Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Πίτα με μηνύματα από τους «Πολίτες για την Αλλαγή»

Πίτα με μηνύματα από τους «Πολίτες για την Αλλαγή»

0

Στην κοπή της βασιλόπιτας της δημοτικής παράταξης που ηγείται, έκανε έναν μικρό απολογισμό, έστειλε μηνύματα και έκανε προτάσεις ο αρχηγός της, Χρήστος Πούλιος ενώ η γεμάτη αίθουσα επιβεβαίωνε την άποψή του για «κοινωνική υποψηφιότητα»

Την πρώτη βασιλόπιτα έκοψαν οι «Πολίτες για την Αλλαγή» από την ίδρυση της δημοτικής παράταξης που κατέχει τη θέση της αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007 στο ξενοδοχείο ‘Νατάσσα’.

Στο κατάμεστο «μπλε σαλόνι» του ξενοδοχείου, βρέθηκαν όλοι οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τις οικογένειές τους πρώην και νυν δήμαρχοι του νομού Ξάνθης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και του επιστημονικού χώρου της πόλης  και πολλοί φίλοι του συνδυασμού. Η ευχάριστη και «χαλαρή» ατμόσφαιρα επέτρεπε τις συζητήσεις και την ανταλλαγή ευχών αλλά και απόψεων για τα τεκταινόμενα και μέλλοντα να γίνουν. Το φλουρί της πίτας που κόπηκε για το συνδυασμό και τα ΜΜΕ, «έπεσε» στην εφημερίδα ‘Αγώνας’ ενώ τα τρία φλουριά από τα πιτάκια που μοιράστηκαν έτυχαν οι κύριοι Γ. Αθανασιάδης, Γρηγ. Ακριβόπουλος, κυρία Ελτζιόγλου.

Ενδοδημοτική σύγκλιση, ισόρροπη ανάπτυξη,

επανενεργοποίηση του πολίτη, επανασυγκόλληση των ανθρώπινων σχέσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Πούλιος, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ιστορική διαδρομή αλλά και στα σχέδια  του συνδυασμού: « Το 2006 ήταν μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντική για μας τους «ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΑΛΛΑΓΗ». Η Δημοτική μας Παράταξη που γεννήθηκε τον περασμένο Ιούνιο μα και η Δημοτική μας Κίνηση, δεν δημιουργήθηκαν για να είναι ένα ακόμα ευκαιριακό εκλογικό σχήμα. Καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκτήσει κοινωνικά ερείσματα, να στελεχωθεί με ανθρώπους καταξιωμένους στην τοπική κοινωνία μακριά από κομματικές δεσμεύσεις και παρωπίδες. Μιλήσαμε για ενδοδημοτική σύγκλιση, για ισόρροπη ανάπτυξη. Επεξεργαστήκαμε και δώσαμε στον Ξανθιώτικο λαό ένα Πρόγραμμα δυναμικό με όραμα για τοπική ανάπτυξη μα και με έντονα τα σημάδια της κοινωνικής ευαισθησίας. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα Δημοτικά Διαμερίσματα και στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Προσπαθήσαμε να δώσουμε το μήνυμα της ανάγκης επανενεργοποίησης του πολίτη, της ανάγκης επανασυγκόλλησης των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από συλλογικές δράσεις, της ανάγκης δημιουργίας ενός συνεκτικού κοινωνικού ιστού.

Οι συμπολίτες μας είδαν με ενδιαφέρον αυτή την κίνηση. Τα χρονικά περιθώρια να δείξουμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε μικρά. Η δυσπιστία – εν πολλοίς δικαιολογημένη -πολλών συμπολιτών μας για το ευκαιριακό ή μη της προσπάθειας αυτής, για τη λογική της συνδιαχείρισης και της απουσίας δομημένου αντιπολιτευτικού λόγου στις Δημοτικές Αρχές πολλών τετραετιών και η εγκαθίδρυση ισχυρών μηχανισμών σε ευάριθμες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας ήταν τα χαρακτηριστικά που συναντήσαμε».

Γόνιμη αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στα σχέδια της παράταξης ο κ. Πούλιος είπε:

«οι συνδημότες μας, μας επέλεξαν για τη θέση της αντιπολίτευσης. Για μας όλους εκλεγμένους και μη θα είναι σχολείο μα και ευκαιρία ανάδειξης των θέσεων και απόψεων μας. Θα είμαστε η φωνή των διεκδικήσεων των συμπολιτών μας. Δεν έχουμε λογική συνδιαχείρισης και ένταξης στις κατεστημένες πρακτικές που χρόνια τώρα επικρατούν στο Δήμο μας. Δεν έχουμε όμως και στείρα αντιπολιτευτική διάθεση. Έτσι για κάθε θέμα που θα αφορά τον Δήμο μας θα έχουμε και επεξεργασμένες θέσεις και τεκμηριωμένες απόψεις. Θα ελέγχουμε τη Δημοτική Αρχή και θα συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας. Θα διαφωνούμε και καταψηφίζουμε τις αγκυλωμένες λογικές διακρίσεων και δημιουργίας μηχανισμών – ιδιαίτερα σε ορισμένες «αμαρτωλές» Δημοτικές Επιχειρήσεις, μα και θα προσπαθούμε για την εξυγίανση τους και την επικράτηση λογικών ισοπολιτείας».

