Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Πίστευε ότι ο χρόνος θα τον δικαιώσει…

Πίστευε ότι ο χρόνος θα τον δικαιώσει…

0

Τέσσερις μέρες πριν, στις 16 Αυγούστου 2010, πέθανε απόθερμοπληξία σε ηλικία 87 ετών ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης, αφότουείχεμεταφερθεί με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού στοΚρατικόΝοσοκομείο Νίκαιας. Ο Δημήτρης Ιωαννίδης, που φέρει τον τίτλο τουαόρατουδικτάτορα, γιατί προτιμούσε να «δίνει» τις ανώτατες διοικητικές θέσεις,κρατώντας ο ίδιος ουσιαστικά την εξουσία, χαρακτηρίζεται ο σκληρότεροςτων δικτατόρωνπου μαχόταν σθεναρά το φιλελευθερισμό, πράγμα που τον έκανε να έρθει σεσύγκρουση ακόμα και με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, όταν ο τελευταίοςπροσπάθησε ναφιλελευθεροποιήσει το καθεστώς, περί τα μέσα του 1973.
Σήμερα το «Ε» δημοσιεύει μία άγνωστη συνέντευξη του ΔημήτρηΙωαννίδη στον ξανθιώτη δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιαννίδη, όταν το 1975καθότανγια τρίτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οι απαντήσεις του είναιαποκαλυπτικές, καθώς διατείνεται με πείσμα ότι «ο χρόνος θα τονδικαιώσει»,μιλά για το πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Μαρκεζίνη του οποίουήτανπαλαιότερα οπαδός, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι αυτός ήταν οκύριος εκφραστήςτης αδιάλλακτης πτέρυγας των πραξικοπηματιών, καθώς αναφέρεται επίσηςκαι στοθέμα του πετρελαίου του Αιγαίου και των Αμερικανικών βάσεων με στοιχείαπουόταν άνοιξε τα χαρτιά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν ότι ήξερε πολύκαλά τιέλεγε.
 
