχει εντοπίσει είδη μανιταριών που ξεπερνούν τις5.000, ταοποία βέβαια είναι άγρια στη συντριπτική τους πλειονότητα. Ο κ.Ιακωβίδηςεξήγησε ότι τα ήμερα μανιτάρια που καλλιεργούνται βρίσκονται και στηφύση μεάγρια μορφή, εκτός από δύο. Περίεργα, ζωντανά χρώματα, εντυπωσιακάσχήματα,άλλοτε κρυμμένα κι άλλοτε μεγάλα μανιτάρια που δεν καλύπτονται από ταφύλλα καιτο χώμα, η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί μία κοιτίδα-θησαυρό για τηνανάπτυξητων μανιταριών, ειδικά μετά τη θεσμοθέτησή του ως εθνικού πάρκουαυξημένηςπροστασίας.
 
Το μεράκι για το μανιτάρι είναι αγάπη για τη φύση
Οι μανιταρόφιλοι πραγματοποιούν εξορμήσεις στη φύση με σκοπό τηναναζήτηση μανιταριών. «Τα μανιτάρια εντοπίζονται περισσότερο στο βουνόγιατί ηπεριοχή μένει χωρίς ανθρώπινες παρεμβάσεις και σε πεδινές περιοχές πουυπάρχουνσυστάδες δέντρων είναι δυνατόν να εντοπιστούν μανιτάρια», μας εξήγησε οκ.Ιακωβίδης, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημα γιατί έχει ιδιαιτερότητα καισυγκεντρώνει το ενδιαφέρον, είπε: «ο ‘μαγικός κόσμος’ του μανιταριούσυνδέεταιμε την αγάπη για τη φύση, με τα δέντρα, το έδαφος, την πανίδα, τιςκαιρικέςσυνθήκες, αφού όλα αυτά είναι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξητωνμανιταριών. Είναι μέρος ενός οικοσυστήματος».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι παρά τις μυστηριώδεις ομορφιές του το μανιτάριμπορείνα αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όποιον δεν είναι προσεκτικός, αφούμπορείνα προκληθεί ακόμη και θάνατος με την κατανάλωση μόλις 60 γραμμαρίωνδηλητηριωδών μανιταριών. Πάντως, διευκρίνισε ότι τα μέλη του συλλόγουείναιπρόθυμα να συμβουλεύσουν, να καθοδηγήσουν και να ενθαρρύνουνοποιονδήποτε θέλεινα ασχοληθεί με το μανιτάρι, είτε με την εξερεύνηση είτε με τηνκαλλιέργειάτου.
Εντω μεταξύ, ο μανιταρογνωστικός σύλλογος της ΑΜΘ προετοιμάζεται γιατην καλοκαιρινή συνάντηση των μανιταρόφιλων στο δασικό χωριό τουΕρυμάνθου στοΛειβαδίτη, ενώ θα ακολουθήσει και φθινοπωρινή συνάντηση στο ίδιο μέρος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι οι σταυροί των υποψηφίων στις εκλογές του Επιμελητηρίου

Μαριάννα Ξανθοπούλουmarianaxan@yahoo.gr  Με πλειοψηφήσαντα  τοσυνδυασμό «Επ…