Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Αντικειμενικό … «πάγωμα» στην κτηματαγορά

Αντικειμενικό … «πάγωμα» στην κτηματαγορά

0

«Πάγωμα» στην αγορά εκτιμούν οι κτηματομεσίτες μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα από το υπουργείο Οικονομικών που θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου. Για την Ξάνθη έχουμε μια αύξηση της τάξεως του 26%. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί πριν μια 3ετία η αύξηση της τάξης του 30%. «Υπερβολική για την πόλη μας» θεωρεί την αύξηση ο κτηματομεσίτης κ. Νίκος Χατζηνικολάου αν αναλογιστούμε ότι σαν νομός  μέσα σε τρία χρόνια  φτάνουμε να καλύπτουμε 56% αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τη στιγμή που αναμένονται μια αύξηση της τάξης του 15%.

Τι σημαίνει για τον αγοραστή ή τον ιδιοκτήτη

Με τη νέα αύξηση η αντικειμενική έχει πλησιάσει σε …απόσταση αναπνοής  – λιγότερο από 20% –  την εμπορική αξία των ακινήτων.

Παράδειγμα: Η κτηματαγορά της Ξάνθης τώρα πουλά με 1000 ευρώ έως 1.300 εμπορική τιμή και με την αύξηση η αντικειμενική αξία φτάνει τα 1300 ευρώ στην Α Ζώνη (Βλέπε πίνακα).  Οι τιμές των ακινήτων καθορίζονται από την προσφορά και ζήτηση αλλά σίγουρα θα αυξηθεί το κόστος κτίσης από κάθε ενδιαφερόμενο λόγω εφορίας.

Επιπτώσεις στην κτηματαγορά

Α)H αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που πληρώνονται κατά την απόκτηση ή τη διατήρηση των ακινήτων. Iδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πληρώσουν πρώτοι το τίμημα των αυξήσεων μέσω των λογαριασμών της ΔEH, αφού το Tέλος Aκίνητης Περιουσίας θα υπολογιστεί με τις νέες τιμές.

Β) Σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση για όσους αγοράζουν πρώτη κατοικία, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα κατά περίπτωση αφορολόγητα όρια καθώς και η επιβάρυνση για μεταβιβάσεις με γονική παροχή αφού οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών σε πάρα πολλές περιοχές υπερβαίνουν κατά πολύ τις αυξήσεις των αφορολόγητων ορίων που εξαγγέλθηκαν.

Β) Επιφέρει μείωση στις αγορές και κτηματομεσίτες εκτιμούν ότι θα «χτυπήσει» την κτηματαγορά και ότι  θα υπάρξει μείωση των συμβολαίων

Γ)Επηρεάζεται και το τέλος ακινήτου το οποίο πληρώνεται από 1/1/2006 και μετά. Παράδειγμα: Όποιος έχει αγοράσει ακίνητο από τις 1/1/2006 και μετά και θέλει σήμερα να το μεταπωλήσει τώρα ή στην πρώτη 5ετία θα πληρώσει ο πωλητής ένα φόρο γύρω στο 20%.

Αφορόλογητα

Για να περιοριστεί η φορολογική επιβάρυνση από την 1η Mαρτίου αυξάνονται κατά 20% τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας καθώς και οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και το όριο των γονικών παροχών σε ποσοστά από 20% έως 33% ενώ ειδική ρύθμιση θα προβλεφθεί για τα άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Χατζηνικολάου εκτιμά: « Τώρα που έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών για την πόλης μας, σε μια 5ετία κανείς δεν θα μπορεί να πουλήσει γιατί θα προβεί σε μια αύξηση 26%.Παράδειγμα ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ τα πρώτα 5 χρόνια αν πάει να το πουλήσει θα πληρώσει 26% πάνω».

Τα αίτια της αύξησης …

…εντοπίζονται προφανέστατα σε μια επιχείρηση  προκειμένου …για να γεμίσουν τα ταμεία και η κτηματαγορά απλώς πληρώνει  τη νύφη! Για φοροεπιδρομή  κάνουν λόγο οι παράγοντες της αγοράς (κατασκευαστές, μεσίτες, ιδιοκτήτες) και προβλέπουν ότι η αγορά θα «παγώσει» για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Χρήσιμες συμβουλές

Χατζηνικολάου: «Να μην βιάζονται και να κάνουν προσεκτικές κινήσεις., Ειδικά όταν κάνουν αποδοχή κληρονομιάς να βλέπουν τι τους συμφέρει και αν μπορούν να προβούν σε μια δωρεά ή αγορά  μέχρι 1η Μαρτίου, θα έχουν όφελος».

