Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Χρίστος Τσολάκης: Ένας Εραστής Παιδείας

Χρίστος Τσολάκης: Ένας Εραστής Παιδείας

0
Tsolakis_xristos-empros

Ευτυχώς η τεράστια παρακαταθήκη του Χρίστου Τσολάκη απαιτεί την άμεση και βαθειά μελέτη για κατανόηση και επεξεργασία του έργου του.  Χωρίς καθυστέρηση. Δεν χρειάζονται αποτιμήσεις, απολογισμοί παρεκτός και αν αυτοί δώσουν και άλλη φόρα στην μελέτη.
Η Σχολή Επιστημών Αγωγής και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης νοιώθουν ότι έφυγε ένας δικός τους άνθρωπος. Το Διδασκαλείο ‘Θεόδωρος Κάστανος’ ήταν μια δική του επιθυμία. Το μέγεθος κάποιου επιστήμονα και δασκάλου ξεκινά από το πόσο τιμά τους προγενέστερους μεγάλους δασκάλους.
Πρώτα και κύρια θεωρώ τον Χρίστο Τσολάκη Εραστή Παιδείας.
Παραθέτω τον χαιρετισμό μου στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή 7-8/5/2010,  προς τιμήν του.
«Πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια όταν ο Σύλλογος Φιλολόγων πρόσφερε στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ, στην Αλεξανδρούπολη, την προτομή του Θεόδωρου Κάστανου. Τότε είδα, διά ζώσης, για πρώτη φορά τον Καθηγητή, τον Δάσκαλο, Χρίστο Τσολάκη. Αργότερα, θυμόταν κάτι καλό απ’ τον σύντομο χαιρετισμό που διάβασα στη διάρκεια της τελετής. Κρατώ αρχείο, συνήθως, αυτών που λέω για να μπορώ να κρατώ αρχείο και αυτών που λένε οι άλλοι.  Όπως γνωρίζω ότι και ο Χρίστος Τσολάκης κρατάει τεράστιο αρχείο άλλων. Αυτό, για τους μαθηματικούς, ονομάζεται «μεταβατική ιδιότητα».  Μια θεμελιώδης ιδιότητα η οποία χαρακτηρίζει τις πράξεις. Είδα λοιπόν τι προκάλεσε τον Καθηγητή σε κείνο το χαιρετισμό. Επειδή, λόγω άγνοιας, δεν κατανοούσα το μέγεθος του δασκάλου Κάστανου είπα «είμαστε εδώ για να λέει η οιμωγή μας ότι ήμασταν εκεί που έπρεπε».
Έκτοτε, συνειδητοποίησα ότι πολλές φορές παραβρέθηκα σε μέρη στα οποία δεν κατάλαβα ακριβώς το λόγο που παραβρίσκομαι αλλά δεν το μετάνιωσα. Όπως δεν θα μετανιώσω και τώρα που βρίσκομαι ανάμεσα σε φιλολόγους και παιδαγωγούς εγώ ένας καθαρός μαθηματικός. Νομίζω ότι ήρθα να κλέψω κάποιες σοφές σκέψεις. Άλλωστε τι κάνουν και οι ειδικοί στο αντικείμενο όταν έρχονται να ακούσουν τον Δάσκαλο Τσολάκη; Ελπίζουν να κλέψουν κάτι παρόντος του … θύματος. Και ο ίδιος συλημένος χαίρεται. Χαίρεται γιατί πιστεύω ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει απλή διδασκαλία Παιδείας αλλά μια «μέθεξη» Παιδείας. Μέθεξη την οποία υπηρετεί πιστά τόσα χρόνια και εκμεταλλεύεται θρασύτατα όσους τον παρακολουθούν, όπως όλοι μας τώρα.»  

Καθηγητής Θωμάς Βουγιουκλής
Πρόεδρος του ΠΤΔΕ του ΔΠΘ  και
Πρόεδρος του Διδασκαλείου ‘Θ. Κάστανος’

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
  • Τα 4 μάτια του Κύκλωπα

    Όταν αντιλαμβάνεσαι ένα γεγονός, ανοίγονται οι ορίζοντές σου, εξάπτεται η φαντασία σου, εί…
  • Αξίωμα, Νόμος. Το περί Λογικής αίσθημα

    Όταν θέλουμε να χτίσουμε ένα λογικό οικοδόμημα, μια λογική δομή, πρέπει να γνωρίζουμε σαφώ…
  • Μια κουβεντούλα

    Στις 26 Δεκεμβρίου 1997 πέθανε ο μεγάλος Στοχαστής Κορνήλιος Καστοριάδης. Στις 24 Φεβρουαρ…
Περισσότερα άρθρα από Θωμάς Βουγιουκλής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θράκη: η ανοικτή κοινωνία και οι εχθροί της

Ευριπίδης Στυλιανίδης Η Ελληνική Δημοκρατία συστηματικά, διακομματικά και διαχρονικά από τ…