elenidfn@yahoo.com
Με «φουλ γκάζια» προχωρά το πρώτο στάδιο της απογραφής που ξεκίνησεστις 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα με τη διαδικασία τηςπρομέτρησης, ηοποία αποτελεί μία μεθοδολογία για την κατανομή και καταγραφή όλων τωνκτιρίωνστην πόλη της Ξάνθης, αλλά και τα χωριά και οικισμούς που ξεπερνούντους 1000κατοίκους. Στους τελευταίους η απογραφή θα γίνει για κτίρια καικατοίκους με ταπροηγούμενα δεδομένα, καθώς δεν χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα, όπωςοι πιοπυκνοκατοικημένες περιοχές. Η επόπτρια απογραφής για την ΠεριφερειακήΕνότηταΞάνθης κ. Αρίστη Εμφιετζή μας ενημερώνει ότι για την προμέτρησηεργάστηκαν 50άτομα -που ονομάζονται τομεάρχες- οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασίασε όλεςτις περιοχές, εκτός από ορισμένα μέρη στα πέριξ της Ξάνθης και γι’ αυτότοσύνολο της προμέτρησης θα ολοκληρωθεί με μικρή καθυστέρηση και περίπουΤετάρτη-Πέμπτη. Μάλιστα, οι ιθύνοντες συνάντησαν προβλήματα, καθώς οι τομεάρχεςείχανδυσκολίες, κάποιοι παραιτήθηκαν και έπρεπε να αναπληρωθούν, ενώ είχαννα περπατήσουνκαι μεγάλες αποστάσεις εξ’ ου και η μικρή καθυστέρηση.
Το έργο της απογραφής συνεχίζει να προχωρά και εισάγεται από αύριοστη δεύτερη φάση από 1 έως 28 Φεβρουαρίου (μπορεί να δοθεί και κάποιαπαράταση)που περιλαμβάνει την απογραφή των κτιρίων, όπου θα καταγραφεί και οαριθμόςόλων των κτιρίων του νομού αλλά και η χρήση τους. Και ακολουθεί τοτρίτο καιπιο ογκώδες στάδιο που είναι η απογραφή πληθυσμού, η οποία για πρώτηφορά θαδιαρκέσει 15 μέρες αντί για μία, όπως γινόταν σε όλες τις προηγούμενεςαπογραφές,από 30 Μαρτίου έως 14 Απριλίου κι αυτό συνιστά την καινοτομία τηςφετινήςδιαδικασίας απογραφής. Όλος ο Μάρτιος θα αφιερωθεί στην προεργασία γιατηνμεγάλη απογραφή των κατοίκων, την εκπαίδευση των απογραφέων, αλλά μέχριτώραδεν έχουν σταλεί στις αρμόδιες Στατιστικές Υπηρεσίες οδηγίες σχετικά μετοντρόπο που θα διεξαχθεί η απογραφή. Η εκτελούσα χρέη προϊσταμένου τηςΣτατιστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Στέλλα Αντωνίου μας πληροφορεί οιαιτήσεις όσωνεπιθυμούν να γίνουν απογραφείς θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά καιη κ.Εμφιετζή εκτιμά ότι στην Ξάνθη θα χρειαστούν 500-700 απογραφείς. Ακόμη,για τιςανάγκες της απογραφής θα αυξηθεί και ο αριθμός των τομεαρχών. Ήδη πάντως, ενώπροβλέπεται κάθε τομεάρχης νααναλαμβάνει μέχρι 650 κατοικίες και κάθε απογραφέας 150, στην Ξάνθηκάποιοιέχουν ήδη καταγράψει περί τις 1000 κατοικίες.
Χρονιά απογραφής για όλη την Ευρώπη με πλούσιο υλικό γιαέρευνακαι συμπεράσματα
«Η απογραφή γίνεται κάθε 10 χρόνια, το πρώτο έτος κάθε δεκαετίας καισυνήθως διεξάγεται την άνοιξη, που θεωρείται κατάλληλη περίοδος για ναεντοπιστούν όλοι στις μόνιμες κατοικίες τους, σημειώνει η κ. Αντωνίου,εξηγώντας ότι οι στατιστικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε «αγώναδρόμου»,λόγω των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων. Υποχρέωση απογραφής μέσα στο 2011 έχουν όλα τα κράτη- μέλητηςΕυρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, που θα έχειημερομηνία αναφοράς την 29η Μαρτίου, είναι να καταγραφούν όλα τα άτομαπουδιαμένουν στην ελληνική επικράτεια, στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους,δηλ. στοντόπο της συνήθους διαμονής τους.
Θα γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, ηκαταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών,εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και ηκαταγραφή τωνχαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών της χώρας.
Ο υπεύθυνος και τα μέλη του νοικοκυριού σε συνεργασία με τοναπογραφέα, που και αυτός θα είναι εντεταλμένο άτομο της ΕΛΣΤΑΤ, θασυμπληρώσουντα ειδικά ερωτηματολόγια, με τη μέθοδο της συνέντευξης, ενώ τοπεριεχόμενο τωνερωτηματολογίων θα είναι εμπιστευτικό και θα χρησιμοποιηθείαποκλειστικά καιμόνο για στατιστικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, γενικός στόχος των απογραφώναυτών, είναι η συγκέντρωση πρόσφατων στοιχείων για τα δημογραφικά,οικονομικάκαι κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, για τη σύνθεση τωννοικοκυριών καιτις συνθήκες στέγασής τους καθώς και για τον οικοδομικό πλούτο τηςχώρας.