Η Ξάνθη ασφυκτιά!

0

Αποτελεί μια πραγματικότητα που τη βιώνει καθημερινά ο πολίτης της Ξάνθης και έχει ζοφερή επίπτωση στην ποιότητα ζωής του. Η Ξάνθη ασφυκτιά! Μετά την αστικοποίηση του αγροτικού πληθυσμού στην 10ετία του ‘80 και της πληθυσμιακής της αύξησης με τους παλιννοστούντες αυτό είναι αυταπόδεικτο και κοινή διαπίστωση. Ειπώθηκε πολλές φορές στο Δημοτικό συμβούλιο τόσο από το Δήμαρχο Ξάνθης όσο και από την αντιπολίτευση ως διαπίστωση και ως αναγκαιότητα να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες Αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης που θα παρέχει τη δυνατότητα επέκτασής της σε πολλές πλευρές. Όμως παρότι ο φάκελος και οι μελέτες που ορίζουν ένταξη 11.000 στρεμμάτων έχουν αποσταλεί πριν τρία χρόνια από το Δήμο Ξάνθης… σκονίζονται ακόμη στα συρτάρια του ΣΧΟΠ (τελευταία εξέλιξη, όπως ειπώθηκε σε πρόσφατο Δ.Σ.) Την αναγκαιότητα να κινηθούν οι διαδικασίες γρηγορότερα αλλά και τις ευθύνες του Δήμου για το ότι δεν πιέζει με τους τρόπους που έχει στη διάθεση του να απεγκλωβιστεί το ΓΠΣ της Ξάνθης από την μέγγενη της γραφειοκρατίας επισημαίνει ο γ. γραμματέας του ΤΕΕ – Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας, δίνοντας παράλληλα κάποια στοιχεία που καθιστούν επιτακτική ανάγκη, το νέο ΓΠΣ.
Πλέσιας: «Στην Ξάνθη από το 1994 και μετά δεν έχει ενταχθεί, παρότι ξεκίνησαν οι μελέτες, ούτε ένα στρέμμα στο Σχέδιο πόλης που μπορεί να κτίσει ο πολίτης και αν δεν υπήρχαν οι δομήσεις της τότε ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, δεν θα είχαμε ούτε τις δυνατότητες των δυτικών επεκτάσεων που είναι η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ. Αυτή τη στιγμή η Ξάνθη ασφυκτιά! Είναι ντροπή να μην μπορεί να επεκταθεί η πόλη γιατί επεκτεινόμενη η πόλη έχουν οι πολίτες καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτή τη στιγμή αποκτά μια μεγάλη αξία η γη μέσα στην πόλη, παστωνόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο με τους υψηλούς συντελεστές δόμησης και υποβαθμίζουμε την ποιότητα της ζωής μας. Αναζητάμε ευθύνες στους μηχανικούς για τα τσιμεντένια κτίρια. Μα δεν υπάρχουν εσωτερικά οικόπεδα είναι και ο συντελεστής υψηλός».
Ο κ. Πλέσιας σημείωσε ότι το νέο Πολεοδομικό έχει… πολύ δρόμο ακόμα, δεν αρκεί μόνο η έγκρισή του για να μπορέσει ο πολίτης να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του και άμεσα να το κτίσει. Απαιτείται η φάση της πολεοδομικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής που αυτές οι μελέτες θα χωρίσουν τους καινούργιους δρόμους, τα καινούργια οικόπεδα και τους καινούργιους όρους δόμησης στις συγκεκριμένες περιοχές.
Πλέσιας: «Αυτό όμως είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα στην Ελλάδα Υπάρχει ένα φοβερό τέρας γραφειοκρατίας το οποίο για να προχωρήσει χρειάζεται απ’ την μια μεριά πολιτική βούληση και εργώδης προσπάθεια από την άλλη. Αν τελικά λέμε ότι κάναμε μια μελέτη και ένα φάκελο και τον στέλνουμε στην Αθήνα και τον παρατάμε σ’ ένα συρτάρι, έτσι δεν θα πάμε ποτέ μπροστά . Χρειάζεται όραμα, εργώδης προσπάθεια από όλους τους τοπικούς παράγοντες , χρειάζεται πίεση από τους πολιτικούς στις υπηρεσίες για να μπορούμε να προχωρήσουμε… αλλιώς δεν προχωράει τίποτε»!

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καποδίστριας 2: Μας τέλειωσε πριν αρχίσει…

Σε τακτική συνεδ`…