elenidfn@yahoo.com
Τη μορφή απειλής για τοοικογενειακό εισόδημα έχει πάρει η δαπάνη που θα απαιτηθεί για τηθέρμανση τοφετινό χειμώνα, αν και ακόμη δεν έχει εμφανίσει τις φετινές του…διαθέσεις. Ο κίνδυνοςνα εξομοιωθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, αλλά και τοήδηεκτιμώμενο ποσό που υπολογίζει να καταβάλει κάθε οικογένεια για τονεφοδιασμόμε πετρέλαιο, σε συνδυασμό με τις περσινές δυσκολίες που παρατηρήθηκανστιςπολυκατοικίες που σε μεγάλο βαθμό αναγκάστηκαν να μείνουν χωρίςπετρέλαιο λόγωτης αδυναμία ορισμένων ενοίκων να ανταποκριθούν στις ανάγκες τηςπρομήθειαςκαυσίμων, έχει οδηγήσει πολλούς πολίτες στην αναζήτηση πιο οικονομικώνμέσων,ώστε να εξασφαλίσουν τη θέρμανση κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Στα ίδια επίπεδα οι τιμές σταξύλα
Στα 0,11 ευρώ/ κιλό παραμένει ητιμή για τα καυσόξυλα (δρυ και οξιά) τη φετινή χρονιά. Πολλοίσυμπολίτες έχουνήδη προμηθευτεί την πρώτη «φουρνιά» από το καλοκαίρι ακόμη. Οξυλέμπορος κ.Κοσμάς Σαλαχίδης που διαθέτει κατάστημα στη Γενισέα εξηγεί στο «Ε» ότι:«παράτην αύξηση του ΦΠΑ, οι τιμές παρέμεινα σταθερές». Ωστόσο, αποκαλύπτεικαι έναακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, που είναι η εκτίναξη του αριθμού τωνξυλεμπόρων τηφετινή χρονιά, προφανώς λόγω της ευρείας εκτίμησης που υπάρχει γιαστροφή τωνκαταναλωτών στην αγορά του ξύλου. «Πολλοί που πουλούσαν οικοδομικάυλικά καιείδαν τις δουλειές του να συρρικνώνονται, το γύρισαν στα ξύλα»,αναφέρει ο κ.Σαλαχίδης, ο οποίος αναφέρει το παράδειγμα ότι ενώ μέχρι πέρυσι στηναγροτικήπεριοχή της Ξάνθης υπήρχαν μόλις 2 ξυλέμποροι στο δήμο Αβδήρων καιάλλοι 2 στονΤόπειρο, φέτος τα καταστήματα είναι τουλάχιστον 13! «Ο ανταγωνισμόςμάλισταδιαμόρφωσε την τιμή του ξύλου ακόμη πιο χαμηλά. Στην αρχή ήταν 0, 12ευρώ, αλλάτο ρίξαμε κι άλλο». Επίσης, παρατηρεί ότι η αύξηση των ξυλεμπόρων είναιανάλογημε την άνοδο που παρατηρήθηκε στη ζήτηση: «οι πωλήσεις βρίσκονται σταίδιαεπίπεδα με πέρυσι, δηλαδή οι πελάτες απλά μοιράστηκαν σε όλα τακαταστήματα».
Διστακτικότητα αλλά καιαναδυόμενη δυναμική στην ενεργειακή αγορά
Για μια προοπτική πουσυγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των συμπολιτών μαςμίλησε οενεργειακός σύμβουλος της “alfa green”κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο οποίος έκανε μία παρουσίαση των εναλλακτικώνσυστημάτων θέρμανσης που είναι οικολογικά και πιο οικονομικά. Οισόμπες, τζάκιακαι λέβητες pellet, που καίνε δηλαδή πρωτογενή υπολείμματα ξύλου,εξήγησε ότι είναι μια συμφέρουσα, εύκολη και ασφαλής λύση, αφού η τιμήτουπαραμένει σταθερή και δεν επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις τουΧρηματιστηρίουκαι αποτελούν τεχνολογία ευρέως διαδεδομένη στις άλλες χώρες τηςΕυρώπης. Ητιμή για την αγορά του λέβητα κυμαίνεται στα 2.500- 5.000 ευρώ, ενώ ητιμή του pellet είναι πιο ανεβασμένη απόαυτή του καυσόξυλου, ωστόσο η απόδοση του πρώτου είναι καλύτερη αφούέχειαφαιρεθεί όλη η υγρασία. «Υπάρχουν πολλοί ενεργειακοί τρόποι που μπορείνααξιοποιήσει ο καθένας, ανάλογα με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει»,σημείωσε οκ. Αναστασίας, αναφέροντας ως παράδειγμα τις μπρικέτες, δηλαδήσυμπιεσμένοπριονίδι σε συσκευασία κατάλληλη για οικιακή χρήση με αξία 150-300ευρώ/ τόνο.
Ακόμη, πρόσθεσε ότι, αν καιυπάρχει επιφυλακτικότητα γενικά επειδή πρόκειται για νέα τεχνολογίαστηνΕλλάδα, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο μήνα, μεόλο καιπερισσότερους πολίτες να σπεύδουν για να ενημερωθούν για ενεργειακέςλύσεις σεσπίτια, επιχειρήσεις κλπ. «Η οικονομική κατάσταση ωστόσο, δυσκολεύειτιςεπιλογές των ενδιαφερομένων», σχολιάζει επίσης.
Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης δίνειιδιαίτερη βαρύτητα στη δέουσα προσοχή που πρέπει να δείξουν οιενδιαφερόμενοι,όσον αφορά στις αγορές τους και σημείωσε το πρόβλημα που παρατηρείταιμε τηνπρομήθεια μηχανημάτων από τη Βουλγαρία, τα οποία είναι μεν φθηνότερα,αλλά δενείναι πιστοποιημένα, με αποτέλεσμα να μην εγγυώνται την ασφάλεια και ναχαλάνεεύκολα, χωρίς να υπάρχει εγγύηση ή σέρβις στην περιοχή. «Πουλάω σεΑθήνα καιΘεσσαλονίκη και μέρος της Ξάνθης προμηθεύεται από τη Βουλγαρία»,σημειώνειχαρακτηριστικά ο κ. Αναστασίαδης, ο οποίος καλεί τους ενδιαφερόμενουςσυμπολίτες να αναζητήσουν εταιρίες με εξειδικευμένους συμβούλους,πιστοποίησηκαι εγγύηση ποιότητας. Ο ίδιος καταλήγει: «υπάρχουν λύσεις, απλά πρέπεικανείςνα τις αναζητήσει. Από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόνο οφέλημπορεί ναέχει κανείς και κυρίως η αξιοποίησή τους αποτελεί μέριμνα για τα παιδιάμας».