Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Μαγιάτικα τριαντάφυλλα …σκέτη γλύκα!

Μαγιάτικα τριαντάφυλλα …σκέτη γλύκα!

0

Καλοκαιριάτικο απομεσήμερο! Ένα δροσερό αεράκι με άρωμα ρόδων, απ’ την εκατόφυλλη τριανταφυλλιά που αναριγά στο πέρασμά του …ξεγλιστρά από την πυκνή φυλλωσιά της γέρικης κληματαριάς. Μια καλόκαρδη κυρά κρατά τον ασημένιο δίσκο με το δαντελένιο δισκοπάνι. Καφεδάκι ελληνικό και μες στον κιοσελέ γλυκό τριαντάφυλλο! Είναι το γλυκό καλωσόρισμα με γεύση από ρόδα του Μαγιού, είναι ένα πισωγύρισμα στο χρόνο τότε που οι νοικοκυρές είχαν το χρόνο να συνοδεύουν το γλυκό τον λόγο, με γλυκό τριαντάφυλλο!

Ζαχαρωμένα ροδοπέταλα του Μάη…

Μια θύμηση που δεν ξεθώριασε στο χρόνο αλλά «κλείστηκε» με περισσή μαεστρία σε ένα γυάλινο βαζάκι με δαντελένιο σκέπασμα και κοσμεί το ράφι του ζαχαροπλαστείου «Το κάτι άλλο» στην πόλη μας. Μια συνταγή της γιαγιάς με ζαχαρωμένα ροδοπέταλα του Μάη, μια γιορτή των Ρόδων στην Κοζάνη και κυρίως η πάντα εναργής και ανεξάντλητη «παραγωγή» ιδεών του κ. Στέλιου Αρσενίου, δημιούργησαν αυτό τον γλυκό πειρασμό …κάτι από την γλυκιά αθωότητα των παιδικών μας χρόνων με… άρωμα μαγιάτικου ρόδου!

Οι 160 τριανταφυλλιές του κ. Αρσενίου έχουν προσφέρει απλόχερα τα πλουμιστά τους άνθη και αυτά με τη συνταγή της γιαγιάς έγιναν γλυκό τριαντάφυλλο το οποίο πέρα από γεύση και άρωμα και περισσή γλύκα έχει και θεραπευτικές ιδιότητες καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το παράδειγμα της Κοζάνης, λύση για τους αγρότες του νομού μας;

Επίσης είναι καιρός, και αυτή η ιδέα του κ. Αρσενίου ίσως δώσει έναυσμα σε πολλούς αγρότες να βγουν από το αδιέξοδο του καπνού και να ακολουθήσουμε και στο νομό μας το παράδειγμα της Κοζάνης, όπου οι καπνοπαραγωγοί του Βοΐου Κοζάνης εγκατέλειψαν 10.000 στρέμματα καπνοκαλλιέργειας και στράφηκαν στην καλλιέργεια ρόδων. Ήδη το περασμένο φθινόπωρο σπάρθηκαν 100.000 φυτά απ’ τα οποία εξάγουν ροδέλαιο και ροδόνερο. Σύμφωνα δε με τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων του Α.Π.Θ. το ροδέλαιο της Κοζάνης είναι καλύτερης ποιότητας απ’ αυτό της Βουλγαρίας που μέχρι πρότινος εθεωρείτο καλύτερο στον κόσμο. Συνεπώς το τριαντάφυλλο μπορεί εκτός από τη γλύκα του ως γλυκό τριαντάφυλλο, να μας χαρίσει το άρωμά του σε ροδέλαιο και ροδόνερο και να …γλυκάνει το αγροτικό εισόδημα που περνά δύσκολες μέρες!

Γλυκό τριαντάφυλλο με τη συνταγή της γιαγιάς

Ο κ. Στέλιος Αρσενίου μας αποκαλύπτει τα μυστικά του γλυκού τριαντάφυλλου, βασισμένου στη συνταγή της γιαγιάς

Χρειάζονται: 50γρ. ροδοπέταλα

800 γρ. νερό(περίπου 4 νεροπότηρα και 1 κουταλάκι ξινό

250 γρ, ζάχαρη

160 γρ,., νερό

80γρμ. χυμο λεμονιού

γλυκόζη

Διαδικασία

Αφαιρούμε τα ροδοπέταλα από τα τριαντάφυλλα

Ζυγίζουμε τα ροδοπέταλα και τα πλένουμε προσεκτικά ως εξής: τα τοποθετούμε σε βαθύ σκεύος με αρκετό νερό. Αφού τα ξεπλύνουμε, τα στραγγίζουμε.

Διαλύουμε το ξινό σε 800 γραμ. νερό. Προσθέτουμε τα ροδοπέταλα και τ’ αφήνουμε για μια ώρα. Στη συνέχεια τα στύβουμε απλά με τα χέρια μας. ( Το νερό με το ξινό δεν το πετάμε: το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε λικέρ).

Σε μικρή κατσαρόλα αναμιγνύουμε τα ροδοπέταλα με τη ζάχαρη και αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο για 6 ώρες.

Προσθέτουμε 160 γρμ νερό και το χυμό του λεμονιού. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 5 λεπτά (μετράμε 5 λεπτά από τη στιγμή που το νερό αρχίσει να κοχλάζει).Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό ν κρυώσει.

Καλή επιτυχία αν το επιχειρήσετε ειδάλλως ο κ. Αρσενίου το κάνει για σας!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…