elenidfn@yahoo.com
Ξεκίνησε την προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά η ΦιλοπρόοδηΈνωση Ξάνθης, δίνοντας τη δυνατότητες σε μικρούς και μεγάλους να κάνουναίτηση,ώστε να πάρουν μέρος στα εργαστήρια που θα ξεκινήσουν από Σεπτέμβρη καιήδηέχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των ξανθιωτών.
Για μια ακόμη χρονιά το πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων της ΦΕΞπεριλαμβάνει 20+1 προτάσεις δημιουργικότητας και συγκεκριμένα δίνει τηδυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων σε: 1. Λαογραφία /Λαογρ. Μουσείο, 2.Ραδιόφωνο, 3.Παραδοσιακός χορός/ τραγούδι,4. Μουσική, 5.Θέατρο, 6.Κουκλοθέατρο, 7. Κινηματογράφος, 8. Φωτογραφία,9.Ζωγραφική, 10.Αγιογραφία, 11. Χοροθέατρο, 12. Latin, 13. Tango, 14.Πληροφορική -Νέες Τεχνολογίες, 15. Comics – stop motion animation, 16. Tai chi,17. Μπατίκ,18. Felting, 19. Κόσμημα, 20. Πλεκτική, 21. Κρουστά.
«Χτίζοντας» το πρόγραμμα της νέας χρονιάς στη λογική του «να μην μαςκαθηλώσει η κρίση μέσα» η ΦΕΞ προετοιμάζει τα τμήματα που θαλειτουργήσουνσυντονίζοντας τα προγράμματα των εργαστηρίων, παραλλήλως με το πλήθοςτωνσεμιναρίων και των άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που δρομολογούνται.
Στόχος των εργαστηρίων και του πολιτιστικού προγράμματος, είναι ναδιαδραματίζει η Φ.Ε.Ξ. έναν ενισχυτικό ρόλο στις εκπαιδευτικές δομέςτου τόπουμας. Ο διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου Πασχάλης Ξανθόπουλοςδιευκρινίζειότι τα εργαστήρια της ΦΕΞ δρώντας συμπληρωματικά στην εκπαίδευση δίνουνμίαευκαιρία και μία δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να εμπλουτίσουν τηγνώσητους και να αποκτήσουν μία πιο διευρυμένη και συνδυαστική άποψηαναφορικά με ταενδιαφέροντά τους. Το παράδειγμα που αναφέρει είναι η ζωγραφική, όπου ηβάσηπαραμένει το εικαστικό, αλλά παράλληλα οι μαθητές ασχολούνται και μεχαρακτική,πηλό, φωτογραφία κλπ.
Στα εργαστήρια συμμετέχουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 850ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το αντικείμενο τηςαρεσκείαςτους, ενώ 40 περίπου είναι όσοι έχουν αναλάβει καθοδηγητικό ρόλο στασεμινάρια.Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΦΕΞ, είναι κάτι παραπάνω από απλή συμμετοχή στη γνώση. Είναιανάπτυξησυνεργασίας, φιλίας, ψυχαγωγίας, ενώ δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σεεπαφή ταμέλη με διακεκριμένους ανθρώπους κάθε χώρου.
Όσον αφορά στα σεμινάρια που προετοιμάζονται για να πραγματοποιηθούναπό Σεπτέμβρη η ΦΕΞ σε συνεργασία και με άλλους φορείς οργανώνει μιασειράσεμιναρίων με διάφορες θεματικές ενότητες. Συγκεκριμένα: 1. Γνωριμία μετουςθησαυρούς της Θράκης, 2. Γνωριμία με τα μεγάλα Μουσεία – Γνωριμία μετιςΜεγάλες Εκθέσεις Τέχνης, 3. Γνωριμίαμε τους παραδοσιακούς θησαυρούς του τόπου μου, 4. «Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου για την ΤοπικήΙστορία»,5. «Μελετώ το περιβάλλον και τον πολιτισμό του τόπου μου, μέσα από τιςτέχνεςκαι τα ίχνη του παρελθόντος», 6. «Ελάτε στο Μουσείο να ξεκλειδώσουμετην Τέχνητης Ζωγραφικής», 7. Κινηματογραφική Λέσχη, 8. Μουσική Σκηνή,9.Κουκλοθέατρο γιαεκπαιδευτικούς, 10. Θέατρο σκιών, 11. Animation, 12. Stop motionanimation, 13.Σεμινάρια ΕναλλακτικήςΠληροφορικής& νέων Τεχνολογιών, 14. Εργαστήρια – Εφαρμογές τουΕκπαιδευτικού Δράματος,15. Ραδιοφωνικά Σεμινάρια και ό,τι άλλο βέβαια παρουσιαστεί στην πορείατηςχρονιάς.
Η ΦΕΞ ξεκινά την προετοιμασία από νωρίς αφενός γιατί υπάρχει μεγάλοενδιαφέρον για τα εργαστήρια και αφετέρου διότι όσο οι δράσειςπληθαίνουν καιεμπλουτίζονται μεγαλώνει το πρόβλημα του χώρου και η ΦΕΞ θα κληθεί νααντιμετωπίσει και για τη νέα χρονιά. Ήδη πραγματοποιούνται κάποιεςεργασίεςεξοικονόμησης χώρου στο Σπίτι Πολιτισμού, ωστόσο, όπως εξηγεί οΠασχάληςΞανθόπουλος, η ΦΕΞ βρίσκεται συνεχώς σε αναζήτηση κάποιων χώρων που θαμπορείνα χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει.
Σχετικά με το ενδιαφέρον που συγκεντρώνουν τα εργαστήρια της ΦΕΞ,αλλά και ποικιλία σε δραστηριότητες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα οίδιοςτονίζει ότι: «αυτό που κάνουμε, και που κάνει πάντα και πριν τηνοικονομικήκρίση, είναι η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση με το μικρότερο δυνατόκόστος καιαυτό μας έδειξε ότι αποτελεί ‘χρυσή’ συνταγή».