Συνεχίζοντας ανέφερε το γραφείο της Δημοτικής Παράταξης καθώς και στην ιστοσελίδα ενώ ενημέρωσε για τις επιτροπές πολιτών που θα παρακολουθούν ανά θεματική ενότητα τα πεπραγμένα του Δήμου και κάλεσε όλους τους δημότες της Ξάνθης να πλαισιώσουν τις ομάδες δουλειάς για τον έλεγχο και το συμφέρον του δήμου γενικότερα και όπως χαρακτηριστικά είπε: «πέρα από κόμματα και άλλου είδους λογικές για μας προέχει το συμφέρον του Δήμου μας, το συμφέρον των συνδημοτών μας. Και θα είμαστε διπλά περήφανοι αν στο τέλος της τετραετίας αυτής ο Δήμος μας είναι σε καλύτερο επίπεδο. Γιατί και ‘μεις θα ‘χουμε βάλει το δικό μας λιθάρι».

Ο προϋπολογισμός του Δήμου

Αναφερόμενος στην ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου που πραγματοποιήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου της τετραετίας, είπε: «με τη σημερινή ευκαιρία θέλω επίσης να σταθώ σε κρίσιμα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το προσεχές διάστημα. Πρόσφατα, όπως ίσως γνωρίζετε, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2007. Ένας προϋπολογισμός που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Χωρίς όραμα, χωρίς αναπτυξιακή χροιά. Με σημαντικές περικοπές κονδυλίων από κοινωνικούς σκοπούς – άρα εις βάρος των ασθενέστερων κατά τεκμήριο ομάδων συμπολιτών μας. Με παράλληλη μεταφορά κονδυλίων για την εξυπηρέτηση ανελαστικών δαπανών μισθοδοσίας. Εμείς δηλώσαμε ότι θα παλέψουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για αναμόρφωση αυτού του αντιαναπτυξιακού και κοινωνικά ανάλγητου προϋπολογισμού».

Συμβούλια στις έδρες των Δημοτικών Διαμερισμάτων

Μια πρωτοποριακή πρόταση για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προανήγγειλε ο κ. Πούλιος: «κάνουμε μια σημαντική θεσμική παρέμβαση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητούμε – και καλώ μ’ αυτή την ευκαιρία όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν την πρόταση μας – να γίνουν δύο τουλάχιστον Δημοτικά Συμβούλια το χρόνο στις έδρες των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Εκλέξαμε και είμαστε συνεπείς σε όσα προεκλογικά εξαγγείλαμε για ισοπολιτεία, ισονομία και σεβασμό στους συνδημότες μας της μειονότητας τον κ. Ισμέτ Τόπ στην θέση του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Στα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από προτάσεις που θα αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, στη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου των δαπανών και στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων».

Ιδιαίτερη αναφορά στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Κλείνοντας ο κ. Πούλιος αναφέρθηκε στα ΜΜΕ της πόλης: «τέλος θέλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα τοπικά ΜΜΕ και τους εκπροσώπους τους. Εκ μέρους της Δημοτικής μας Παράταξης θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια για μια ακόμα φορά για τη συμβολή τους στην ανάδειξη μικρών και μεγάλων θεμάτων του Δήμου μας. Η σχέση μας θα είναι καθαρή, ειλικρινής και αμφίδρομη. Ευελπιστούμε στη συνεργασία τους και την καλόπιστη κριτική τους που θα μας κάνει και μας κάθε μέρα καλύτερους.

Αν άλλωστε θέλουμε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις το Δήμο στις επόμενες εκλογές πρέπει να είμαστε ωριμότεροι και καλύτεροι και τα ΜΜΕ με την κριτική τους θα μας βοηθήσουν σ’ αυτό».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Περί …δήμου σκιάς

    «Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …
  • Ο πατέρας των φυλακισμένων

    Το σωφρονιστικό σύστημα και η παιδεία ενός κράτους, είναι κομμάτια του καθρέφτη του πολιτι…
  • Θα το κάνουν;

    Αρχή νέας χρονιάς το 2007. Και στην αφετηρία αυτής της νέας χρονιάς, η εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» …
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί …δήμου σκιάς

«Ιδίων γεύσεις» και κατ’ ιδίαν συζητήσεις …προσέφεραν ο κ. Χρίστος Πούλιος επικεφαλής της …