Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 «Λουκέτο» σε δυο αντιδραστήρες του Κοζλοντούι

«Λουκέτο» σε δυο αντιδραστήρες του Κοζλοντούι

0

Πολλές φορές ιδιαίτερα μετά το Τσερνομπίλ, σαν περιοχή, μας έχει απασχολήσει ο σταθμός Κοζλοντούι που βρίσκεται 240 χιλιόμετρα βόρεια της Σόφιας καθώς υπήρχε μια αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφορικά με την αυξημένη επικινδυνότητα λόγω προβληματικών εγκαταστάσεων και της επίδρασής του στην περιοχή μας σε περίπτωση ατυχήματος. Όμως φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν στη γειτονική χώρα καθώς από 1/1/2007 είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε. για να πετύχει την ένταξή της.

«Λουκέτο» σε δυο αντιδραστήρες του Κοζλοντούι

Έτσι σύμφωνα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βουλγαρία διέκοψε τη λειτουργία δύο αντιδραστήρων στον σταθμό του Κοζλοντούι, αφήνοντας μόνο δύο αντιδραστήρες σε λειτουργία. Σημειώνεται ότι είναι ο  μοναδικός πυρηνικός σταθμός της χώρας και το κλείσιμο των αντιδραστήρων 3 και 4, ισχύος 440 MW ο καθένας, σημαίνει ότι η συνολική ηλεκτροπαραγωγική ισχύς της Βουλγαρίας μπορεί πλέον να καλύπτει μόνο την εγχώρια κατανάλωση. Σημειώνεται ότι  στη διάρκεια του 2006, η Βουλγαρία εξήγαγε στις βαλκανικές χώρες περίπου 8 δις KWH.

Κλειστοί για λόγους ασφαλείας

Δια στόματος του διευθυντή επιχειρήσεων της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού, οι Βούλγαροι υποστηρίζουν ότι οι αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και μάλιστα ότι η ασφάλειά τους είναι καλύτερη από ό,τι στο 80% των αντιδραστήρων στη Γαλλία και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση   έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια το χειμώνα,  να ξαναρχίσουν να λειτουργούν, εφόσον βέβαια δώσουν την έγκρισή τους οι Βρυξέλλες.

Όμως σε μελέτη που ολοκληρώθηκε το 2007 για λογαριασμό της ομάδας G7 των βιομηχανικών χωρών αναφέρεται ότι οι αντιδραστήρες του Κοζλοντούι δεν είναι δυνατό να εκσυγχρονιστούν με λογικό κόστος και θα πρέπει να απενεργοποιηθούν για λόγους ασφάλειας. Οι δύο νεώτεροι αντιδραστήρες, ισχύος 1.000 MW έκαστος, θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Επίσης η Βουλγαρία σκοπεύει  να κατασκευάσει και δεύτερο πυρηνικό σταθμό, ισχύος 2.000 MW, και έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τη ρωσική Atomstroyexpor, με υπεργολάβους τις Areva and Siemens.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θα το κάνουν;

Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …