Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2010 Καιρός τα λόγια περί γεωθερμίας να γίνουν έργα!

Καιρός τα λόγια περί γεωθερμίας να γίνουν έργα!

0

ΜαριάνναΞανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr
 
   
Μνημόνιον…ολιγωρίας, πολιτικής νωθρότητας και αερολογιών, έχει …υπογράψει ο νομός σ’ ότι αφορά το θέματης αξιοποίησης της γεωθερμίας! Ένας κρυμμένος θησαυρός τα δύογεωθερμικά πεδία(Κεσσάνης – Ποταμιάς και Ερασμίου) και τόσα χρόνια τώρα περιμένουνανεκμετάλλευτα γιατί όλες οι κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουνέναθεσμικό πλαίσιο που να δίνει τη δυνατότητα της εκμετάλλευσης σε ιδιώτεςή σεΟΤΑ. Απ’ τον Άνα στον Καϊφα περνάει δικαιοδοσία των γεωθερμικών πεδίωνόπουεμπλέκονται διάφοροι φορείς και το αποτέλεσμα είναι ότι παρά το γεγονόςότιόλοι οι υποψήφιοι πολιτικοί έχουν στο πρόγραμμά τους την «καραμέλα» τηςαξιοποίησης της γεωθερμίας και την εντάσσουν στα συγκριτικάπλεονέκτηματα τουνομού μας, εντούτοις δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προς αυτή τηνκατεύθυνση.
 
Ιδούόμως τι έκανε ο Δήμος Ηράκλειας Σερρών
Τοείχε στο προεκλογικό του πρόγραμμα από το 2006 ακόμη ο δήμαρχοςΗρακλειαςΣερρών (όπως και πολλοί δικοί μας) αλλά δούλεψε προς αυτή τηνκατεύθυνση καιιδού τι κατάφερε: Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Ελεύθερο Βήμα» Σερρών,«μετάαπό Διεθνή Διαγωνισμό που έγινε στις 21 Ιουλίου 2010 στον οποίο πήρανμέρος καιιδιώτες και  οοποίος διήρκησε εξήνταημέρες, ο Δήμος Ηράκλειας απέκτησε τα δικαιώματα μίσθωσης τουγεωθερμικούπεδίου Λιθοτόπου- Ηράκλειας.
20Σεπτεμβρίου υπογράφτηκε το συμβόλαιο με την Περιφέρεια και κατ’επέκταση με τοΕλληνικό κράτος ενώ η  δημοτικήαρχήΗράκλειας έχει ήδη κάνει ιεράρχηση των έργων που θα υλοποιηθούν μέσω της χρήσης του γεωθερμικού πεδίουκαι ο πρώτοςσχεδιασμός έχει γίνει. Ένας από τους πρώτους στόχους είναι η κατασκευήενόςκολυμβητηρίου, Ολυμπιακών προδιαγραφών και η τηλεθέρμανση, καθώς οιέρευνες καιοι γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ κάνουν λόγο για νερό θερμοκρασίας 62 βαθμών, σεβάθοςμόλις 430 μέτρων. Παράλληλα, σημαντική ώθηση αναμένεται να δοθεί στοναγροτικότομέα, δίνοντας προοπτική σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, μετηνκατασκευή γεωθερμικών ξηραντηρίων, ανθοκηπίων και θερμοκηπίων».
ΟΔήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης δήλωσε στην ίδια εφημερίδαότιπροτίθεται να συστήσει την Ανώνυμη Εταιρεία, που είναι απαραίτητηπροϋπόθεσηγια τη διαχείριση του γεωθερμικού πεδίου, προκειμένου να προχωρήσουμεκαι στις2 ή 3 παραγωγικές γεωτρήσεις.
Μεδεδομένο ότι στην Ξάνθη βρίσκονται 2 από τα 10 σημαντικά γεωθερμικάπεδία πουέχουν εντοπιστεί στην Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον γεωλόγο του ΙΓΜΕ,ΑπόστολοΑρβανίτη, το ερώτημα που τίθεται στους δημάρχους αλλά και στουςπολιτικούςπαράγοντες του νομού μας είναι:
Εσείςτι κάνετε;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2010
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περιμένει την… ‘Αναγέννηση’ η Δημοτική Αγορά

Ελένη Διαφωνίδουelenidfn@yahoo.com Στο πρόγραμμα ‘Αστική Αναγέννηση’έχει εντάξει ο δή…