Επιμέλεια: ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
Καθημερινή “μάχη” με το πορτοφόλι τους δίνουν οιΈλληνες προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς και ν’ ανταπεξέθουν σταέξοδα τουνοικοκυριού τους. Η φτώχεια τους χτύπησε την πόρτα καθώς μεγάλη έρευνατου Ευρωβαρόμετρουγια τον κοινωνικό αντίκτυπο της κρίσης στις χώρες-μέλη της ΕΕ πουδόθηκε στηδημοσιότητα εμφανίζει του Έλληνες στην πρώτη θέση ανάμεσα στους 27 πουέχουνπληγεί περισσότερο από την κρίση.
Συγκεκριμένα: Το 43,9% των Ελλήνων (15,1% στην ΕΕ) δηλώνειότι δίνει συνεχώς αγώνα για να πληρώσει τους λογαριασμούς τουνοικοκυριού τουκαι το 93,7% των συμπολιτών μας (74,7% στην ΕΕ) πιστεύει ότι η φτώχειαέχειπαρουσιάσει αύξηση στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η έρευναπραγματοποιήθηκετο Μάιο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Πόσο έχει πλήξει τηνΕυρώπη η κρίση
Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 73,2% των Ρουμάνων και το69,3% των Ελλήνων -πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ με μέσοκοινοτικόόρο 28,4%- θεωρούν ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες θα υπάρξειεπιδείνωση τηςοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους. Εξάλλου, στην ερώτηση γιατομέγεθος της φτώχειας στη χώρα τους, το 50,3% των Ελλήνων απαντά ότι ηφτώχειαπλήττει το 30% του πληθυσμού (29,5% στην ΕΕ), τo 32,6% θεωρεί ότι ηφτώχειααφορά το 20% του πληθυσμού (31,1% στην ΕΕ), το 10,9% εκτιμά ότι φτωχοίείναι το10% του πληθυσμού (22,6% στην ΕΕ), το 3,5% εκτιμά ότι 5% των Ελλήνωνείναιφτωχοί (8,3% στην ΕΕ) και μόνο το 1,7% των συμπολιτών μας απαντά ότι ηφτώχειαστην Ελλάδα είναι κάτω από 5% (3,7% στην ΕΕ). Σε ό,τι αφορά τιςεπιπτώσεις τηςκρίσης στις συντάξεις, από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ότι το 51% τωνΕλλήνων(πρώτοι στην ΕΕ με μέσο κοινοτικό όρο 27,1%) αναμένει ότι θα λάβειμειωμένησύνταξη από την προσδοκώμενη, ενώ το 17% (20,3% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θαυποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα από ό,τι είχαν αρχικάσχεδιάσει.
Εξάλλου το 30,2% των Ρουμάνων, το 28,8% των Λετονών και το28,3% των Ελλήνων (14,6% στην ΕΕ) δηλώνουν ότι ανησυχούν έντονα για τοενδεχόμενο στα γηρατειά τους το εισόδημά τους να μην επαρκεί για νατουςεξασφαλίσει να ζουν αξιοπρεπώς. Ακόμη, το 28,8% των Ελλήνων (16,9% στηνΕΕ)δηλώνει ότι στη διάρκεια των δώδεκα τελευταίων μηνών υπήρξε στιγμή κατάτηνοποία δεν είχε χρήματα να εξοφλήσει πάγιους λογαριασμούς, να αγοράσειτρόφιμα ήάλλα καταναλωτικά αγαθά.
Φόβος καιαπαισιοδοξία…
Παράλληλα, το 30,2% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) εκφράζουνφόβους ότι τους επόμενους δώδεκα μήνες υπάρχει κίνδυνος να μην είναι σεθέση ναπληρώσουν έγκαιρα το ενοίκιο του σπιτιού τους ή κάποιο δάνειο.
Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 34,9% των Ελλήνων(18% στην ΕΕ) που απασχολούνται δηλώνουν ότι τους επόμενους δώδεκαμήνες δενείναι καθόλου σίγουροι πως θα διατηρήσουν τη σημερινή θέση εργασίαςτους και το73% (49% στην ΕΕ) πιστεύουν ότι είναι “απίθανο ή μάλλον απίθανο” ναβρουν δουλειά σε περίπτωση που απολυθούν.