Ακριβαίνει η οικοδομή και η ακριβότερη οικοδομή υπάρχει φόβος να επηρεάσει αρνητικά την ήδη υποτονική κτηματογορά.

Αύξηση 6,9% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον Ιανουάριο 2007 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2006, έναντι αυξήσεων 3,8% και 4,6% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2006 προς 2005 και 2005 προς 2004, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών τον μήνα Ιανουάριο 2007, σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2006, σημείωσε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,3% και καμιάς μεταβολής που σημειώθηκε κατά τις συγκρίσεις των δεικτών των ετών 2006 προς 2005 και 2005 προς 2004.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2006 – Ιανουαρίου 2007, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2005 – Ιανουαρίου 2006, παρουσίασε αύξηση 5,8%, έναντι αυξήσεων 3,5% και 4,0%, που σημειώθηκαν κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

 

Σε πλαίσιο

Ο νέες αντικειμενικές αξίες για την Ξάνθη

Α Ζώνη

Βας. Κωνσταντίνου  –  28ης Οκτωβρίου – Θερμοπυλών –Μ. Ρεύματος (δεξιά) – Μ. Καραολή(δεξιά αριστερά) – ΟΠ. Τσαλδάρη – Ηρώων – Πλατεία Βας. Γεωργίου & Παύλου – Πλατεία Ελευθερίας – Τσιμισκή         1300 ευρώ

Β Ζώνη

Βενιζέλου(δεξιά- αριστερά) – 28ης Οκτωβρίου (δεξιά αριστερά) – Μ. Ρέυματος (αριστερά) – Μπρωκούμ η – Πλατέια Αντίκα – 40 Εκκλησιών(αριστερά δεξιά) 1200 ευρώ

Γ Ζώνη

Μαιάνδρου – Ανώνυμος 7  – Αχχιλέως – Μαιάνδρου – Οδυσσέως – Ηλιουπόλεως – Λ. Σοφού – Ιατρού Ανανιάδη – Περικλέους – Σάρδεων – Ανώνυμος 11 – Λ. Πύργου – 4ης Οκτωβρίου – Σκιάθου – ΙΧ Μεραρχίας – Βενιζέλου – Βας. Κωνσταντίνου – Πλατέια Αντίκα – Βας. Σοφίας – Ανώνυμος 13 – Υψηλάντου – Μιαούλη – Αίμου – Π. Μελά – Γ. Κονδύλη – Χρ. Μπρωκούμη – Κουγιουμτζόγου – 28ης Οκτωβρίου – Αθ. Διάκου – Παπανικολή – Μαιάνδρου 1200 ευρώ

Δ Ζώνη

Πάφου – Διομήδη – Αργιανών – Εθν. Μακαρίου – Ν. Καζαντζάκη – Ίμβρου – Χατζηγεωργίου – Βυζαντίου – Ι. Δραγούμη – Κωστή Παλαμά – Γοργοποτάμου – Πάφου – συνοικισμός Χρύσας 1.100 ευρώ

Ε Ζώνη

Συντα/χη Δημητριάδη – Σάρδεων – Ανώνυμος 11 – Ανώνυμος 19 – Συντ. Δημητριάδη (Νέες Εργατικές κατοικίες ΟΕΚ ) 850 ευρώ

ΣΤ Ζώνη

Ανώνυμος 4 – Όριο σχεδίου πόλης – Ανώνυμος 1 – Ανώνυμος 27 – 26 – 25 – 23 – 14 – Υψηλαντου – Μιαούλη – Αίμου – Χρ. Μπρωκούμη – Κουγιουμτζόγου – 28ης Οκτωβρίου – Αθ.Διάκου – Παπανικολή – Ανώνυμος 4 1000 ευρώ

Ζ Ζώνη

Βας. Σοφίας – Ανώνυμος 16 – Ψαρρών – Κατσώνη – Ανώνυμ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…