Από τα104βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι σήμερα οιδημόσιοιυπάλληλοι, θα παραμείνουν μόνο η οικογενειακήπαροχή, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής ΣχολήςΔημόσιας Διοίκησης και τα επιδόματα εορτών και αδείας, ταοποία είναιιδιαίτερα δύσκολο να ενσωματωθούν στο βασικό μισθολόγιο.
Τοεπίδομαθέσης, θα διαφοροποιείται με κριτήρια την εκπαιδευτική βαθμίδα κάθευπαλλήλου(Υποχρεωτική, Δευτεροβάθμια, Τεχνολογική ή Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση),τομισθολογικό κλιμάκιο και ενδεχομένως και τον βαθμό κάθε εργαζομένου.
Αναλυτικότερα,σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, τα επιδόματα πουδιατηρούνταιαλλά και το νέο που θεσπίζεται διαμορφώνονται ως εξής:
1.Οικογενειακής παροχής. Το επίδομααυτό ισχύει με τον ίδιοτρόπο για το γενικό και τα ειδικά μισθολόγια και περιλαμβάνει:
-Επίδομαγάμου 35 ευρώ.
-Επίδοματέκνων 18-73 ευρώ ανά τέκνο.
Επίσης,τοεπίδομα γάμου προβλέπεται από τη Εθνική Γενική Συλλογική ΣύμβασηΕργασίας καιτις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ανέρχεται σε 10% επί τουβασικούμισθού (74 ευρώ στην ΕΓΣΣΕ), ενώ σε κάποιες συλλογικές συμβάσειςπροβλέπεταικαι επίδομα τέκνων. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση τουεπιδόματος, με πιθανή αναμόρφωση του ύψους της παροχής. Επίσης,προτείνεται ηόποια μεταβολή γίνει να είναι οριζόντια σε γενικό και ειδικά μισθολόγια.
2. ΕπίδομαΜεταπτυχιακού καιΑποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Το επίδομααυτό, σήμερα ανέρχεται σε 75 ευρώ γιαδιδακτορικό, 45 ευρώ για μεταπτυχιακό και 40 ευρώ για τους αποφοίτουςτηςΕθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Ισχύει με τον ίδιο τρόπο για τογενικό καιτα ειδικά μισθολόγια, στα οποία επίσης αμείβεται με το ίδιο ποσό. Γιατοεπίδομα αυτό το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρεις λύσεις:
-Παραμένειως έχει, με πιθανή αναμόρφωση ποσού.
-Αμείβεταιμόνον εφ’ όσον απαιτείται για την κατάληψη της συγκεκριμένης θέσης,αλλά όχιγια όλες τις θέσεις του ίδιου βαθμού.
– Δεναμείβεται, αλλά λαμβάνεται υπόψη σε κάθε αξιολόγηση για προαγωγή μεσυγκεκριμένο αριθμό μορίων, οπότε δίνει μεγαλύτερη δυνατότητα προαγωγής-καριέρας.
3. Επίδομαεορτών αδείας. Σήμεραανέρχεται σε 1.000 ευρώετησίως για το σύνολο των επιδομάτων αυτών και καταβάλλεται εφ’ όσον οιαποδοχές σε δωδεκάμηνη βάση δεν υπερβαίνουν τις 3.000 ευρώ ανά μήνα.Προς τοπαρόν δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή του υφιστάμενου επιδόματος.
4. Επίδομαπροβληματικών καιπαραμεθορίων περιοχών.Σήμερα το επίδομα κυμαίνεται από 40 έως 50 ευρώ για τις προβληματικές,ενώ εάνπρόκειται για προβληματική και παραμεθόρια περιοχή, το επίδομααυξάνεται στα120 ευρώ. Προτείνεται το επίδομα να παραμείνει μόνο για νησιωτικές καιορεινέςπεριοχές με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια. Επίσης, θα εξεταστεί ανπρέπεινα παραμείνει για παραμεθόριες περιοχές. Στην περίπτωση που αποφασιστείηδιατήρηση για τις παραμεθόριες, θα παρέχεται μόνον εφ’ όσον δενσυντρέχουνλόγοι εντοπιότητας. Αντίθετα, η εντοπιότητα θα μοριοδοτείται στονδιορισμό.
5. Επίδομα θέσης. Προτείνεται ηθέσπιση επιδόματοςθέσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων(θέσηςευθύνης, υπουργείου/φορέα, αντικειμένου εργασίας) και ενδεχομένως καιτοεπίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εφ’ όσον δεν παραμείνειδιακριτό.Η ύπαρξή του, όπως αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών,είναιεπιβεβλημένη, ιδίως στην περίπτωση που η μετάβαση στο νέο μισθολόγιο θαγίνει μεκριτήρια την εκπαιδευτική βαθμίδα, το μισθολογικό κλιμάκιο και ίσως τονβαθμότου υπαλλήλου. Το επίδομα θα καλύψει τυχόν απαιτούμενη διαφοροποίησηαμοιβήςμεταξύ του ίδιου βαθμού.