Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Και το όνομα αυτής ‘Δημοκρατική Συμμαχία’

Και το όνομα αυτής ‘Δημοκρατική Συμμαχία’

0

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com
 
Έχει ο πολιτικός καιρός γυρίσματα και βρέθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννηστη θέση του Αντώνη Σαμαρά που απομακρύνθηκε από τους κόλπους της ΝέαςΔημοκρατίας, προκειμένου να ιδρύσει το δικό του αυτόνομο κομματικόφορέα το1993, ο οποίος ευτύχησε, μετά την αποτυχία του εγχειρήματός του, ναδιατελέσειπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικήςαντιπολίτευσης.
Από την Κυριακή τα συναισθήματα αυτά βιώνει και η Ντόρα Μπακογιάννη17 χρόνια μετά, με την ίδρυση του νέου της κόμματος με το όνομα‘ΔημοκρατικήΣυμμαχία’ ένα χρόνο σχεδόν μετά την ετυμηγορία της ‘γαλάζιας’ βάσης πουέχρησε–για πρώτη φορά με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες- τον Αντώνη Σαμαράπρόεδρο τηςπαράταξης.
Από προχθές λοιπόν, πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν τα χαρακτηριστικάτου νέου κόμματος αντλώντας ερεθίσματα από την ιδρυτική διακήρυξη αρχώναπό τοθέατρο Μπάτμιντον, αλλά και τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ταπρωτοκλασάταμέλη του, όπως οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ. Κιλτίδης και Μαρκογιαννάκης,οανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Σκυλάκης και η πρώην υπουργός κ.Καλαντζάκου. Η‘Δημοκρατική Συμμαχία’ αποτελεί ένα κεντρώο κόμμα με φιλελεύθερηκατεύθυνση πουγεννιέται με κύριο προβληματισμό τον πολιτικό σχεδιασμό της οικονομικήςδιαχείρισης όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στοΜνημόνιο καιτους δανειστές της. Σε δηλώσεις της η κ. Καλαντζάκου μίλησε για ένακόμμαανοιχτό σε συμμαχίες, αλλά με ελάχιστα εχέγγυα, όπως πχ η στήριξη τηςελεύθερηςαγοράς, αποκλείοντας με αυτή την έννοια συμπόρευση με τις δυνάμεις τουαριστερού χώρου, ενώ και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε ανοιχτό τοενδεχόμενοσυνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου μάλιστα την απόφαση στήριξεαναφορικά μετην προσχώρηση της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
 
ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Ξάνθης σχολιάζουν…
Την απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη που αποτέλεσε απόρροια τηςσυνολικής στάσης της από το πέρας των βουλευτικών εκλογών βλέπουν μεκαχύποπτομάτι τόσο ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχιλλέας Τσαρτσάρας όσο και ηπρόεδρος τηςΝΟΔΕ Σούλα Ιακωβίδου, η οποία στις εκλογές ανάδειξης προέδρου τουκόμματος είχεταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά.
Ο κ. Τσαρτσάρας ισχυρίζεται ότι «καθένας μπορεί να εκφράσει αυτό πουπρεσβεύει, ωστόσο η επιλογή ίδρυσης ενός νέου κομματικού φορέα από τηΝτόραΜπακογιάννη αντανακλά την ήττα της στην αναμέτρηση για την ηγεσία τηςΝέαςΔημοκρατίας». Και αν και η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται να «έκλεισε τομάτι» στοΠΑΣΟΚ –με δεδομένο μάλιστα ότι στην ταυτότητα του κόμματος πεμπτουσίααποτελείο σχηματισμός συμμαχιών- ο γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ απαντά αφοπλιστικά:«Μόνο ανη Ντόρα γίνει ΠΑΣΟΚ», θέλοντας να υπογραμμίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζειμορφήκαι δεν υπάρχει περίπτωση να μεταχειριστεί τέτοιες πρακτικές. Μάλιστα,διευκρινίζει ότι στην ψηφοφορία για την αποδοχή της βοήθειας του ΔΝΤ ηάλλοτεδυνατή κυρία της ΝΔ «δε στήριξε το ΠΑΣΟΚ, αλλά στήριξε για το καλό τηςπατρίδας».
Ως «κάλυψη προσωπικής φιλοδοξίας» χαρακτήρισε η πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ.Σούλα Ιακωβίδου την ίδρυση του νέου κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη,δίνονταςτην αίσθηση ότι αποτελεί μία προσπάθεια που δε θα καταφέρει ναορθοδοποδίσει.Μάλιστα, επικριτικά συμπληρώνει ότι «δε δέχτηκε την ετυμηγορία τωννεοδημοκρατών για την ανάδειξη προέδρου και γι’ αυτό διάλεξε μοναχικόδρόμο».Πάντως, όταν της απευθύνουμε το ερώτημα πιθανής αλλαγής ισορροπιών στηνπόλημας με δεδομένο ότι η πλειονότητα των αιρετών είχε ταχθεί στο πλευρότης ΝτόραςΜπακογιάννη κατά τις εσωκομματικές εκλογές, η κ. Ιακωβίδου σημειώνειότι: «δεδημιουργείται κανένα θέμα στην Ξάνθη. Η πόρτα της ΝΔ είναι για όλουςανοιχτήκαι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ενωμένα καισυντεταγμένακαι με αίσθημα αναγέννησης μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών».
 
Ξέρει η Ντόρα τη συνταγή της μακροημέρευσης;
Τι κάνει τη Ντόρα να πιστεύει ότι το εγχείρημά της θα επιτύχει σεαντίθεση με πόσες άλλες από το χώρο της δεξιάς και της αριστεράς, οιοποίεςναυάγησαν, αφήνοντας και πάλι ελεύθερο πεδίο μάχης για τα δύο κόμματαεξουσίας;Ο ΛΑΟΣ είναι το μόνο τόλμημα που παγιώθηκε, ενώ η Δημοκρατική Αριστεράείναιαυτό που δεν έχει κριθεί ακόμη επισταμένως. Ένα πρώτο ζήτημα είναι οχαρακτήραςτου κόμματος, δηλαδή αν θα ιδρυθεί ένα αμιγώς φιλελεύθερο κόμμα,αντίστοιχο τουΕυρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων και των αντίστοιχων της υπόλοιπηςΕυρώπης,έλκοντας τον κεντρώο κόσμο της βάσης της ΝΔ που δεν ικανοποιείται απότο δεξιόπροφίλ του προέδρου της ΝΔ ή αν θα επιλέξει κάτι ‘λίγο απ’ όλα’προσπαθώντας νασυσσωρεύσει τη δυσαρέσκεια των ‘γαλάζιων’ ψηφοφόρων και να προσποριστείταοφέλη της αποδυνάμωσης του δικομματισμού. Κι ένα δεύτερο στοίχημα είναι αυτό της στελέχωσης, που ταπρώτα σημάδιαδεν είναι και ιδιαίτερα ευοίωνα όσον αφορά την ανανέωση και τηνενίσχυση τουχαρακτηριστικού της διαφορετικότητας αναφορικά με τις ήδη υπάρχουσεςπολιτικέςδυνάμεις.
Όπως και να χει η Ντόρα Μπακογιάννη έγινε από προχθές αυτόνομοςένοικος της πολυκατοικίας, προσθέτοντάς της και μία ελιά, όπως και τοσύμβολοτου κόμματος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Με στόχο το «μπλοκάρισμα» στην ανεργία

Τάξη στον τομέα της εργασίας σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας επιχειρεί να βάλει το υπουρ…