Ξάνθη καλεί Αλ Γκορ

0

Μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία, βασισμένη σε μια πρωτοποριακή ιδέα, με απώτερο στόχο να γίνει γνωστή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η ιστορική και η περιβαλλοντική ταυτότητα του νομού μας καθώς και οι δυνατότητες προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με δεδομένο τον ανεκμετάλλευτο γεωθερμικό πλούτο του, ανέλαβε το Συμβούλιο Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης. Συγκεκριμένα πρόκειται για επιστολή – πρόσκληση που απέστειλε το Συμβούλιο Επιμόρφωσης Ξάνθης, με υπογράφοντες τον συντονιστή κ. Κώστα Στεφανίδη και τον αναπληρωτή Συντονιστή κ. Χρήστο Μυρωνίδη προς τον Al Gore στις 8 Αυγούστου, με την οποία τον προσκαλεί ως κύριο ομιλητή της ημερίδας που θα υλοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009 υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ΠΑΣΟΚ – κεντρικός φορέας – με θέμα την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το σκεπτικό της ενέργειας αυτής συνίσταται, όπως μας εξηγεί ο κ. Στεφανίδης, στο γεγονός ότι ο Al Gore έχει δραστηριοποιηθεί πολύ έντονα διεθνώς σε θέματα περιβαλλοντικά και για το λόγο αυτό κέρδισε και το Νόμπελ Ειρήνης για το 2007. Επίσης πρόκειται για μια κίνηση που υπερβαίνει το κομματικά πλαίσια και που αν ευοδωνόταν θα ήταν μέγα επίτευγμα για τον νομό μας.
Ξάνθη καλεί Αλ Γκορ
Σημειώνεται ότι ο Αλβέρτος Άρνολντ Γκορ, ήταν ο 44ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, υπό τον Μπιλ Κλίντον, και χαμένος των προεδρικών εκλογών του 2000, στις οποίες πλειοψήφησε. Πέρασε τα τρία τέταρτα του 2007 ως παραγωγός και παρουσιαστής του πιο πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον και το τελευταίο τρίμηνο ως Νομπελίστας Ειρήνης, ακτιβιστής και «φωνή» της άλλης Αμερικής στη Σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές που έγινε στο Μπαλί. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Απλ, σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της Γκουγκλ, πρόεδρος της Συμμαχίας για την Προστασία του Κλίματος, αγαπημένο παιδί του Χόλιγουντ και των «αιρετικών» αμερικάνων καλλιτεχνών, ο νότιος Αλ Γκορ αποδεικνύεται παγκόσμιος, χαρισματικός και ικανός να συγκινήσει και να εμψυχώσει.
Ο Al Gore απάντησε στην επιστολή του Συμβουλίου Επιμόρφωσης (παρουσιάζονται παρακάτω και οι δυο επιστολές), επικαλούμενος ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα που καθιστά αδύνατη την παρουσία του στην Ξάνθη, όμως τόσο η άμεση ανταπόκρισή του, όσο και το γεγονός ότι άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας με μια τόσο εξέχουσα προσωπικότητα κάνουν τον κ. Στεφανίδη να κρίνει πολύ θετικά το διάβημα.
Αξιότιμε κύριε ΑL GORE
Ξάνθη (Ελλάδα), 8 Αυγούστου 2008
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε ως κύριο ομιλητή σε μία ημερίδα που θα υλοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όμως πρώτα, επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε την ειλικρινή μας υποστήριξη στον αγώνα σας για την ανάδειξη των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων. Λαμβάνοντας την τιμή, θα επιθυμούσαμε να σας καταθέσουμε επίσημη πρόσκληση για να διοργανώσουμε από κοινού την προαναφερθείσα εκδήλωση, που προτείνουμε να λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους στην Ξάνθη. Η πόλη της Ξάνθης, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα και γενέτειρα πολλών μεγάλων αρχαίων Ελλήνων αντρών. Είναι η πατρίδα του Ορφέα, του Αβδηρίτη Δημόκριτου μεγάλου φυσικού και πατέρα της θεωρίας του ατόμου, του δασκάλου του Λεύκιππου, γη του διασημότερου των σοφιστών Πρωταγόρα, γενέτειρα του μεγάλου μας μουσικού Μάνου Χατζιδάκι. Επιπλέον, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε ο Νομός της Ξάνθης είναι μία από της πλουσιότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο αφορά την Γεωθερμική Ενέργεια. Δυστυχώς όμως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατούν να κατανοήσουν την σημασία αυτού του τεράστιου φυσικού κεφαλαίου αφήνοντας το ανεκμετάλλευτο. Πιστεύουμε, ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα αυτό θα αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας την έννοια της ανάπτυξης για τον τόπο μας. Ως ενεργοί πολίτες και μέλη του ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι στην εποχή μας τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα δεν περιορίζονται από τα εθνικά σύνορα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτή την νέα πραγματικότητα, συμπεριλάβαμε στον ετήσιο προγραμματισμό μας για το ερχόμενο έτος μια σειρά από σεμινάρια, ομιλίες και ημερίδες σχετικά με το περιβάλλον. Στόχος μας είναι η προώθηση της ιδέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της περιφερειακής ανάπτυξης. Μέρος αυτού του προγραμματισμού αποτελεί και η ημερίδα στην οποία σας προσκαλούμε. Η θετική σας απάντηση θα μας γεμίσει χαρά.
Εκ μέρους του Συμβουλίου Επιμόρφωσης,
Κώστας Στεφανίδης
Χρήστος Μυρωνίδης
Συντονιστής συμβ.επιμορφ. Ξάνθης Αναπλ.Συντον.Συμβ.Επιμ.
Ξάνθης»
Και η απάντηση του κ. Γκορ
«Αγαπητοί Κώστα και Χρήστο,
Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Δυστυχώς, το πρόγραμμα του κ. Γκορ είναι εξαιρετικά πλήρες και δεν είναι δυνατόν να σας προσφέρουμε κάποια δυνατή ημερομηνία. Με τα ταξίδια και το πρόγραμμα εργασίας του κ. Γκορ συνεχώς γεμάτο μέσα στο χρόνο είναι πολύ δύσκολο να αρνούμαστε σε προσκλήσεις σαν τη δική σας, αλλά η όλο και αναπτυσσόμενη επιρροή του μηνύματος της κλιματικής κρίσης απαιτεί αναπόφευκτα το χρόνο του κ. Γκορ. Σας ζητούμε συγγνώμη, αλλά ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον.
Φιλικά,
Από το γραφείο των Αλ και Τίπερ Γκορ»

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…