Λουκέτο για ένα μήνα…μόνο;

0

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
 
 
 
«Φωτιές» άναψε στους εργαζόμενους του 412 Γενικού ΣτρατιωτικούΝοσοκομείου Ξάνθης αλλά και στην τοπική κοινωνία η είδηση ότι τουπουργείοΥγείας προτίθεται να κλείσει το 412 και ΓΣΝ Ξάνθης και το 492 ΓΣΝΑλεξανδρούπολης. Η πληροφορία διακινήθηκε εσωτερικά όταν έγινε γνωστήστουςεργαζόμενους προφορική εντολή του αρμοδίου από το ΓΕΣ ότι αναστάλθηκεπροσωρινάη ροή περιστατικών προς εξέταση, νοσηλεία και πάσης φύσεως παροχήςυπηρεσιώνυγείας προς τα εν λόγω στρατιωτικά νοσοκομεία για ένα μήνα.
 
Για ένα μήνα αναστολή της λειτουργία του ΣτρατιωτικούνοσοκομείουΞάνθης και βλέπουμε…
Η εντολή είναι σαφής ότι πρόκειται για ένα μήνα αναστολής τηςλειτουργίας των στρατιωτικών νοσοκομείων Ξάνθης – Αλεξανδρούπολης  και μάλιστα σε σχετικόέγγραφοαναφέρεται  ότι μέσασ’ αυτό το χρονικό διάστημαθα καταγράφονται τα περιστατικά που παραπέμφθηκαν στα νοσοκομεία καθώςκαιότι  θα αξιολογηθείη εφαρμογή τουαναφορικά με τα προβλήματα που θα ανακύψουν. Επίσης ορίζεται η προώθηση του οποιουδήποτεπεριστατικού προςτο Νοσοκομείο Ξάνθης ή το Πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης καθώς καιηδιάθεση του ιατρικού προσωπικού τους μετά από συνεννόηση με τουςδιοικητές γιατην ενίσχυση των νοσοκομείων στην αντιμετώπιση των περιστατικών.
 
Είναι παλιά ιστορία…
Όμως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι και στο παρελθόν και επίυπουργού κ. Τσοχατζόπουλου (κυβέρνηση Σημίτη) και επί Μεϊμαράκη(κυβέρνησηΝ.Δ.) το θέμα είναι ανακινηθεί και μεθοδευόταν κατ’ αυτό τον τρόπο καιαπετράπημετά από παρεμβάσεις του κ. Παναγιώτη Σγουρίδη ο οποίος προέβη σε μιασειράενεργειών και επερωτήσεων στη Βουλή, δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότιυπάρχει εκνέου μεθόδευση προς αυτή την κατεύθυνση και ότι πλέον αυτή είναι ηπολιτική καιη στρατιωτική βούληση. Ιδιαίτερα δε τώρα που έχει ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο ότιέρχονται συγχωνεύσεις και λουκέτα στα νοσοκομεία, προκειμένου ναπεριοριστεί η«μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού από τις δαπάνες υγείας.
 
Τι φοβούνται οι εργαζόμενοι
Την ανησυχία τους και μια σειρά ερωτηματικών εκφράζουν οιεργαζόμενοι στο 412 ΓΣΝ Ξάνθης σε επιστολή τους προς τον υφυπουργόΥγείας κ.Τιμοσίδη Μιχάλη και αναφέρουν τους λόγους που θα πρέπει να επανεξαστείμιατέτοια απόφαση Συγκεκριμένα αναρωτιούνται: «Γιατί επιλέχθηκαν, και μετικριτήρια τα παραπάνω Στρατιωτικά Νοσοκομεία 412 & 492 ΓΣΝ, πουεδρεύουν καιτα δύο στην ίδια ευαίσθητα ακριτική περιοχή της Θράκης;
Γιατί δεν υπήρξε χρόνος διαβούλευσης – ενημέρωσης του Στρατιωτικούκαι πολιτικού προσωπικού των παραπάνω Νοσοκομείων ,γιατί τόση βιασύνηπροκειμένου να εκτελεστεί η παραπάνω διαταγή μήπως θέλουν να εφαρμοσθείωςτετελεσμένο προς την τοπική κοινωνία; Ο λόγος ύπαρξης των παραπάνω δύονοσοκομείων δεν είναι μόνο η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών προς τοΣτρατιωτικόπροσωπικό και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής (ορεινή περιοχήΡοδόπηςευρύτερα), αλλά και Εθνικός, γιατί η ύπαρξη τους αποτελεί ένεσηψυχολογική στοτοπικό πληθυσμό.( δημιουργούνται με την παραπάνω ενέργεια σενάριααρνητικά γιατην ασφάλεια και το μέλλον του τόπου μας .
Με την παραπάνω προτεινόμενη από την ηγεσία λύση δεν εξοικονομούνταιοικονομικοί πόροι διότι τα κτίρια όπου στεγάζονται αμφότερα τανοσοκομεία είναιιδιοκτησίας του Στρατού. Θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα έξοδαμισθοδοσίας έστωκαι αν μετεγκατασταθούν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ότι χρειαζόμαστε σήμεραγια ναλειτουργήσουμε φάρμακα υλικά κ.λ.π. θα χρειασθούμε και εκεί.  Σας ενημερώνουμε ότι τανοσοκομεία αμφότεραλειτουργούν χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα όσο αφορά την υλικοτεχνικήυποδομήκαι την ειδίκευση του προσωπικού, εκτός της έλλειψης κάποιωνειδικοτήτων ιατρώνπου είναι θέμα της ηγεσίας π.χ. αναισθησιολόγου, οφθαλμιάτρου στο 412ΓΣΝκ.λ.π. Η παραπάνω υλικοτεχνική υποδομή θα τείνει να αχρηστευθεί με τηνπάροδοτου χρόνου».
 
Όλο το βάρος στο νοσοκομείο Ξάνθης                                                      
Τέλος να σημειώσουμε ότι τις επόμενες μέρες στα Κέντρα Νεοσυλλέκτωνπρόκειται να παρουσιαστεί η τελευταία ΕΣΣΟ με 500 νεοσύλλεκτους στη Σταυρούπολη και 250 στοκέντρο τουΠαρανεστίου. Με δεδομένο ότι το Στρατιωτικό νοσοκομείο Ξάνθης είχε  30 – 40 προσαγωγέςπεριστατικών την ημέραεύκολα μπορεί να υπολογίσει κανείς πόσο θα επιβαρυνθεί επιπλέον τονοσοκομείοΞάνθης και το νοσοκομείο της Δράμας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έβαλε νερό στο κρασί της η διοίκηση

Αίσιο τέλος είχαν 8 μηνών κινητοποιήσεις με 50 στάσεις εργασίας και 24ωρες απεργίες του σω…