Η συνέντευξη στονΤάσο Κοντογιαννίδη
 Το Φλεβάρη του 1976,ο Δ. Ιωαννίδηςκαθόταν  για τρίτηφορά στο εδώλιο τουκατηγορουμένου. Οι προηγούμενες δυο ήταν για το πραξικόπημα και ταγεγονότα τουΠολυτεχνείου και η τρίτη για το «πραξικόπημα της πιτζάμας».
Πλησίασα τον Ιωαννίδη, στοδιάλειμμα της τελευταίας δίκης, όταν γινόταν η διάσκεψη των δικαστώνγια ναβγάλουν την απόφαση και του ζήτησα να μου κάνει μια δήλωση για τηναναμενόμενηαπόφαση που δεν θα ήταν διαφορετική από την πρόταση του εισαγγελέα(δέκα έτηκάθειρξη). Αφού μου έκανε τη δήλωση προχώρησα και σε άλλες ερωτήσειςστιςοποίες ο αόρατος δικτάτορας απάντησε με προθυμία.
– Κύριε Ιωαννίδη, κοντά σταισόβια, άλλα δέκα χρόνια φυλακή, τι σημαίνει αυτό για σας;
Ιωαννίδης: Απολύτως τίποτα. Και ηδίκη αυτή, όπως και οιπροηγούμενες, ήταν δίκες σκοπιμότητες. Πιστεύω ότι ο χρόνος θα μεδικαιώσει.
– Τι εννοείτε;
Ιωαννίδης: … ότι θα έλθει η μέρα πουθα δικαιωθώ.
– Πώς θα δικαιωθείτε, όταν έχετεήδη στην πλάτη τόσες φορές ισόβια δεσμά…
Ιωαννίδης: Πιστεύωότι ο χρόνος θα με δικαιώσει…
 ( μετά από μικρήδιακοπή – λόγω έλευσης τωνδικαστών- συνεχίζουμε)
-Κύριε Ιωαννίδη, ποια είναι ηκαταγωγή σας; Στον καιρό της παντοδυναμίας σας, κάποιοι έλεγαν ότιείσθεΠόντιος και μάλιστα από τη Δράμα και άλλοι έλεγαν από την Καλαμάτα…
Ιωαννίδης: Η καταγωγή μου είναι απότα Ιωάννινα. Ο πατέρας μου ήταντο 1912-13 φαρμακοποιός στα Γιάννενα και περιόδευε στα χωριά χορηγώνταςφάρμακα. Έλεγαν οι χωρικοί ο Γιαννιώτης, ο Γιαννιώτης, και έτσι έγινεμετά οΙωαννίδης.
-Όταν επεχείρησες να ανατρέψειςτον Παπαδόπουλο, πόσο σίγουρος ήσουν ότι θα πετύχεις;
Ιωαννίδης: Εκείνο τον καιρό, οΠαπαδόπουλος είχε μαζί του μόνο τουςστρατηγούς και όπως ξέρετε τον Στρατό και τις μονάδες δεν τις διοικούνοιστρατηγοί. Είχα, σε επίπεδο συντάγματος και τάγματος όλους τουςδιοικητές μαζίμου κι αυτούς δεν τους επηρέαζε ο Παπαδόπουλος αλλά εγώ. Γι αυτό καιδεν άνοιξεμύτη.
-Κάποιοι, όπως ο Παττακός, τονπροειδοποιούσαν ότι θα τον ανατρέψεις…
Ιωαννίδης: Εγώ γνωρίζω ότι δεν τοήξερε. Και να το ήξερε, δενμπορούσε να κάνει τίποτα…
-Γιατί τον ανατρέψατε;
Ιωαννίδης: Είχε ξεφύγει από τιςαρχές και τους στόχους τηςΕπαναστάσεως.
-Ανατρέψατε και τον Μαρκεζίνη τουοποίου πριν από 20 χρόνια ήσασταν οπαδός!…
Ιωαννίδης: Ναι, τότε, αλλά τώρα ο κ.Μαρκεζίνης ακολουθούσε γραμμήπου ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον.
-Κάνατε λάθη;
Ιωαννίδης: Μόνο εκείνος που κυβερνάδια της αδρανείας, δεν κάνειλάθη. Μόνο η αδράνεια, όπως έλεγε ο Μαρκεζίνης, δεν συνεπάγεται λάθη…
-Σας ονόμασαν  αόρατοδικτάτορα, τι λέτε;
Ιωαννίδης: Κυβερνούσαν συνεργάτεςμου κι εγώ ήμουν απλός στρατιώτης. Θα πρέπει να ξέρουν, ότι ο Ιωαννίδηςδενέχει να κρύψει τίποτα, ο Ιωαννίδης ζούσε σε γυάλινο σπίτι ορατό απόόλους…
-Γιατί δεν βγαίνατε  τότεστην παντοδυναμία σας, να μιλήσετε στολαό, τι σας εμπόδιζε;
Ιωαννίδης: Ίσως ήταν λάθος μου. Καιγια να γυρίσω στην αρχική μαςκουβέντα, αν πέρσι, μετά την μεταπολίτευση, μιλούσα, όλοι θα ήθελαν ναμελιντσάρουν, εφέτος με ακούτε με κάποια ανοχή, μετά από ένα χρόνο θα μεακούτεμε συμπάθεια και μετά  λίγαχρόνια θα μεπαραδέχεστε… Πιστεύω ότι ο χρόνος θα με δικαιώσει.
-Με τους Αμερικανούς τι σχέσειςείχατε, με ποιους συνομιλούσατε;
Ιωαννίδης: Με κανέναν και ας λένε οιδημοσιογράφοι ότι ήμουνπράκτορας τους…
-Νομίζετε ότι σας πρόδωσαν οιΑμερικανοί; Σας υποστήριζαν, τι άλλαξε;
Ιωαννίδης : ΄Όλα ξεκίνησαν από ταπετρέλαια του Αιγαίου που ήθελανα βγάλω κι ενοχλούσε τους Αμερικανούς. Τον Απρίλιο του 1974 είχα έλθει σ’ επαφή με τους Ρουμάνουςκαι θα ταέβγαζα. Αυτό βέβαια δεν τους άρεσε. Μου μετέφεραν μηνύματα ότι θακόψουν τηνστρατιωτική βοήθεια και τον εξοπλισμό και εγώ τους είπα τότε υπάρχειθέμαπαραμονής των βάσεων σας… Όταν όμως έχεις να προασπίσεις ένα Αιγαίο,χωρίς τοναπαιτούμενο εξοπλισμό, υπάρχει τότε σοβαρό πρόβλημα…
-Για το κυπριακό, που σε θεωρούννεκροθάφτη της Κύπρου;
Ιωαννίδης: Θα έλθει και η ώρα τουκυπριακού, έχω κι εγώ τα χαρτιάμου και τα έχω πολύ καλά φυλαγμένα…
-Τι εννοείτε;
Ιωαννίδης:  Ότανθα έλθει ηώρα θα τα πούμε, γι αυτό λέω ότι θα δικαιωθώ.
Ακολούθησε η απόφαση τουΔικαστηρίου με την οποία ο Ιωαννίδης καταδικάστηκε σε δέκα χρόνιακάθειρξη. Ηδήλωση που  μου έκανε  αμέσως μετά, ήταν : « Μετάαπό τόσα που έχουνσυμβεί, τι άλλο να περιμένει κανείς…»
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανάσα ρευστότητας στην αγορά

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com  Ανάσα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων της Αν…