elenidfn@yahoo.com
Σε πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξάγεται σε 40 χώρες συμμετείχαν και625 μαθητές από το νομό της Ξάνθης που κλήθηκαν το προηγούμενο διάστημανασυμπληρώσουν ερωτηματολόγια, προκειμένου να εξαχθεί μία συνολική εικόνατηςτάσης που επικρατεί σχετικά με τις εξαρτήσεις στις εφηβικές ηλικίες.Στη χώραμας την ευθύνη της διεξαγωγής της έρευνας έχει το ΕρευνητικόΠανεπιστημιακόΙνστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), με έγκριση του ΥπουργείουΠαιδείας. Τηνπροώθηση των ερωτηματολογίων στις σχολικές αίθουσες ανέλαβαν ναπροωθήσουν τακατά τόπους Κέντρα Πρόληψης σε συνεργασία με το γραφείο Αγωγής ΥγείαςτηςΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους διευθυντές των σχολείων.
Η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης κατά των ΝαρκωτικώνΞάνθης, Παγώνα Διούδη μας πληροφορεί ότι η συμπλήρωση τωνερωτηματολογίων έγινεμε τυχαία δειγματοληψία από μέρους του ΕΠΙΨΥ και συμπεριλαμβάνεισυνολικά στονομό 11 γυμνάσια και λύκεια. «Το υλικό που συγκεντρώσαμε θα τοστείλουμε στοΕΠΙΨΥ, το οποίο σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του ΠανεπιστημίουΑθηνών θαπροβεί στις σχετικές αναλύσεις και αφενός θα εξάγει χρήσιμααποτελέσματα σταπλαίσια της πανευρωπαϊκής έρευνας και αφετέρου θα προσφέρεται γιααξιοποίησηαπό τα κατά τόπους κέντρα πρόληψης που θα έχουν στη διάθεσή τουςσυγκεκριμένεςπληροφορίες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας». Μάλιστα, η κ. Διούδησυμπληρώνει ότισυνήθως την εικόνα οι ειδικοί αντλούν από ανάλογες έρευνες πουδιεξάγονται κατάκύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ την ίδια έρευνα πραγματοποίησετοΕυρωπαϊκό Παρατηρητήριο και το 2004 με δείγμα 10.000 ατόμων από τηνΕλλάδα.Φέτος, ωστόσο, στην έρευνα συμμετέχουν 35.000 μαθητές από την Ελλάδακαι τααποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν σε περίπου ένα χρόνο.
Επικαιροποιημένη εικόνα για τη σχέση των εφήβων με τις ουσίες
Σκοπός της έρευνας είναι να εξετάσει την επικράτηση της χρήσηςεξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές, να διερευνήσει τουςψυχοκοινωνικούςπαράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση αυτών των ουσιών και νασυγκρίνει τηνκατάσταση στην χώρα μας με αυτήν των άλλων χωρών. Τα στοιχεία τηςέρευναςχρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά(EMCDDA), γιατην απεικόνιση του προβλήματος της χρήσης των ναρκωτικών στην Ευρώπηκαι οιπληροφορίες που θα συλλεχτούν από την έρευνα θα συμβάλλουν στοσχεδιασμόαποτελεσματικών πολιτικών για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνωνουσιών καιτην προαγωγή της υγείας των νέων.
Οι μαθητές συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια και απάντησαν σεερωτήσεις σχετικά με τη ζωή τους, τις συνήθειές τους, τις αντιλήψειςτους καιτα ενδιαφέροντά τους, εστιάζοντας στις γνώσεις και τις σχέσεις τους μετοκάπνισμα, το αλκοόλ και τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Οι μαθητές τωνγυμνασίων καιλυκείων κλήθηκαν να συμπληρώσουν διαφορετικά ερωτηματολόγια, καθώς ηηλιακήδιαφορά συνδέεται και με διαφορετική τάση πειραματισμών, άλλεςποσότητες καιάλλη συχνότητα ενδεχομένως.
Με σοβαρότητα και ενδιαφέρον ανταποκρίθηκαν οι μαθητές τηςΞάνθης
Στην Ξάνθη, όπως μας ενημερώνει η κ. Διούδη, οι περισσότεροι μαθητέςαντιμετώπισαν με σοβαρότητα και ενδιαφέρον την έρευνα. «Επίσης θετικόήταν»,προσθέτει η ίδια ότι «στην Ξάνθη δε συναντήσαμε προβλήματα συνεργασίαςμε τασχολεία, όπως έγινε σε άλλες πόλεις και γι’ αυτό η διαδικασία κύλησεομαλά».
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει συγκεντρώσει από την 14χρονη παρουσίατου στην Ξάνθη το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, οι υπεύθυνοιυποστηρίζουν ότι τα στοιχεία από την Ξάνθη δε θα διαφέρουν σημαντικάαπό τα πανελλαδικά.«Η γενική τάση και πανευρωπαϊκά είναι ότι αυξάνεται το ποσοστό πουσχετίζεταιμε ουσίες από μικρότερη ηλικία, ειδικά όσον αφορά στη χρήση αλκοόλ,ωστόσο τοθετικό στην Ελλάδα είναι ότι μπορεί οι έφηβοι να πίνουν αλκοόλ, αλλάδεν έχουμεαυξημένα ποσοστά μέθης, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου η μέθηείναιαυτοσκοπός», εξηγεί η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου. Αναφορικά, μετηναύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, σχολιάζει ακόμη ότι κάτιτέτοιο είναιαναμενόμενο σε περιόδους οικονομικής κρίσης, καθώς η χρήση θεωρείταιδιέξοδος,και πράγματι τη φετινή χρονιά και στο Κέντρο Πρόληψης της Ξάνθης οιεπισκέψειςγονέων πολλαπλασιάστηκαν, όχι τόσο λόγω εμπλοκής των παιδιών μεκάπνισμα,αλκοόλ ή εξαρτησιογόνες ουσίες, αλλά κυρίως λόγω των δυσκολιών πουαντιμετωπίζουν οι γονείς στην επικοινωνία τους με τα παιδιά.
Στα σκαριά και αντίστοιχη πρωτοβουλία για τα δημοτικά
Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθεί μια αντίστοιχηπρωτοβουλία και στα δημοτικά σχολεία. Η πρόταση που κατατέθηκε προςέγκριση αναφέρεταισε ένα πρόγραμμα πρόληψης στηριγμένο σε νέο υλικό, που δημιουργήθηκεαπό ομάδαεργαζομένων του τμήματος Αγωγής Υγείας της 4ηςΔΥΠΕ, σχετικά με τηναποτροπή του καπνίσματος. Το σκεπτικό της πρότασης περιλαμβάνει τηδιερεύνησηστοιχείων σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση τωνμαθητών απόμικρή ηλικία απέναντι στο τσιγάρο και το βαθμό της ενημέρωσής τους.Περισσότερες πληροφορίες ωστόσο, θα γίνουν γνωστές με την έγκριση τουπρογράμματος.