Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2011 71 εκ. για έρευνα στο γεωθερμικό πεδίο του Νέστου

71 εκ. για έρευνα στο γεωθερμικό πεδίο του Νέστου

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
Άρχισε να «θερμαίνεται» το κλίμα γύρω από την γεωθερμία και χθεςανακοινώθηκε μια θετική εξέλιξη που αφορά και το γεωθερμικό πεδίο τουΝέστου.Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος ΕνέργειαςΚλιματικήςΑλλαγής (ΥΠΕΚΑ) καρποφόρος υπήρξε ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκετον περασμένο Νοέμβριο και αφορούσε την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευναςστις 4εντοπισμένες γεωθερμικές περιοχές ( Έβρο, Νέστο, Σαμοθράκη και Χίο σ.σ.είχεαναφερθεί σε ρεπορτάζ του το «Ε»), με στόχο την έρευνα κατ’ αρχήν καιστησυνέχεια την εκμετάλλευσή τους είτε για την παροχή θερμού νερού γιαδιάφορεςχρήσεις (θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, τηλεθέρμανση κλπ), είτε για τηνπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εφ’ όσον από την έρευνα προκύψουν ρευστάυψηλήςθερμοκρασίας. Νικήτρια του διαγωνισμού η Κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή–ΙΤΑ ηοποία και πλειοδότησε με επενδυτική πρόταση για έρευνα και στα 4γεωθερμικάπεδία,  περίπου 190εκατομμυρίων ευρώ!
 
 
71 εκ. για έρευνα στο γεωθερμικό πεδίο του Νέστου
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την πρόταση τα 190 εκ. για τις 4 περιοχές  ως εξής: 71 εκατομμύριαγια το Νέστο, 53εκατ. για τον Έβρος, 31 εκατ. για τη Χίο και 33 εκατ. για τη Σαμοθράκη.
Αναφορικά με το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας – όπως γνωστοποιήθηκε από τον διευθύνοντασύμβουλο της εταιρείας Μανώλη Μαραγκουδάκη – αυτή θα ξεκινήσει μεπροκαταρκτικές γεωλογικές και σεισμικές έρευνες και με ρηχές γεωτρήσεις(έωςκαι 300 μέτρα). Εφ’ όσον δε τα στοιχεία από τη φάση αυτή των ερευνώνείναιενθαρρυντικά, θα ακολουθήσουν οι βαθιές γεωτρήσεις έως και 3.000 μέτρα,προκειμένουνα βρεθεί υγρό με θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών Κελσίου, το οποίο θαεπιτρέψει την τροφοδοσία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Ο αριθμός των μονάδων που μπορούν να στηριχθούν, και η ισχύς τηςκάθε μίας, θα εξαρτηθεί από τις θερμοκρασίες και την ποσότητα των υγρώνπου θαβρεθούν σε κάθε πεδίο ξεχωριστά. Ας σημειωθεί ότι κάθε περιοχή διαθέτειδιαφορετικό αριθμό γεωθερμικών πεδίων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε11.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν δεν βρεθούν πεδία υψηλήςενθαλπίας για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που είναι μάλλον απίθανο με βάση ταυπάρχοντα στοιχεία, η εκμετάλλευση των υγρών χαμηλής θερμοκρασίας, θααξιοποιηθεί για την θέρμανση θερμοκηπίων, τη χρήση σε ξηραντήριααγροτικώνπροϊόντων, αφαλάτωση, τηλεθέρμανση κτιρίων κλπ.
Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και τωναναδόχων, αναμένεται μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η έναρξη τωνεργασιώνμέχρι το τέλος του χρόνου.
 
