elenidfn@yahoo.com
Για δεύτερη χρονιά ο δήμος Ξάνθηςκλείνει «ταμείο» με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα με αυξημένο τοέλλειμμα τηςχρήσης του 2010 (2, 387 εκ. ευρώ) σε σχέση με το 2009 (1,478 εκ. ευρώ).Ταέσοδά του με βάση τη σχετική εισήγηση που θα κατατεθεί από το δήμαρχοστοδημοτικό συμβούλιο ανέρχονται στα 30.816.24,92 ευρώ και τα έξοδα στα29.849.027,74 ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο να σχηματίζεται στις975.222, 18ευρώ.
Ο προέλεγχος του απολογισμού-ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσης οικονομικού έτους 2010πραγματοποιήθηκεστη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Πέμπτης και πέρασε κατάπλειοψηφίαμε τον κ. Πούλιο να καταψηφίζει, προτάσσοντας την περαιτέρω αύξηση τουύψουςτων σωρευτικών ζημιών και τον κ. δήμαρχο να κάνει λόγο για έναν«ικανοποιητικόισολογισμό, που δεν ενδιαφέρεται για κέρδη, αλλά για την εξυπηρέτησητωνδημοτών». Στον απολογισμό του π. δήμου Σταυρούπολης (με έσοδα2.190.280,87 ευρώκαι χρηματικό υπόλοιπο 54.178 ευρώ) η Δ.Π. «Πολίτες για την Αλλαγή»ψήφισε μελευκό με το αιτιολογικό ότι αναφέρεται σε μία χρήση που δεν μπορούν ναγνωρίζουν.
Δεν βρισκόμαστε στην τραγικήκατάσταση άλλων δήμων της χώρας
Κοινή ήταν η παρατήρηση τουδημάρχου και του κ. Πούλιου ότι ο δήμος Ξάνθης δεν αντιμετωπίζει ταυπέρογκαπροβλήματα και τα δυσθεώρητα χρέη άλλων δήμων. Ωστόσο, ο κ. Πούλιοςέδωσεέμφαση στο γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 55% οι σωρευμένες ζημίες, με τοέλλειμματης χρήσης του 2009 να φτάνει τις 646.000 ευρώ και του 2010 τις 809.000ευρώ.Υπογράμμισε δε, ότι: «το μόνο παρήγορο θα ήταν να αυξηθούν τα ίδιαέσοδα από ταυπόλοιπα έσοδα, που σήμερα βρίσκονται σε αναλογία 37% προς 63%, ώστε ναπατά σείσα πόδια ο δήμος Ξάνθης, χωρίς να εξαρτάται από έκτατους πόρους πουδεν μπορείνα υπολογίσει για να κάνει το σχεδιασμό» και για μια ακόμη φοράυποστήριξε ότιαυτό θα γίνει μόνο με την αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας.
Οδήμαρχος δήλωσε ότι ο ισολογισμός είναι τοτελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει, πράγμα που στήριξε στην πεποίθησήτου ότιο δήμος δεν είναι επιχείρηση και δε νοιάζεται για το κέρδος παρά για τηβελτίωση της ζωής των δημοτών. «Άλλωστε», πρόσθεσε, «σε 1, 2 ή 3 χρόνιαοισολογισμός ενδεχομένως να κλείνει με θετικό πρόσημο, παρότι θαπτωχεύει καιαυτό θα συμβεί γιατί δε θα γίνονται έργα και επενδύσεις». Ακόμη,συμπλήρωσε ότιτα έσοδα δεν αυξάνονται γιατί ο δήμος Ξάνθης έκανε την επιλογή να μηναυξήσειδημοτικά τέλη και πόρους για να μην επιβαρύνει τους πολίτες σε αυτή τηδύσκοληοικονομική συγκυρία.
Πριν το στάδιο των τοποθετήσεων ηαξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τηνΟικονομικήΥπηρεσία και το δήμαρχο. Ιδιαιτέρως απασχόλησε το έλλειμμα από τουςεπαγγελματίες του παζαριού (με το συνολικό ύψος των ανείσπρακτων στο1,2 εκ.ευρώ), ωστόσο η προϊσταμένη κ. Ταραρά εξήγησε ότι η υπηρεσία εξάντλησεόλα ταμέσα διεκδίκησης για όλο το ποσό αυτό ενώ εκκρεμούν ακόμη 600.000 απότουςτμηματικούς καταλόγους που τρέχουν.
Αρνητικά σχολίασε επίσης ο κ.Πούλιος ότι στον κωδικό των εσόδων διαφήμισης εμφανίζονται μόνο 846ευρώ (τοχρόνο) από τον πίνακα των ηλεκτρονικών διαφημίσεων και τίποτε άλλο.Τόνισε ότιαυτή η εικόνα δεν τιμά το δήμο. Η κ. Ταραρά απάντησε ότι η εταιρία πουείχεδανειστεί τα στέγαστρα των στάσεων έχει πτωχεύσει και η υπόθεση έχειπάρει τηδικαστική οδό για την επαναπόκτηση του δικαιώματος χρήσης τωνστεγάστρων.Ακόμη, συζήτηση έγινε στον τομέα των εξόδων γύρω από την υπέρβαση τωνπροϋπολογισμένων τόκων, αλλά και τις εγγυήσεις του δήμου προς τη ΔΕΥΑΞύψους 4εκ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από τα οποία ποσό283.000 ευρώκατέπεσε, με αποτέλεσμα να επωμιστεί το χρέος ο δήμος.
Μείωση 1 εκ. ευρώ της δαπάνηςστους μισθούς προϋπολόγισαν οι υπάλληλοι
Με βάση τη νέα διαδικασία τουΚαλλικράτη που επιβάλει υποβολή λογαριασμού εσόδων- εξόδων ανά τρίμηνο,ηΟικονομική υπηρεσία του δήμου στα πλαίσια της συζήτησης του σχετικούθέματοςπρότεινε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των δαπανών για τους μισθούς τωνυπαλλήλωνκατά 1 εκ. ευρώ περίπου. Η κ. Ταταρά εξήγησε ότι αυτές οι αποκλείσειςλαμβάνουνχώρα καθότι ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του Καλλικράτη είναιανιχνευτικός.Εξήγησε ότι βασικοί παράγοντες για τις εκτιμήσεις της υπηρεσίαςαποτελούν ησυνένωση με τη Σταυρούπολη και οι μεταβιβαζόμενες υπηρεσίες, ωστόσο οιεξελίξεις διαμόρφωσαν διαφορετικά δεδομένα, αφού για παράδειγμα, εντέλει,Πρόνοια και Πολεοδομία πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.παράλληλα, οιπερικοπές των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων μειώνουν έτι παραπάνω τησχετικήδαπάνη.