Επιτέλους κάτι θετικό για τη γεωθερμία
Ως θετική εξέλιξη έκρινε, της κατοχύρωση του διαγωνισμού στην εν λόγωεταιρεία ο κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης που συνεργάζεται με τον κ.Κολιό(πρώηνπρόεδρο ΙΓΜΕ Β. Ελλάδος), η εταιρεία του οποίουείναι η μόνη που έχειάδειαεκμετάλλευσης και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ερασμίου. Νασημειώσουμεότι έχει θερμοκήπιο παραγωγής σπαραγγιών αλλά και ξηραντήριο όπουτελευταία  παράγειλιαστή ντομάτα ,αποξηραμένα σύκα και αποξηραμένες ελιές(θρούμπες): «Η Τέρνα Ενεργειακή–ΙΤΑείναι μια μεγάλη εταιρεία και είναι πολύ θετικό ότι κατοχυρώθηκε σ’αυτή οδιαγωνισμός. Τώρα απομένει η ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε νααπεγκλωβιστεί ηεκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων από τα νομικά και επιτέλους να γίνουνεπενδύσεις», επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης.
 
Εν αναμονή του νομοσχεδίου οι αγρότες στον Τόπειρο
Το νομοσχέδιο περιμένουν και αγρότες για να δραστηριοποιηθούν στοντομέα ή να επεκτείνουν τις υπάρχουσες δραστηριότητες τους. Όπως γιαπαράδειγμαο αγρότης κ. Σαράφης Απόστολος που έχει θερμοκήπιο και παράγει ντομάταστηνπεριοχή Ερασμίου του δήμου Τοπείρου. Ο κ. Σαράφης 5 χρόνια τώρααγωνίζεται ναπάρει μια άδεια εκμετάλλευσης μιας γεώτρησης όμως ματαίως…Το θερμοκήπιότου τοδιατηρεί με νερό που νοικιάζει από την εταιρεία του κ. Κολιού: «Χρόνιατώραπαλεύω να πάρω μια γεώτρηση. Απευθύνθηκε στους πολιτικούς…Όμως πήραμόνουποσχέσεις. Τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να κάνουν ένα νομοσχέδιο για τηγεωθερμίαώστε να μπορούμε και μεις να δραστηριοποιηθούμε ή να επεκτείνουμε τιςδουλειές.Ακούσαμε ότι μέχρι 10 Ιουλίου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο …Περιμένουμεκαιελπίζουμε αν και είμαστε επιφυλακτικοί. Έχουμε …χρυσάφι στη γη μας καιτόσαχρόνια η πολιτεία δεν μπόρεσε να κάνει ένα νόμο ώστε να μπορέσουμε νατοαξιοποιήσουμε», τονίζει ο κ. Σαράφης ο οποίος έχει για τον προϊόν του(ντομάτα)διεθνή πιστοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εξάγει σ’ όλο τονκόσμο όμωςη δυνατότητα παραγωγής του υπό τις παρούσες συνθήκες δεν επαρκεί ούτεγια τηνΞάνθη: «Περιμένω να δω τι θα γίνει με το νομοσχέδιο και θα προσπαθήσωμέσα απόπρογράμματα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης να επεκτείνω τη δραστηριότητάμου…Σκεφτείτε μόνο πόσο συμφέρει π.χ. στους Γερμανούς να εισάγουνντομάτα απότην Θράκη και όχι για παράδειγμα από την Κρήτη. Πόσο μειώνεται τοκόστοςμεταφοράς…Αλλά εμάς μας έχουν καθηλώσει τόσα χρόνια που δεν έχουν κάνειτίποτεμε τη γεωθερμία και οι πολιτικοί μας αγρόν αγοράζουν…»!
Να σημειώσουμε ότι στο γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου το νερό πουχρησιμοποιείται για αγροτική εκμετάλλευση φτάνει στους 62 βαθμούς ενώόπως λέειο κ. Σαράφης αν κρυώσει είναι τόσο καθαρό που είναι πόσιμο. Σε βάθοςόμως 2.000μ.  σύμφωνα μεέρευνα του κ. Κολιού καιτου καθηγητή Γεωλογίας κ. Φυτίκα που παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκόσυνέδριο στηνΓερμανία η θερμοκρασία του νερού φτάνει στους 180 βαθμούς, πράγμα πουσημάνειότι υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγικής εκμετάλλευσης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2011
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δημιουργικά και οικονομικά Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα καταφτάνουν και όσο κι αν είναι η ψυχολογία πεσμένηκαι τα οικονομικά στενά…